Evi's maandupdate augustus 2019

Lees alles over onze visie voor augustus en de hoogtepunten van juli. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Evi's maandupdate
augustus 2019

Lees alles over onze visie voor augustus en de hoogtepunten van juli. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Terug- en vooruitblik

De groei in de VS vertraagt maar blijft boven 2,0% in 2019. De binnenlandse vraag is krachtig, maar de arbeidsmarkt blijft robuust. Er is lagere rente en de inflatie steunt de koopkracht.

De zwakkere wereldhandel (export) duwt de groei lager. De groei in de eurozone voor 2019 is vertraagd tot 1,0% - 1,2%. Duitsland is de zieke man, er is ruimte voor fiscale stimulering.

De Chinese industrie is zwak. Er is meer extra monetaire en fiscale stimulering. De groeidoelstelling van 6,2% blijft overeind, wel met meer risico's.

De groei in Japan zakt verder weg tot 0,5% is 2019. De handelsonrust duwt de Japanse yen hoger ten opzichte van de dollar, wat negatief is voor de concurrentiepositie van Japan.

De economische groei van opkomende markten in 2019 is rond de 4,5%. De risico's zijn verschoven naar de onderkant. In veel landen is ruimer monetair beleid ingezet.

Aandelen

  • Aandelen hielden de positieve trend vast met een stijging van 2,3%
  • Amerikaanse aandelen waren koploper. De dollar verzwakte deze maand 1,5%, in euro's was er een stijging van 2,8%
  • Aandelen uit het VK stegen met 0,7%. Niet verwonderlijk gezien het nieuwe hoofdstuk in de Brexit-klucht
  • Smallcap-aandelen hebben de meeste last van oplaaiende recessie-angst. In Europa stegen de kleinere bedrijven 0,3%

Obligaties

  • Aan de dalende rente op staatsobligaties is nog geen einde
  • Obligaties bewegen tegengesteld aan de rente. De daling zorgde dus opnieuw voor goede obligatierendementen
  • Een mandje EMU staatsobligaties steeg met 0,9%
  • Bedrijfsobligaties waren vanwege de korte looptijd en hogere rentevergoeding in trek. Met een stijging van 0,7% deden ze niet onder voor staatsobligaties

Overig

  • Vastgoed rendeerde deze maand weer in lijn met aandelen. Europees vastgoed steeg 2,9% en maakte daarmee het verlies van de voorgaande maand weer goed
  • Goud is sinds mei bezig met een opmars en kreeg er deze maand 2,7% bij. Daarmee blijft het edelmetaal profiteren van de lagere rente en geo-politieke spanningen

Lange termijn beleggingsstrategie

Schommelingen horen bij beleggen. Gaan voor een aanpak gericht op de lange termijn is daarom over het algemeen gunstiger. Het geeft uw beleggingen namelijk meer tijd om te herstellen van tussentijdse dalingen. Amerikaanse vermogensbeheerder J.P. Morgan en econoom Piet Eichholtz deden onderzoek naar lange versus korte termijn beleggen.

Benieuwd naar de bevindingen?

Luisterend uw geldzaken optimaliseren

Podcasts, een ideaal medium om al luisterend tijdens uw vakantie wat te leren. Zo zijn er vele podcasts die u kunnen helpen bij financiële vraagstukken. Luister bijvoorbeeld naar Optimal Finance Daily, met podcasts over wat u kunt doen als de beurzen dalen, hoe u valkuilen vermijdt bij het kopen van een woning of hoe u er in slaagt om eerder met pensioen te gaan.

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de vijf beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari t/m 31 juli 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Het pensioenakkoord: eerlijker en onzeker

De vergrijzing, mensen die vaker wisselen van banen... Het zijn redenen dat een nieuw pensioenakkoord hard nodig was. Begin juni is er een principeakkoord gesloten. Als deelnemer van een pensioenfonds krijgt u te maken met meevallers en tegenvallers. Of dat gunstig uitpakt voor u, hangt sterk af van welke generatie u bent.

Vraag aan Evi: Hoe kan ik miljonair worden én blijven?

Als iemand weet hoe je rijk wordt, zijn het wel miljonairs. Van Lanschot houdt ieder jaar een groot onderzoek onder hun miljonairsklanten. Hoe leven ze? Welke keuzes maken ze? Hieruit rolden de afgelopen jaren 7 tips. Spaar bijvoorbeeld minder, maar beleg meer. Of koop een woning en neem de tijd voor een financiële planning. Benieuwd naar meer tips? In ons blog staan alle tips op een rijtjeKrijg je geen genoeg van lezen over het gedrag en de keuzes die miljonairs maken? Lees nog veel meer in het jaarlijkse onderzoek Vermogend Nederland van Van Lanschot.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.