Familiebank: voordelig geld lenen aan familie

Familie lopend

Je leent je kind geld om een huis te kopen. Je zoon of dochter betaalt je rente en kan deze rente zelf aftrekken. Win-winsituatie. Familiebank wordt dit genoemd. Maar hoe werkt zo'n voordelige familielening? Evi legt het uit.

Geld lenen aan familie

Leningen tussen familieleden worden steeds populairder. Het meest recente onderzoek hiernaar deed RTLZ 2015 onder 200 notarissen: 93% van hen zag het aantal toenemen, 80% heeft het over een stijging van 10% per jaar of meer. In de meeste gevallen zijn het de kinderen die geld lenen van ouders (41%). Daarna tussen grootouders en kleinkinderen (19%).

Opvallend is dat in één op de tien gevallen een kind geld leent aan zijn of haar ouders. Er wordt meestal tussen de € 20.000 en € 100.000 euro geleend. In 20% van de gevallen schiet het bedrag boven een ton. Het geld wordt meestal gebruikt voor de aankoop van een huis. De rente is dan aftrekbaar voor degene die het leent.

De voordelen geld lenen aan familie d.m.v. familiebank?

Ongeveer een derde van de mensen die geld uitleent aan een familielid, doet dit om de ander te helpen en om er zelf beter van te worden. Een win-winsituatie dus. Het voordeel voor degene die het geld uitleent (de uitlener) is dat hij of zij over het uitgeleende geld meer rente krijgt dan hij of zij bij de bank krijgt, zeker nu de spaarrente zo laag staat.

Het voordeel voor degene die het geld leent (de lener) is dat hij of zij niet aan alle regels hoeft te voldoen die een bank of andere hypotheekverstrekker stelt. Hij of zij ontkomt ook aan een boel kleine lettertjes. Denk bijvoorbeeld aan de boete die er op flink extra aflossen staat. Daar doet familie vaak minder moeilijk over.

Ben je als uitlener ook nog bereid een deel van de rente terug te schenken? Dan wordt het voor de lener écht interessant. Hij of zij leent dan geld zonder daar effectief (een deel van de) rente over te betalen. Maar ook als uitlener kun je er dan alsnog geld op verdienen. In het stappenplan hieronder leggen we gedetailleerd uit hoe je (als uitlener) zo’n familiebank opzet.

Familiebank modelovereenkomst?

Ben je benieuwd hoe je een familiebank-lening op kan zetten? In het stappenplan vind je ook een link naar een familiebank modelovereenkomst voor onderhands geld lenen aan familie.

3.238.121.7