Evi's maandupdate maart 2020

In deze update blikken we terug op de maand februari en kijken we vooruit naar maart. Het coronavirus hield en houdt de beurzen in zijn greep. In deze maandupdate deelt Evi haar visie op de ontwikkelingen. Ook vertellen we meer over engagement, negatieve spaarrente bij de belastingaangifte en het regelen van de erfbelasting.

Evi's maandupdate maart 2020

In deze update blikken we terug op de maand februari en kijken we vooruit naar maart. Het coronavirus hield en houdt de beurzen in zijn greep. In deze maandupdate deelt Evi haar visie op de ontwikkelingen. Ook vertellen we meer over engagement, negatieve spaarrente bij de belastingaangifte en het regelen van de erfbelasting.

Terug- en vooruitblik

Groei van rond de 2% in 2020 meer op losse schroeven, druk op eerste halfjaar. VS is meest ‘corona proof’ Consumentenvertrouwen is vooralsnog erg robuust. Fed plots agressief met 0,5% renteverlaging, dat roept vragen op.

Vertrouwensindices nog stabiel. Groeivertraging aanstaande in komend kwartaal, vooral consumptie lijdt onder virus. Groei-impact onbekend? Fiscale stimulering in aantocht.

Economie krimpt in Q1 met mogelijk 4% op jaarbasis, eerder begroot 6% groei! Minder snel herstel Q2.  Besmettingen meer onder controle.
Massale stimuleringen gestart.

Aziatische landen (70% van de regio) zijn sterk gelieerd aan China. Lagere afzet en prijzen voor grondstoffen.
Massale fiscale en monetaire stimulering op komst. Regio kwetsbaarst voor virus.

Aandelen

  • Het coronavirus kreeg dan toch de financiële markten in zijn greep.
  • Aandelenbeurzen bereikten - sinds de hoogtepunten op 19 februari - diepe dalen.
  • Gemiddeld daalden aandelen wereldwijd 7,3%. De regio’s Pacific en opkomende landen breed (waaronder vooral China) hielden de schade beperkt nu China over de ergste coronaverspreiding heen lijkt.
  • Door de uitbreiding van het virus naar de regio’s buiten China werden volop aandelen verkocht. Europese aandelen daalden 8,5%, in Amerika 7,4%. Aandelen uit het VK 11,9%.

Obligaties

  • De meest veilige obligaties profiteerden van de beweging van aandelen naar obligaties. Vooral de obligaties van AAA landen stegen (+1,4%). EMU breed viel het rendement lager uit omdat staatsobligaties van landen als Italië werden gemeden, ook vanwege de uitbraak van het virus in de regio Noord-Lombardije.
  • Bedrijfsobligaties (-0,4%) en staatsobligaties van opkomende landen (-1,3%) hadden wel wat last van het risicomijdend gedrag van beleggers.

Overig

  • Wereldwijd beursgenoteerd vastgoed daalde in lijn met aandelenmarkten met 7,5%.
  • Goud bleek net als obligaties een veilige haven. De goudprijs steeg in euro’s gemeten 0,9% in februari. Gezien de ontstane onrust op de aandelenmarkten viel dat echter wel wat tegen.
  • De olieprijs daalde verder vanwege de vrees voor een afkoeling van de economie, in de zin dat de groei lager zal uitkomen.

Betrokken zijn met duurzame beleggingen: engagement

Afgelopen maand deed Evi weer een transactie op haar weg naar duurzaamheid. Duurzaam beleggen kun je onder andere bereiken door de veelgebruikte term engagement. Maar wat is dit eigenlijk en waarom is dit voor duurzame beleggers belangrijk? Lees wat fondsbeheerders hieraan doen en hoe je als groep meer kunt bereiken dan alleen.

Webinar: de hoofdeconoom en portfoliomanager praten u bij

Heeft u zich al aangemeld voor het webinar? Op 24 maart vertelt hoofdeconoom Luc Aben en portfoliomanager Remment-Jan Bakker meer over de actuele beurssituatie, de impact van het coronavirus op de wereldwijde markten en hoe Evi hiermee omgaat in haar Evi Fondsen. Stel uw vragen en kijk mee.

Meld u hier aan voor het webinar

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 29 februari 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Als ik een erfenis heb ontvangen, hoe regel ik dan de belastingaangifte?

Als u een erfenis heeft ontvangen komt er veel op u af. Waarschijnlijk krijgt u dan ook te maken met de erfbelasting. Erfbelasting betalen hangt af van de datum waarop u de erfenis ontvangt. Hoe gaat dat in zijn werk? Evi staat voor u klaar en zet de stappen op een rij.

Lees meer

Mag ik mijn negatieve spaarrente aftrekken van de belasting?

Nu de belastingaangifte voor de deur staat, vertelt Evi meer over spaargeld en belastingen. De meeste spaarders krijgen geen rente over hun spaartegoed. Of moeten zelfs rente betalen aan de bank. Niet voor niets zoeken spaarders naar manieren om hun rendement te verhogen. Bijvoorbeeld door fiscale handigheidjes. Evi zet de (on)mogelijkheden op een rij.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.