Evi's maandupdate mei 2021

Ook in april stegen de aandelenkoersen weer. Toch lijken beleggers wat voorzichtiger te worden en zoeken ze naar nieuwe redenen om de koersen verder te laten stijgen. U leest het hier.

Terug en vooruitblik

Verwachte groei economie 2021 verhoogd naar 6,5%. Veel rapper herstel in Q1. Ruime stimuleringspakketten. Financiering via belastingverhogingen acceptabel. Gevaar oververhitting groeit o.a. door heropening dienstensector
Fed zet ruim monetair beleid voort, maar omslagpunt nadert

Opnieuw krimp eurozone in eerste kwartaal, -1,8% op jaarbasis. Verwacht herstel in Q2 van + 12,6% (j-o-j) meer op losse schroeven
Groeiraming 2021 en 2022 opnieuw licht lager gezet (+4,1%). Zwaardere tilt naar tweede jaarhelft door effectieve vaccinatie en sterk herstel dienstensector/consumptie

Zachte economische ‘landing’ in China tot 8% groei door krediet-toename meer te remmen. Consumptiegroei en investeringen blijven hoog niveau
Japan: Beeld verbetert, groei 2021 ingeschat op 2,9%,. Vertrouwen consumenten en fabrikanten in de lift
Australië: Economie verder in opmars, 4,5% groei in 2021

Groei economie 2021 en 2022 stabiel op 5,2%. Azië profiteert van meer momentum in VS (en later in Europa)
In Brazilië en India blijft corona opspelen en vermindert het groeiperspectief 2021
Rentestijging VS remt groei, gevaarlijk voor zwakkere valuta’s en leidt tot hogere rentestanden/ kapitaaluitstroom

Aandelen

  • Ook in april stegen aandelenkoersen. Bedrijfscijfers over kwartaal 1 waren meer dan prima en een stimulans om aandelen te kopen.
  • We zien wat vermoeidheid onder beleggers. De sterke winstcijfers en verbeterde vooruitzichten werden niet ruim beloond. Het geeft aan dat de verwachtingen wellicht nog hoger waren dan analisten hadden verondersteld.
  • Vooral de regio’s Europa (+2,1%) en Noord-Amerika (+2,9%) waren sterk in april. De regio’s Pacific (-2%) en opkomende landen (+0,1%) bleven achter.

Obligaties

  • In Europa steeg de rente. Dat zorgde voor lagere koersen voor staatsobligaties (-1,1%). Bedrijfsobligaties zijn iets minder rentegevoelig. Ook daalde de risico-opslag door de zoektocht naar rendement. Per saldo pakte dat neutraal uit.
  • Staatsobligaties van opkomende landen herstelden van een paar slechte maanden. De gedaalde rente in de VS, en de daarmee gepaard gaande zwakkere dollar, pakte goed uit (+2,1%).

Overig

  • De goudprijs in dollar steeg flink, met bijna 5%. In euro’s gemeten met 2,3%.
  • Een breed mandje grondstoffen steeg met 5,8%. Veel grondstoffen stegen sterk, zoals koper en ijzererts. Daarnaast was ook de olieprijs hoger. Het inflatiespook blijft hiermee nog wel even rondwaren.

Zo houdt u uw hoofd koel bij stijgende beurzen

Het enthousiasme over de heropening van de samenleving stijgt. Zeker onder beleggers. Zij zien kansen om te profiteren van de verwachte economische groei als er weer meer kan en mag. Veel aandelenbeurzen laten dan ook per saldo een stijging zien. Hoe houdt u vast aan uw beleggingsstrategie?

Rendement in 2021

Bij Evi wordt u vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoe onze productmanager Evi fondsen verduurzaamt

‘We leggen alle beleggingen langs de duurzame meetlat, daar worden we alleen maar fanatieker in.’ Onze productmanager beleggen bij Evi, Remment-Jan Bakker, over duurzaam beleggen en de ambities van Evi.

Vraag aan Evi: Hoe kan ik al aan mijn pensioenopbouw beginnen?

Het nieuwe pensioenstelsel komt eraan. Meer keuze, maar ook meer onzekerheid
en dus wordt uw inkomen voor later belangrijker.
Toch blijft het moeilijk om pensioenopbouw voorrang te geven.
In de ‘kort over later’-serie helpt Evi helpt u op weg met een korte update. Deze keer over: beginnen.Lees verder

Hoe beleggen helpt om CO₂-uitstoot te verminderen

Wist u dat u door te beleggen bij Evi bijdraagt aan het verminderen van de CO₂-uitstoot? U leest wat de bijdrage en impact van beleggers kan zijn. En hoe financieel rendement en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.