Familiebank: voordelig geld lenen aan familie

Familie lopend

Je leent je kind geld om een huis te kopen. Je zoon of dochter betaalt je rente en kan deze rente zelf aftrekken. Win-winsituatie. Familiebank wordt dit genoemd. Maar hoe werkt zo'n voordelige familielening? Evi legt het uit.

Geld lenen aan familie

Leningen tussen familieleden worden steeds populairder. Het meest recente onderzoek hiernaar deed RTLZ 2015 onder 200 notarissen: 93% van hen zag het aantal toenemen, 80% heeft het over een stijging van 10% per jaar of meer. In de meeste gevallen zijn het de kinderen die geld lenen van ouders (41%). Daarna tussen grootouders en kleinkinderen (19%).

Opvallend is dat in één op de tien gevallen een kind geld leent aan zijn of haar ouders. Er wordt meestal tussen de € 20.000 en € 100.000 euro geleend. In 20% van de gevallen schiet het bedrag boven een ton. Het geld wordt meestal gebruikt voor de aankoop van een huis. De rente is dan aftrekbaar voor degene die het leent.

De voordelen geld lenen aan familie d.m.v. familiebank?

Ongeveer een derde van de mensen die geld uitleent aan een familielid, doet dit om de ander te helpen en om er zelf beter van te worden. Een win-winsituatie dus. Het voordeel voor degene die het geld uitleent (de uitlener) is dat hij of zij over het uitgeleende geld meer rente krijgt dan hij of zij bij de bank krijgt, zeker nu de spaarrente zo laag staat.

Het voordeel voor degene die het geld leent (de lener) is dat hij of zij niet aan alle regels hoeft te voldoen die een bank of andere hypotheekverstrekker stelt. Hij of zij ontkomt ook aan een boel kleine lettertjes. Denk bijvoorbeeld aan de boete die er op flink extra aflossen staat. Daar doet familie vaak minder moeilijk over.

Ben je als uitlener ook nog bereid een deel van de rente terug te schenken? Dan wordt het voor de lener écht interessant. Hij of zij leent dan geld zonder daar effectief (een deel van de) rente over te betalen. Maar ook als uitlener kun je er dan alsnog geld op verdienen. In het stappenplan hieronder leggen we gedetailleerd uit hoe je (als uitlener) zo’n familiebank opzet.

Familiebank modelovereenkomst?

Ben je benieuwd hoe je een familiebank-lening op kan zetten? In het stappenplan vind je ook een link naar een familiebank modelovereenkomst voor onderhands geld lenen aan familie.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64