Evi's maandupdate juni 2019

Lees alles over onze visie voor juni en de hoogtepunten van mei. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Evi's maandupdate
juni 2019

Lees alles over onze visie voor juni en de hoogtepunten van mei. We kijken vooruit, blikken terug en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Terug- en vooruitblik

De groei in de VS vertraagt maar blijft boven 2,0% in 2019. De binnenlandse vraag is krachtig, maar de arbeidsmarkt blijft robuust. Er is lagere rente en de inflatie steunt de koopkracht.

De interne dynamiek in Europa houdt groei op de been. De groei in de eurozone voor 2019 blijft stabiel op 1,2% tot 1,4%. Er komen positievere signalen uit de industrie.

 

De escalatie van de handelsvete vormt een uitdaging voor China. Er is extra monetaire en fiscale stimulering. De groeidoelstelling van 6,2% blijft overeind, maar heeft meer risico's.

De groei in Japan komt meer onder druk. De BTW-verhoging in het najaar zorgt voor extra groeirisico's.

 

De opkomende markten hebben een stabiele economische groei van ongeveer 4,5%. De groei is kwetsbaar voor handelsmalaise en politieke issues.

Aandelen

  • Wereldwijd daalden aandelen 5,4% in mei. Europese aandelen daalden met 4,9%, de regio opkomende landen met 6,7%
  • Binnen Europa daalden aandelen uit het VK harder, met 6,1%
  • Smallcap aandelen in de VS moesten de grootste veer laten: -6,9%
  • De regio Pacific hield zich relatief goed met een daling van 3,3%

Obligaties

  • De Duitse staatsrente daalde nog verder, naar een niveau van -0,2%
  • Een daling van de rente betekent hogere koersen. EMU staatsobligaties stegen met 1,1% in mei. Staatsobligaties van de sterkste landen, waaronder Duitsland en Nederland, met 1,5%
  • Door de terughoudendheid over risicovolle beleggingen, moesten ook bedrijfsobligaties terug in waarde. De schade bleef echter beperkt: -0,1%

Overig

  • Door de gedaalde rente, ook wereldwijd, bleek vastgoed in mei een stabiele belegging. Europees vastgoed daalde slechts 0,4%, terwijl wereldwijd vastgoed zelfs steeg, met 0,9%
  • Goud, vaker een veilige haven bij onzekerheid, steeg in mei met 1,9% (in euro’s gemeten)
  • Een grondstoffenmandje, waarin veel energie gerelateerd, daalde met 2,8%. Vooral door lagere olieprijzen

3 tips om uw vermogen te laten groeien

Om uw vermogen verder te laten groeien, kunt u meer doen dan alleen beleggen. Voor een goede financiële basis is een minimum bedrag aan spaargeld nodig, voor bijvoorbeeld onverwachte kosten. Maar hoe gevuld moet dit potje zijn? Dit berekent u via de BufferBerekenaar aan de hand van uw huidige situatie. Zo weet u exact vanaf welk bedrag u uw vermogen kunt laten groeien. 

Bekijk Evi's tips over vermogensgroei

Wilt u schenken aan uw kleinkind(eren)?

Bent u grootouder en wilt u uw kleinkind(eren) een financieel steuntje in de rug geven? Op dit moment kost een studie van 4 jaar ruim € 45.000. In de toekomst zal dat alleen maar meer worden. Dan is het prettig voor de toekomstige student om een fijne financiële start te maken. Evi zet voorbeelden op een rijtje over hoe u uw kleinkind financieel kunt helpen.

Rendement in 2019

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de vijf beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari t/m 31 mei 2019 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De voordelen van zakelijk beleggen

Een zakelijke beleggingsrekening openen kost net wat meer tijd dan het openen van een privérekening. Wel kan het mogelijk fiscaal voordeel opleveren. De belastingheffing voor zakelijk en privé is namelijk niet gelijk. Evi geeft u een overzicht van de voor- en nadelen van zakelijk beleggen.

Vraag aan Evi: Hoe haalbaar is mijn beleggingsdoel?

Met Evi's nieuwe vermogensgroeitool ziet u snel of uw beleggingsdoel haalbaar is. Evi berekent het verwachte vermogen afhankelijk van uw doeljaar, doelvermogen en beleggingsprofiel. Uit 1.000 mogelijke scenario's berekenen we de haalbaarheid. Wanneer uw doel haalbaar is in 50% van de gevallen of meer, dan geven wij groen licht. Vul uw gegevens in en ontdek of u nog op de goede weg bent om uw beleggingsdoel te halen.

Bereken uw haalbaarheid

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.