Vervroegd pensioen? Tips & mogelijkheden in 2021

Vervroegd met pensioen? Evi geeft je 7 tips!

Vervroegd met pensioen gaan is mogelijk, ook al lees je overal dat Nederlanders steeds langer moeten doorwerken. Met deze 7 tips van Evi bereid je je goed voor. Overal lees je dat Nederlanders steeds langer moeten doorwerken. Maar vergis je niet, een vervroegd pensioen is nog steeds mogelijk. Het vraagt wel om een goede voorbereiding. Met deze 7 tips van Evi weet je waar je rekening mee moet houden!

1. Vervroegd met pensioen? Regel het zelf!

In het verleden was een vervroegd pensioen nauw verbonden met regelingen van de overheid, je werkgever of het pensioenfonds. Zoals de levensloopregeling, prepensioen en VUT. Die regelingen zijn verdwenen of flink versoberd. Dat heeft ook een voordeel: jij zit aan de knoppen. Door het opbouwen van vermogen bepaal je zelf wanneer je stopt met werken. En hoeveel inkomen je jezelf op dat moment uitkeert. Of je nu 40 of 55 of 65 jaar bent. Simpel, en heerlijk flexibel.

2. Vervroegd pensioen berekenen

Je plan om eerder met pensioen te kunnen werkt alleen als je het concreet maakt. Bepaal op welk moment je wilt stoppen met werken. Bereken daarna hoeveel geld je in totaal nodig hebt om de periode tussen dat moment en je pensioendatum te overbruggen. Laat je daarbij niet te veel afleiden door standaarden en vuistregels. Zo is de veelgenoemde vuistregel dat je van 70% van je inkomen kunt rondkomen al lang achterhaald. Jij bepaalt hoe hoog het inkomen is dat je maandelijks nodig hebt om rond te komen. Dat is je voorlopige doel.

Verdien je nu € 5.000 netto per maand, dan heb je bij benadering € 60.000 aan vermogen nodig voor elk jaar dat je eerder wilt stoppen met werken. Dit is een schatting, inflatie is bijvoorbeeld niet meegerekend.

Het leukste onderdeel van je plan is het finetunen van je doel. Misschien kunnen je lasten omlaag als je niet meer werkt. Of wil je juist een hoger maandelijks inkomen. Jij bepaalt. Bereken in Evi's vermogensgroei-tool hoeveel jij nodig hebt.

3. Start liever eerder dan later

Dagdromen over vervroegd met pensioen gaan is een fijne bezigheid. Maar bedenk dat de tijd in je voordeel werkt bij het opbouwen van vermogen. Na een eerste storting kun je al met € 50 per maand beleggen en zo je kans op een hoger rendement vergroten. Door het effect van rendement-op-rendement kan je vermogen snel toenemen. Sluis daarom ook bonussen, financiële meevallers en salarisverhogingen direct naar je beleggingsrekening. Houd wel een buffer aan om calamiteiten op korte termijn te kunnen opvangen.

4. Neem je pensioen onder de loep

Eerder stoppen met werken gaat traditioneel over het overbruggen van de tijd tot aan je pensioen. Maar hoe zit het met je inkomen ná je pensioen? Belangrijk om rekening mee te houden. Eerder stoppen met werken heeft namelijk invloed op de hoogte van het pensioen dat je straks krijgt. Stop je met werken, dan stopt meestal ook de opbouw van je werkgeverspensioen. Een goede indicatie van je opgebouwde pensioen vind je op mijnpensioenoverzicht.nl. Na het inloggen zie je wat het pensioen dat je tot nu toe bij verschillende werkgevers opbouwde je straks per maand oplevert. En op welke AOW uitkering je straks kunt rekenen

5. Maak je woning onderdeel van je plan

Heb je een eigen woning? Benut de mogelijkheden daarvan dan in je plan om eerder met pensioen te gaan. Maandelijks besteed je meestal een flink deel van je inkomen aan wonen. Gemiddeld 29%, berekende het CBS. Misschien heb je je woning op het moment dat je wilt stoppen al bijna afgelost? Of kun je anders gaan wonen zodat je woonlasten dalen. Misschien levert je eigen woning straks zelfs wel inkomen op, omdat je een deel ervan kunt verhuren.

6. Verzeker jezelf voldoende 

Veel werkgevers regelen een bijdrage aan een ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een nabestaandenpensioen voor hun werknemers. Op het moment dat je je baan opzegt, stoppen deze aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Hierdoor loop je mogelijk financiële risico's. Zo kunnen je nabestaanden bijvoorbeeld zonder inkomen achterblijven als jij overlijdt. Breng daarom in kaart hoe je jezelf en je gezin moet verzekeren tegen risico's die je zelf niet kunt dragen. Raadpleeg hiervoor zo nodig een financieel adviseur.

7. Pas je plan aan als je uitgangspunten veranderen

Reken erop dat je je plan om eerder te stoppen met werken regelmatig moet bijstellen. Bijvoorbeeld omdat je meer of minder gaat verdienen. Of een onverwachte erfenis krijgt. Misschien veranderen je wensen gaandeweg. Ook dan is de flexibiliteit en vrijheid dat een vermogen je biedt heel waardevol.

Benieuwd hoeveel geld jij nodig hebt om vervroegd met pensioen te gaan? Met Evi's stappenplan bereken je het in 5 stappen!

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64