Evi's maandupdate december 2020

Evi blikt terug en kijkt vooruit. Positief nieuws over vaccins. De hoge effectiviteit is veel beter dan waarop was gehoopt. Dat betekent niet dat alle pijn meteen voorbij is. In de VS en in Europa zijn de lockdowns juist strenger geworden. Hoe reageerden de financiële markten hierop? U leest het in deze maandupdate.

Terug- en vooruitblik

Krimp 2020 beperkt tot -3,6%. Groeiraming 2021 ligt op 3,8%, nadruk op tweede jaarhelft. Biden wil mogelijk extra fiscaal stimuleren en herverdeling van welvaart. Yellen als minister van Financiën is positief. Corona laait op, blijft naar verwachting onder controle.

Vierde kwartaalgroei mogelijk 3% negatief door aanhoudende lockdowns. Krimp 2020 minder negatief met -7,3%. Groei 2021 op 4,8% met een zwakke start. Fiscale en monetaire stimulering economie in 2021 blijft aanwezig en is ook vereist.

China laat een breder economisch herstel zien. Schatting voor 2021 +8%. Kredietverlening  en investeringen stuwen economische groei. Australië stimuleert opnieuw economie. Sterker herstel in 2021 voorzien.

Azië meer momentum door China. Positief vaccinnieuws geeft ook   grondstofexporteurs een boost. Amerikaanse politiek met minder handelsspanning en lagere dollar is positief.  Wereldhandel fors hersteld. Groeiraming economie voor 2021 en 2022 +5%

Aandelen

  • November was een topmaand voor aandelenbeleggers. Na het nieuws over effectieve vaccins schoten de beurzen omhoog. Vooral de hoge effectiviteit van boven de 90% was een verrassing.
  • Europese aandelen stegen het meest (+14%). Amerikaanse aandelen stegen ook, maar minder fors. Deze waren al flink opgelopen dit jaar en maakten nu een pas op de plaats.

Obligaties

  • Ook bedrijfsobligaties stegen flink, zowel van investment grade (+2%) als high yield kwaliteit (+4,7%).
  • De meest veilig geachte staatsobligaties in Europa en die van de VS maakten een pas op de plaats. De Duitse 10-jaars rente heeft een aanvangsrendement van circa -0,5%...
  • Staatsobligaties van opkomende landen profiteerden ook van de zoektocht naar extra rendement (+3,6%)

Overig

  • Vastgoed steeg ook fors, nu er hoop gloort op een open gaan van de economie. Met name het winkelvastgoed steeg met tientallen procenten. Gemiddeld echter met 10% (wereldwijd).
  • Goud moest het ontgelden, deze ‘veilige haven’ werd dus verlaten. De goudprijs daalde – in euro’s gemeten – met liefst 8,8% in november.

Schenken aan kleinkinderen: studieschuld verlagen

De basisbeurs voor studenten is in 2015 vervangen door het huidige leenstelsel. Veel grootouders vinden het geen prettig idee dat hun kleinkinderen een schuld hebben als ze klaar zijn met studeren. Hoe helpt u ze met hun studiekosten? Starten met een studiespaarpot bij geboorte, of later, helpt. We zetten een aantal zaken over schenken voor u op een rij.

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 30 november 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Wat brengt het nieuwe jaar?

Wordt het nieuwe jaar rustiger dan het turbulente 2020? Dat hangt in belangrijke mate af van het tempo en de mate waarin coronavaccins beschikbaar zijn. Onze hoofdeconoom deelt zijn visie.

Drie eindejaarstips van Evi

Nog even en dan start het nieuwe jaar. Het is slim om aan het eind van het jaar de balans op te maken en te kijken waar nog besparingen mogelijk zijn. Maak gebruik van belastingvrijstellingen. Of speel in op de veranderingen in de belastingheffing volgend jaar. Evi komt met 3 aantrekkelijke financiële eindejaartips.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.