Vrije tijd kopen maakt gelukkiger

Vrije tijd kopen in 4 stappen

Paul Smeets, econoom aan de Universiteit Maastricht onderzocht twee jaar geleden de geluksbeleving van 6000 mensen om te ontdekken waar ze blij van worden. Hij concludeerde dat meer tijd mensen gelukkiger maakt dan meer spullen. “Niet die grote flatscreen en nieuwe telefoon maken gelukkig, maar de schoonmaakhulp en bezorgservice”, aldus Smeets.

Te laat beginnen met beleggen

Dat mensen meer behoefte hebben aan vrije tijd merkte ook Remment-Jan Bakker, Product Manager Beleggen bij Evi, in de tijd dat hij als beleggingsadviseur werkte.  Toen hoorde hij regelmatig verhalen van veertigers en vijftigers die droomden van meer vrije tijd door vervroegd met pensioen te gaan. Toch komt menigeen pas laat in actie.

In plaats van uit te stellen is het beter om tijdig te starten met beleggen. Dat bevestigen ook veel van de mensen die werden ondervraagd voor de meeste recente Pensioenmonitor van 2020. Wanneer 55-plussers terugkijken, vindt 37% achteraf dat zij eerder hadden moeten beginnen met het nemen van maatregelen voor hun pensioen. De belangrijkste boodschap die 55-plussers hun 30-jarige ik willen meegeven is, “begin op tijd met extra sparen”.

Beleggen zit niet in onze aard

Dat uitstelgedrag is wel verklaarbaar. Uit gedragseconomisch onderzoek blijkt dat het niet in onze aard ligt om actie te ondernemen om te beleggen. We vermijden liever lastige onderwerpen en beslissingen en gaan ervan uit dat dingen goedkomen. Ook overschatten we vaak onze kennis en vaardigheden. Volgens economie-professor David Hirshleifer kan dat vertrouwen helpen maar ook leiden tot hoogmoedigheid; ‘Whatsappende automobilisten geloven dat ze geen ongeluk zullen veroorzaken en beleggers denken dat zij de markt wél kunnen verslaan’, vat Hirshleifer samen in een interview in de New York Times.

Vier stappen voor goede vermogensopbouw

Wil je met beleggen een mooi vermogen opbouwen, dan zul je volgens Remment-Jan Bakker je natuurlijke neigingen tot uitstellen, zelfoverschatting en over-optimisme de baas moeten worden. Met behulp van wetenschappelijke kennis rond behavioral finance legt hij uit hoe u in vier stappen geleidelijk een goed vermogen op kunt bouwen.

1. Maak uw droom concreet

Droomt u ervan om eerder te stoppen met werken? Bepaal dan hoeveel jaar u eerder wilt stoppen met werken en hoeveel geld u dan per maand nodig hebt. ‘Door deze cijfers concreet te maken, schep je helderheid en heb je een gedefinieerd doel. Als mens heb je dat nodig, anders kom je niet in actie.’

2. Focus op de lange termijn

Een goed rendement heeft tijd nodig, weet Bakker. ‘Helaas zijn we als mensen geneigd om meer naar de korte termijn te kijken. Een verschijnsel dat gedragseconomen present bias noemen. Geragspsychologische experimentenlaten zien dat veel mensen liever € 50 nu krijgen dan € 80 euro over drie maanden. Terwijl dat laatste een rendement van 60% is in drie maanden. Ook dat verklaart waarom mensen weinig aandacht geven aan hun pensioen: ‘dat is nog zó ver weg…’

 3. Houd vast aan uw beleggingsdoel

'Omdat veel mensen het nemen van complexe financiële beslissingen lastig vinden, kun je bij beleggen maar beter de knoop in een keer doorhakken. Kies een risicoprofiel dat bij u past, een startbedrag en een maandelijkse inleg, en besteedt het beheer uit aan specialisten. Dan heeft u er geen omkijken meer naar. Ook dat is een vorm van ‘tijd kopen’. Als u maandelijks automatisch inlegt, hoeft u bovendien niet na te denken over het juiste instapmoment. En spreidt u ook het risico.’

4. Check de ontwikkeling

Remment-Jan Bakker: ‘Als u uw beleggingen op de rit hebt, is het voldoende om af en toe te checken hoe uw vermogen zich ontwikkelt en of uw beleggingsdoel nog steeds hetzelfde is. In andere woorden: of uw dromen al werkelijkheid beginnen te worden. Zodat u straks inderdaad kunt kopen waar het om te doen was: meer vrije tijd. En daarmee meer geluk.’

Ook eerder stoppen met werken?

Wilt u ook vrije tijd kopen om een aantal jaar eerder met pensioen te gaan? Bereken met de vermogensgroeitool van Evi van Lanschot wat u nodig heeft om dit doel te bereiken. Met Evi Beheer kunt u vervolgens het vermogen opbouwen dat nodig is om eerder te stoppen met werken. Wij beheren en beleggen uw vermogen met de expertise van Van Lanschot en geven u op elk moment inzicht in uw beleggingsportefeuille. Zo koopt u tijd én behoud u toch de regie over uw vermogen.

 

3.215.186.30