Evi’s maandupdate september 2018

Lees alles over de hoogtepunten van september. We blikken terug, we kijken vooruit en delen de belangrijkste zaken over uw beleggingen bij Evi.

Terugblik: Evi’s maandupdate september

Aandelen

 • Wereldwijd stegen aandelenkoersen in september met 0,6% (in euro’s)
 • Opkomende markten daalden. aanvankelijk fors, maar herstelden zich wat aan het eind van de maand
 • Voor de verandering waren Japan en het VK koploper in september.
 • Smallcaps wereldwijd waren de opvallende dalers.
 • Europa en de VS haalden kleine plussen.

Obligaties

 • Grote verschillen tussen de Duitse en Italiaanse rente in september.
 • Italiaanse rentes liepen terug, waardoor de koersen van stegen. De Duitse rente steeg juist, waardoor de koersen daalden.
 • Bedrijfsobligaties hadden last van de hogere ‘risicovrije’ Duitse rente en daalden 0,3%.
 • Obligaties van opkomende landen herstelden zich voor een deel.

Overig

 • Europees vastgoed is gevoelig voor stijgende rentes en daalde 3,1%.
 • Grondstoffenprijzen stegen, met dank aan olie, met 2,1% in september.

Verantwoord beleggen bij Evi

Ook Evi denkt aan de toekomst. Ze zet zich bij haar beleggingen in voor een betere wereld voor mens, milieu en maatschappij. Dat doet ze door verder te kijken dan alleen rendement. Verantwoord beleggen noemt ze dat. Evi vertelt u graag meer over haar verantwoorde beleggingsbeleid.

Rendement in 2018

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de vijf beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van 100 euro zich van 1 januari t/m 30 september 2018 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag: 'Hoe verantwoord is de portefeuille van Evi?'

Bedrijven waar Evi in belegt, worden getoetst op hun duurzame impact. Daar komt een zogeheten ESG-score uit. Hoe beter deze score, hoe verantwoorder het bedijf onderneemt. Deze scores lopen van AAA voor de absolute koplopers tot CCC voor de achterblijvers. Bedrijven met een BBB of hoger scoren bovengemiddels op duurzaamheid.

Binnen de portefeuille van Evi heeft ongeveer 75% van de bedrijven een score van BBB of hoger. Dat is een heel mooie score in de Nederlandse markt. Natuurlijk kan het altijd beter. Wij zetten ons iedere dag in om dit percentage verder te verhogen.

Evi werkt samen met Justdiggit

Een tijd geleden vertelden wij u over onze samenwerking met Justdiggit. In het kader van de Dag van de Duurzaamheid wil Evi u nog eens laten weten dat u een verantwoorde belegger bent door bij ons te beleggen. U vergroent namelijk 1445 m2 grond in Kenia. U kunt dus zeggen dat u naast een gewoon rendement, ook een eco-rendement opbouwt. Hoe werkt dat dan precies?

Bent u ZZP'er? Krijg inzicht op uw pensioen

Als ZZP’er moet je zelf zorgen voor (een deel van) je oudedagsvoorziening. Dat zal niet nieuw voor u zijn. Weinig zelfstandigen hebben echter een goed overzicht van eventuele gaten in hun pensioen. Benieuwd of u ook een pensioensdgat heeft? Evi helpt u in vijf stappen aan een goed inzicht in uw appeltje voor de dorst. Ook handig als u geen ZZP'er bent.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.