Evi's maandupdate augustus 2020

De financiële markten gaven in juli een wisselvallig beeld. Zo overtroffen bedrijven met hun kwartaalcijfers de verwachtingen van analisten, maar drukte de onzekerheid over een tweede corona golf de stemming. We duiken in de W van waardecreatie; een artikel over verder kijken dan aandeelhouderswaarde. En heeft u trouwplannen? Dan ligt er een bijzondere dag in het verschiet! Evi komt met handige tips.

Evi's maandupdate
augustus 2020

De financiële markten gaven in juli een wisselvallig beeld. Zo eindigden Noord Amerikaanse aandelen in de plus en Europese juist in de min, overtroffen bedrijven met hun kwartaalcijfers de verwachtingen van analisten, maar drukte de aanhoudende onzekerheid over een tweede corona golf de stemming. Meer hierover in de uitgebreide pdf. Verder duiken we in de W van Waardecreatie. Een artikel over een breder begrip van waarde en verder kijken dan aandeelhouderswaarde.  Trouwplannen? Dan ligt er een bijzondere dag in het verschiet! Evi komt met handige tips.

Terug- en vooruitblik

Overheid en Fed willen de  economie redden, koste wat kost. Meer stimulering, nieuwe  koopkrachtsteun burgers. Economie meer doelwit in de verkiezingsstrijd. Coronavirus blijft naar verwachting onder controle.

Stopzetten van afbouw lockdowns maakt consumenten nerveus. Werkloosheidscijfer loopt harder op, duurdere euro gaat export remmen. Herstelfonds EU, fiscale stimulering en sociaal vangnet houden consumptie op peil.

Economisch herstel China wint meer aan kracht door extra binnenlandse bestedingen. Economie Japan krimpt met 5% in 2020, traag herstel verwacht voor 2021 (+2,5%). 

Coronavirus tast de groei in Latijns-Amerika en Azië meer aan. Groei Azië verlaagd van 0% naar -1,5%  voor 2020. China kan rugwind geven. In 2021 komt een sterk economisch herstel van 6%, lagere dollar kan helpen. 

Aandelen

  • In juli was het rendement voor aandelen wereldwijd onveranderd: 0%.
  • De aandelenbeurzen in Zuid-Oost Azië lieten mooie rendementen zien. Ook de regio Noord Amerika realiseerde een plus (+4,6%), maar door een dalende dollar resteerde in euro’s maar +1%.
  • Europese aandelen daalden met 1,4% omdat ook hier het aantal coronabesmettingen weer tot zorgen leidde.

Obligaties

  • De risicovollere obligaties stegen weer het meest in koers. Dit beeld zet zich al een tijdje voort.
  • Europese bedrijfsobligaties stegen 1,5%, highyieldbedrijfsobligaties wereldwijd 4,8% en staatsobligaties van opkomende landen in dollars (maar afgedekt naar de euro) 3,5%.
  • Ondertussen zijn tot en met juli de meeste obligaties al weer in de plus beland.

Overig

  • Grondstoffen stegen gemiddeld met 0,8%. De olieprijs (Brent) steeg met ruim 5% (heel 2020: -34%).
  • De goudprijs steeg fors (+6%) en lijkt de grens van 2.000 USD per troy ounce (circa €54,- per gram) te gaan doorbreken.
  • Vastgoed blijft een hoofdpijndossier. In juli daalde wereldwijd vastgoed met 2,4% (heel 2020: -23%) als gevolg van vele thuiswerken, huurproblemen bij winkeleigenaren en horeca.

Trouwplannen? Werk samen aan je financiële doelen

Trouwt u in 2021 of misschien dit jaar nog? Zo'n mooie dag moet natuurlijk aansluiten op uw wensen. Het is ook een mooi moment om uw gezamenlijke financiële doelen onder de loep te nemen. Gestaag vermogen opbouwen, beleggen voor grote doelen en meer in het kader van zorg voor elkaar.

De W van Waardecreatie

In de serie 'Evi's route naar de toekomst' gaan we in op de bredere betekenis van waarde. Ooit deed je het als beursgenoteerd bedrijf goed als de koers omhoog ging en aandeelhouders en klanten tevreden waren. Nu zijn aandeelhouderswaarde en klantwaarde niet meer allesbepalend. De wens is waardecreatie voor alle belanghebbenden. Maar wat is waarde? Lees meer over purpose en hoe de coronacrisis als versneller kan werken.

Lees verder

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 31 juli 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Wat zijn de gevolgen als je geen verplicht pensioen opbouwt?

In de vorige maandupdate gingen we in op het nieuwe pensioenakkoord. Pensioen is niet altijd vanzelfsprekend. Als zelfstandige, zoals ZZP‘er of DGA, bouw je doorgaans geen pensioen op via de werkgever. Bent u zelfstandige en heeft u twijfels over de hoogte van uw inkomen later? Kijk dan eens naar Evi Pensioenbeleggen. Hiermee bouwt u fiscaal vriendelijk door middel van beleggen aanvullend pensioen op. Twijfelt u of u voldoende heeft opgebouwd voor een comfortabel pensioen straks? Neem dan contact op met de Evi pensioenspecialisten.

Lees verder

Evi maakt bijstorten makkelijk met iDeal

Wilt u liever niet te veel tijd besteden aan administratieve zaken? U bent niet de enige, 64% van de mensen gaat liever stofzuigen dan hiermee bezig te zijn. Daarom maken we het u gemakkelijk. Bijstorten op uw Evi beleggingsrekening gaat nu eenvoudig via iDeal. Met de Evi App kunt u voortaan snel en veilig geld bijstorten vanaf uw tegenrekening. Op de momenten dat het u uitkomt. Of u nu op vakantie bent, in de trein zit of een lunchpauze heeft. U regelt het in 3 clicks. Ook voor uw bijstorting geldt dat aan beleggen risico’s en kosten zijn verbonden.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.