Evi's maandupdate april 2020

In deze update blikken we terug op maart en alvast vooruit naar april. Het coronavirus heeft grote impact op de maatschappij en op de economie. Evi deelt haar visie op wat is gebeurd en wat komen gaat. De vraag aan Evi is hoe u als belegger het hoofd koel houdt in onzekere tijden. En we vertellen hoe u het meeste haalt uit uw belastingaangifte.

Evi's maandupdate
april 2020

In deze update blikken we terug op maart en alvast vooruit naar april. Maart was opnieuw een roerige maand waarin het coronavirus zijn stempel hard op de markten drukte. Evi deelt haar visie op wat is gebeurd en wat komen gaat. De vraag aan Evi is hoe u als belegger het hoofd koel houdt in onzekere tijden. En we vertellen hoe u het meeste haalt uit uw belastingaangifte.

Terug- en vooruitblik

Omvangrijk overheidspakket aan stimuleringen. Fed is ‘all-in’ met opkopen van obligaties. Werkloosheid mogelijk boven de 10% in mei, nu nog 3,5%. VS krijgt later te maken met piek in besmettingen. Economie belandt in een korte, maar hevige recessie. Dieper dan de andere regio’s in de wereld. 

Lockdowns zetten samenleving stil, aantal besmettingen lijkt te dalen. Economie bereikt in Q2 waarschijnlijk zijn dieptepunt. Fiscale stimulering en sociaal vangnet moet consumptie steunen.

Groei Japan zakt zeer fors weg in het 1e kwartaal. Centrale bank gaat extra aan het werk. Australië verlaagt de rente en is klaar voor meer actie.

Corona verspreidt zich verder en sneller. Voortgaande lagere afzet en prijzen voor grondstoffen. Kapitaaluitstroom ondermijnt groei, voor 2020 het eerst negatief (-1,5%) sinds 1950.

Aandelen

  • De angst voor de coronapandemie hakte er flink in op financiële markten
  • In maart daalden aandelen gemiddeld 13,4% in waarde.
  • In Europa, waar de brandhaard verergerde daalden aandelenkoersen met 14,3%. Aandelen uit Noord-Amerika daalden wat minder, het besef was daar nog minder groot.
  • In de regio Pacific leek het ergste virusleed achter de rug en was sprake van enige hoop. Dat reflecteerde zich in een daling van aandelen van ‘slechts’ 11,2%.

Obligaties

  • Overheden geven veel geld uit om (de gevolgen van) de crisis te bestrijden. Dat geld wordt geleend en dat maakt overheden minder kredietwaardig met dalende obligatiekoersen tot gevolg. EMU staatsobligaties daalden in maart 2,7%. De sterkste debiteuren, zoals Duitsland en Nederland, daalden met gemiddeld 1,5%.
  • Bedrijfsobligaties en staatsobligaties van opkomende landen kregen het zwaar voor de kiezen. Bedrijfsobligaties daalden 6,9%, staatsobligaties van opkomende landen 12,8%.

Overig

  • Goud steeg met 0,2%.
  • Vastgoed ging gebukt onder zorgen van beleggers over dividendbetaling, de vaak hoge schuldenlast en uitstel / afstel van huurbetalingen als gevolg van de lockdown. Specifiek het winkelvastgoed had daaronder te lijden.
  • Grondstoffen, vooral olie, daalden hard, gemiddeld 12,5%.

Zo kunnen beleggers het verschil maken

Wilt u bijdragen aan de wapenindustrie? Waarschijnlijk niet. Beleggers kunnen er altijd voor kiezen om niet te investeren in bedrijven in bepaalde sectoren. Bijvoorbeeld de wapen-, tabaks- of porno-industrie. Lijkt eenvoudig, maar dat is het lang niet altijd. Want waar ligt de grens? En hoe weet je eigenlijk of een bedrijf wel zuiver op de graad is? In de reeks ‘Evi’s route naar de toekomst’ legt Evi uit hoe uitsluiten in zijn werk gaat en waarom ook u uw steentje bijdraagt.

Laatste corona update Luc Aben

Aandelenkoersen zijn opgeveerd en het verloop van de coronapandemie verbetert voorzichtig, maar hoe zijn de bedrijfscijfers? Onze hoofdeconoom, Luc Aben, deelt ook deze week zijn visie op de macro-economische ontwikkelingen.

Lees verder

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 31 maart 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Hoe houd ik mijn hoofd koel in onzekere tijden?

Het waren geen fijne maanden voor beleggers. Koersen lieten dieprode cijfers zien en de coronacrisis zorgde voor veel onzekerheid op de beurzen. Hoe houdt u juist in moeilijke tijden het hoofd koel? Evi legt het uit.

Lees verder

Hoe lang duurt een beurscrisis?

In moeilijke beleggingstijden als nu ben je als belegger op zoek naar zekerheid. Als de beurzen flink in het rood duiken, wil je waarschijnlijk weten hoe lang dat nog zo blijft. Ook Evi heeft helaas geen glazen bol, maar terugkijken helpt soms bij vooruitkijken. Ook als het gaat om beurscrises. Evi vertelt hoe dat zit en waarom het verleden veel kan zeggen over de toekomst.

Lees verder

Haal alles uit uw belastingaangifte

We moeten allemaal weer onze belastingaangifte invullen, dat zal u niet ontgaan zijn. En hoewel de aangifte voor iedereen anders is, willen we allemaal hetzelfde: zo min mogelijk belasting betalen. Evi helpt u een handje en vertelt welke aftrekposten en handigheidjes er allemaal zijn. Dat zijn er meer dan u misschien denkt.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.