Verantwoord beleggen én goed rendement

Geld tellen, verantwoord beleggen met goed rendement

Door bij beleggen rekening te houden met mens, milieu en maatschappij maak je de wereld een beetje beter. Dit geeft niet alleen een goed gevoel, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Anders dan vaak gedacht gaat duurzaam beleggen namelijk niet ten koste van je rendement. Evi legt uit hoe dat zit.

Steeds meer beleggers kiezen duurzaam

Een groeiende groep beleggers investeert alleen in ondernemingen die hun rol in de samenleving serieus nemen en rekening houden met hun omgeving. Ondernemingen die zich bezighouden met bijvoorbeeld de productie van wapens, kinderarbeid of corruptie laten ze graag links liggen. Bij de selectie van bedrijven wegen dus niet meer alleen de financiële factoren mee, maar ook de niet-financiële factoren.

Rendement duurzaam en verantwoord beleggen

Duurzaam beleggen is een aantrekkelijke manier van beleggen. Je draagt namelijk bij aan een betere wereld én laat je vermogen groeien. In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je bij duurzaam beleggen geen concessies te doen op je rendement. Een duurzame portefeuille kan weliswaar andere beleggingen bevatten dan een reguliere portefeuille, toch blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat dit geen negatieve gevolgen hoeft te hebben voor je rendement. Hoe dat kan?

Kwaliteit van je beleggingen

Toegegeven, het toepassen van niet-financiële criteria kan je iets beperken in je beleggingskeuzes. De spreekwoordelijke rotte appels laat je als belegger met een verantwoord beleggingsbeleid links liggen. Daarmee beperk je in theorie de mogelijkheden voor diversificatie in je portefeuille. Maar in de praktijk wordt dat verschil onder andere opgevangen door de kwaliteit van je beleggingen. De bedrijven die rekening houden met hun omgeving zijn meestal innovatief en goed voorbereid op de toekomst.

De manier waarop het bestuur van een onderneming omgaat met financiële en niet-financiële zaken, blijkt zelfs een belangrijke indicator voor de winstontwikkeling. En daarmee op het rendement in de toekomst. Zo spelen deze bedrijven bijvoorbeeld nu al in op eventuele problemen die samenhangen met schaarste van grondstoffen in de toekomst. Het internationale consultancybedrijf McKinsey raadt beleggers in dit veelgelezen rapport zelfs aan om niet-financiële factoren mee te laten wegen in alle beleggingsbeslissingen.

Mogelijk zelfs minder risico in je portefeuille

Er zijn zelfs aanwijzingen dat duurzaam beleggen het risico van je portefeuille laat afnemen ten opzichte van een traditionele portefeuille. Als een bedrijf zich namelijk op meer dan alleen winst richt, verlaagt dat de kans op maatregelen van de overheid en reputatieschade.

Kies voor lange termijn

Op korte termijn laten verantwoorde beleggingen mogelijk meer fluctuaties zien dan traditionele beleggingen. Dit komt omdat bedrijven die op verantwoorde wijze ondernemen anders presteren dan reguliere bedrijven onder verschillende economische omstandigheden. Uit verschillende studies blijkt dat fondsen die verantwoord en duurzaam beleggen in onrustige beurstijden juist minder neerwaartse bewegingen laten zien dan traditionele fondsen. In tijden van stijgende beurzen blijven ze iets achter.

Op de lange termijn wijkt het resultaat van verantwoord en duurzaam beleggen niet af van dat van 'normaal' beleggen. Belangrijk dus om naar de voordelen – voor je portemonnee en de maatschappij – te kijken op lange termijn. Zo vergroot je de kans op het bereiken van je financiële doelen én draag je een steentje bij aan een betere wereld.

Wil je meer weten over het verantwoorde en duurzame beleggingsbeleid van Evi? Lees meer over verantwoord beleggen met Evi.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64