Evi's maandupdate juli 2022

Nu velen met vakantie gaan houden wij het in ons beleggingsbeleid juist dichtbij huis.

Terug- en vooruitblik

Groeiraming 2022 VS op 2,6%. Voor 2023 en 2024 wordt een stabilisatie voorzien rond de 2%. Inflatieraming 2022 omhoog tot 7,5% j-o-j, in 2024 een ‘normaal’ niveau voorzien van 2,2%. Voorraden lopen op, instroom nieuwe orders daalt , komende maanden economisch zwakker. Focus Fed op inflatiebestrijding, mogelijk stevige rentestap in juli met 0,5% of zelfs 0,75%.
Eurozonegroei 2022 lager geraamd op 2,6%. In 2023 en 2024 is de expansie ‘voldoende’ met 2%.
Taxaties zijn met grotere onzekerheid omgeven.
Energiecrisis, stijgende inflatie en lagere consumptie zijn de grote risicofactoren.
Langere rentestanden licht op hun retour, lagere inflatie aanstaande komende maanden?
Covid-19 drukt Chinese groei in 2022 sterk, tot mogelijk onder de 5%.
Extra fiscale en monetaire steun afgekondigd, herstel groei zal traag verlopen.
Consumptie onder druk door stijgende werkloosheid.
Druk op Japanse yen blijft door onverminderde handhaving het ruime monetair beleid.

 

Verdere neerwaartse bijstelling groei tot 3,7%. Ook 2023 en 2024-ramingen brokkelen af tot 4,5%.
Duurdere energie, mindere vraag van ontwikkelde landen en hogere inflatie zetten een verdere rem op groei.
Terugdraaien globalisering geeft meer structureel nadelig effect op groei.

Aandelen

  • Aandelen daalden in juni, met koersdalingen gemiddeld van -6,2%. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door angst voor een recessie.
  • Wereldwijde smallcaps presteerden het slechtst en noteerden gemiddeld een min van 7,8%.

Obligaties

  • Vanwege enigszins dalende rentes bleef bij obligaties over het algemeen de schade beperkt. EMU staatsobligaties daalden met 1,9% en de Amerikaanse staatsobligaties (euro hedged) noteerden een min van 1,1% in juni.
  • Bedrijfsobligaties hadden het zwaar in juni. Europese bedrijfsobligaties daalden gemiddeld met 3,6% en wereldwijde bedrijfsobligaties (euro hedged) daalden met 3,0%.
  • Staatsobligaties van opkomende landen (US-dollar) daalden met -6,5%.

Overig

  • Zelfs grondstoffen die het eerder dit jaar erg goed deden, daalden gemiddeld met 8,7% in juni.
  • De goudprijs steeg met 1,2%.
  • De US-dollar steeg 2,4% ten opzichte van de euro.

Evi's Visie op de beleggingsmarkt

Angst voor een recessie maakt beleggers onrustig. Lees er meer over in de visie van Evi.

Rendement in 2022

Bij Evi wordt uw vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Waarom koos Joep van Straalen, duurzaam ondernemer, ervoor om te beleggen bij Evi?

Voor zelf beleggen had ik geen tijd, en zo kwam Evi op mijn pad. 'Het ligt er bij Evi niet heel dik bovenop dat ze duurzaam belegt, maar omdat zij het moderne zusje zijn van Van Lanschot, vond ik het vanzelfsprekend dat er aandacht is voor duurzaamheid bij de beleggingen. Dat bleek ook zo te zijn. Ik verwacht niet dat er door mijn beleggingen straks geen oorlog meer wordt gevoerd. Maar door vast te houden aan mijn standpunt, draag ik in ieder geval mijn steentje bij aan een betere wereld.’

Deze maand geeft Joep antwoord

Verder lezen


Halfjaarvisie met Luc Aben

Voor de economie, financiële markten en inflatie stellen we verwachtingen ten opzichte van begin dit jaar bij. In welke mate? Bekijk het in de halfjaarvisie met hoofdeconoom Luc Aben.


Webinar over Evi's terug- en vooruitblik

Hoofdeconoom Luc Aben en Productmanager Beleggen Remment-Jan Bakker vertelden alles over wat invloed heeft gehad op de portefeuilles van Evi. En ze behandelden klantvragen.

Heeft u de Evi App al gedownload?

Met de Evi App heeft u altijd inzicht in uw rendement, bent u altijd op de hoogte van Evi's laatste beleggingsnieuws en kunt u eenvoudig bijstorten met IDEAL.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.