Evi's maandupdate oktober 2020

Wat staat beleggers de komende tijd te wachten? Hoe ziet onze hoofdeconoom dit? In drie korte video’s geeft hij zijn visie. Verder in deze maandupdate: Hoe creëer je flexibiliteit voor de oude dag? Opvallende uitstelneigingen van ons brein en inspirerende initiatieven vol energie.

Evi's maandupdate
oktober 2020

Wat staat beleggers de komende tijd te wachten? Onzekere factoren als de Amerikaanse verkiezingen en de gevolgen van corona maken het spannend. Onze hoofdeconoom deelt in drie korte video’s zijn visie. In deze maandupdate ook: Flexibiliteit voor de oude dag, opvallende uitstelneigingen van ons brein en inspirerende initiatieven vol energie.

Terug- en vooruitblik

Politieke onenigheid remt herstel economie. Tot aan verkiezingen onzekerheid. Fed ziet meer noodzaak voor fiscale stimuleringen. Corona laait op, maar blijft naar verwachting onder controle.

Trager herstel in september, vooral dienstensector houdt last van corona, ook in het vierde kwartaal. Economische krimp blijft rond 8,0% steken voor 2020.  In 2021 fors herstel met 6,1%. Werkloosheid loopt op, meer fiscale en monetaire stimulering vereist.

Groeiherstel China sterker, meer  binnenlandse uitgaven. Groeiverwachting 2020 naar 3,0%. Overheidsprikkels in aantocht om consumptie op te voeren. Japan zakt meer weg in 2020, Australië stimuleert opnieuw  economie. 

Coronavirus tast groei in diverse landen sterk aan (India/Brazilië). Opkomend Azië krijgt meer momentum door China. In 2021 sterk herstel verwacht in opkomende landen door lagere dollar.

Aandelen

  • Relatief rustige maand voor aandelen. Wereldwijd daalden aandelen 1,3%. Beleggers lasten een adempauze in.
  • Voor het eerst sinds lange tijd stond de Amerikaanse beurs onderaan het rijtje (-2% in euro’s). Aandelen uit Europa daalden met 1,4%.
  • Aandelen uit de Pacific en opkomende landen haalden wél plusjes. De economieën in China, Japan en omringend zijn amper in de ban van het coronavirus.

Obligaties

  • Beleggers haalden wat risico van tafel. Rente-opslagen van risicovollere obligaties liepen weer wat op. High yield bedrijfsobligaties daalden 1,4% in waarde, staatsobligaties opkomende landen daalden met 1,7%.
  • De meest degelijke staatsobligaties stegen in waarde. Gemiddeld stegen deze in september 1,4%.

Overig

  • Goud verloor wat glans en daalde 2,2% in waarde.
  • Vastgoed blijft last hebben van het slechte sentiment (thuiswerken). Wereldwijd daalden de vastgoedaandelen met 1,2%.

Ouder worden, zo houd je zelf de financiële regie

Ouder worden en toch zo veel mogelijk uw levensstijl voortzetten? Vermogen geeft de kans om ook als je ouder wordt zelf de regie te houden. Denk aan eerder stoppen met werken, het kiezen voor een comfortabel huis of waar nodig zorg in te kopen. Evi legt uit hoe u dat mogelijk maakt en waarom flexibiliteit zo belangrijk is.

Hier krijg je nieuwe (duurzame) energie van

Met de De Dag van de Duurzaamheid net achter ons en de Wereldvoedseldag in het verschiet staan we stil bij bijzondere oplossingen. Wereldwijd ontstaan innovatieve projecten om verdere opwarming van de aarde en verlies van biodiversiteit te stoppen. In ‘Evi’s route naar de toekomst’ belichten we dit keer kleine en grote initiatieven. Laat u inspireren.

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 30 september 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Wat staat beleggers te wachten in het komende kwartaal?

Hoe zit het met recente ontwikkelingen op de wereldwijde aandelenbeurzen? De gevolgen van het virus, maar ook de lage rente, de brexit en de Amerikaanse verkiezingen zijn onzekere factoren. ‘We zijn voorzichtig, maar zeker niet pessimistisch, gezien het economisch herstel.’ In drie korte video’s vertelt onze hoofdeconoom Luc Aben hier meer over.

Bekijk de video's van Luc

Waarom je beleggen uitstelt, en hoe het wel lukt vermogen op te bouwen

Historisch gezien is beleggen op lange termijn meestal een verstandige beslissing. Waarom dan uitstellen? Een waarschijnlijke reden hiervoor: de werking van ons brein. We houden niet van taken die onbekend zijn en complex lijken. Niets doen is de gemakkelijkste optie. Zeker als het resultaat pas op termijn zichtbaar is. Kennis van je (on)bewuste brein helpt je om in actie te komen.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.