Brexit-circus begint nu aan de hoofdact

Brexit-circus begint nu aan de hoofdact

De kogel is door de kerk, Boris Johnson heeft de Britse verkiezingen op 12 december met een overweldigende meerderheid gewonnen. Daarmee krijgen de conservatieven de meerderheid in het Britse Parlement.

Johnson kan nu zijn Brexit-voorstel gemakkelijk door het parlement loodsen en de risico’s op een harde Brexit per 31 januari 2020 zijn van tafel. Dat geeft opluchting al is die maar van korte duur, want ook in 2020 zal het Brexit-circus op volle toeren blijven draaien.

Voorlopige rust op financiële markten

Nu de oppositie zich nauwelijks meer kan verzetten in het Britse Parlement, verdwijnt de onzekerheid over een Brexit. De komende tijd ontstaat er mogelijk meer rust in het Brexit-dossier. Dat is een groot pluspunt voor de financiële markten en de Britse economie.

Deze duidelijkheid kan bijvoorbeeld de bedrijfsinvesteringen en consumptie een positief zetje geven. De potentiële fiscale stimulering voor de Britse economie van £ 20 miljard die Johnson voor ogen heeft kan daarnaast nog eens voor een duw in de goede richting zorgen. Het is echter nog niet duidelijk wie dit uitgavenfeest gaat betalen.

Nu nog een handelsakkoord

Op 31 januari begint het echte werk pas. Dan gaat in het VK de overgangsperiode in. De Britten moeten zich dan nog steeds houden aan alle Europese rechten en plichten. Aan het eind van volgend jaar, op 31 december 2020, moet er een nieuw handelsakkoord zijn gesloten tussen het VK en de Europese Unie. Bij geen akkoord gaat de handel met de EU volgens de handelsvoorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie WTO verlopen. Die komen overeen met een situatie van een harde Brexit.

Uiteraard kan de deadline van een handelsakkoord theoretisch worden verlengd, maar dat sluit Boris Johnson nu nog uit. De deadline voor de vraag van een eventueel uitstel moet eind juni bij de EU worden ingediend. Het tijdsbestek van 1 jaar om een handelsdeal te bereiken is erg ambitieus, want normaal duurt zo’n traject meerdere jaren. Johnson ziet het optimistisch in en heeft alle vertrouwen dat dit gaat lukken. 

Vermogensbeheer bij Evi van Lanschot? Onze beleggingsspecialisten staan voor u klaar.

3.238.121.7