Evi's maandupdate september 2021

We kijken terug op euforische zomermaanden, zet deze stijging door of komt er een daling? En meer over de selectie van de Evi Fondsen. U leest het hier.

Terug en vooruitblik

Verwachte groei VS licht lager van 6,5% naar 6,2% voor 2021. de schuldige is Covid-19.
Consument heeft minder vertrouwen, maar voldoende geld en perspectief om te besteden.
Groei 2022 geschat 4,3%.
Fed houdt ruim geldbeleid. Hogere inflatie is tijdelijk.

Industrie ziet meer aanvoerproblemen, dienstensector blijvend sterk. Covid-19 blijft onder controle.
Groeiramingen 2021 stabiel op 5,0%, voor 2022 geschat op 4,5%. Inflatie en werkloosheid vallen terug tot resp. 1,8% en 7,0%, wat steun geeft.

China verruimt het monetair beleid om economie te prikkelen.
Japan voelt chiptekorten bij (auto)productie, groeitaxatie verlaagd van 2,9% naar 2,5%. Voor 2022 licht de groei iets hoger op 2,7%, stevig tempo voor het snel vergrijzende land.

Groei in 2021 hoger op 6,5%, maar Covid-19 brengt meer onzekerheid in China en rest van Azië. India en Latijns-Amerika laten een productieherstel zien.
Monetair beleid mogelijk langer blijvend ruim door tijdelijke inflatie, oplaaiende Covid-19 en de lagere Amerikaanse rente.

Aandelen

  • Aandelen blijven het uitstekend doen. In augustus werd er 3% winst geboekt, wereldwijd.
  • Het rendement werd breed gedragen, met Noord-Amerikaanse aandelen als vaandeldrager met een winst van 3,2%, terwijl Europa met 2% wat achterbleef.
  • Chinese aandelen, zwaarwegend in de regio opkomende landen, herstelden wat van de enorme koersdalingen van de laatste maanden die werden veroorzaakt door mogelijke reguleringen ten aanzien van de omvangrijke internet gerelateerde bedrijven.

Obligaties

  • De sterkste obligaties moesten een veertje laten. EMU staatsobligaties en bedrijfsobligaties daalden licht in waarde, circa 0,5%.
  • De obligaties met een hoger rendementsperspectief, zoals staatsobligaties van opkomende landen en highyieldbedrijfsobligaties, wisten wél rendement te maken. Beleggers zien de extra risicopremie nog steeds als interessant genoeg om in te stappen.

Overig

  • Beursgenoteerd vastgoed zette het herstel na het dramatische jaar 2020 voort: met een plus van 1,8% (Europees vastgoed +2,6%) is vastgoed nu binnen het aandelensegment mede koploper.
  • De goudprijs daalde wat in augustus. In 2021 staat de teller nu op nagenoeg 0%. Waar beleggers het risico weer opzoeken gaat dit vaak gepaard met een lagere goudprijs.

Theo Nijssen, zorgvuldig in de selectie van de Evi Fondsen

 
Deze keer in de serie Leer de kenner kennen, spreken we met Theo Nijssen. Nijssen is Directeur Beleggingsfondsen bij Kempen Capital Management en verantwoordelijk voor alle beleggingsfondsen van Evi van Lanschot. Met zijn dertig jaar ervaring kent hij de kneepjes van het beleggingsvak en het fondsenmanagement als geen ander.

Rendement in 2021

Bij Evi wordt u vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Koers houden bij hoge koersen

 
Record na record wordt verbroken op de wereldwijde financiële markten. Wordt u daar onrustig van? De hoge beurs is op zichzelf namelijk geen reden om uit te stappen.

Vraag aan Evi: Kan ik mijn geschonken vermogen aan mijn (klein) kinderen ook direct laten beleggen?

Ja, dat kan. De meest gebruikte manier om te schenken is geld overmaken naar de spaarrekening van het kind.
De spaarrente staat nu historisch laag en is zelfs lager dan de inflatie.
Hierdoor wordt de schenking op een spaarrekening vanzelf minder waard.
Zo kan schenken door te beleggen veel interessanter zijn.

Heeft u de Evi App al gedownload?

Met de Evi App heeft u altijd inzicht in uw rendement, bent u altijd op de hoogte van Evi's laatste beleggingsnieuws en kunt u eenvoudig bijstorten met IDEAL.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.