Financiële voornemens voor 2020 in drie stappen

Financiële voornemens voor 2020 in drie stappen

Een nieuw jaar, een nieuw decennium. Tijd om met een schone lei te beginnen en nieuwe doelen te stellen. Misschien heb je voor dit jaar al een lijstje met voornemens gemaakt. Maar hoe zit dat met je financiële voornemens voor 2020?

Ruim 80% van de Nederlanders heeft ze volgens onderzoek van Wijzer in geldzaken. Maar wat zijn nu echt realistische voornemens en hoe zorg je dat je deze behaalt? Evi helpt je het nieuwe jaar goed te starten met een stappenplan voor het behalen van jouw financiële voornemens.

1. Wat betekent 2020 voor je portemonnee?

Voordat je financiële voornemens opstelt, is het verstandig om na te gaan wat er het komende jaar verandert in je persoonlijke financiën. In 2020 zijn dit de belangrijkste veranderingen:

Belastingvoordeel box 1

Bijna iedereen betaalt minder belasting in 2020 over zijn inkomen in box 1. De drie inkomensschijven in box 1 worden teruggebracht van drie- naar twee schijven. Voor de meesten pakt dit voordelig uit. Heb je bijvoorbeeld een bruto jaar inkomen van €45.000? Dan ga je er dit jaar ongeveer €640 op vooruit. Benieuwd naar wat deze verandering voor jouw inkomen betekent? Bereken met de tool van Wijzer in geldzaken hoeveel je erop vooruitgaat.

Minder vermogensrendementsheffing

In 2020 betaal je iets minder belasting over je vermogen in box 3. Dit komt door het heffingsvrije vermogen dat stijgt naar €30.846 en de verlaging van de veronderstelde rendementen. Met deze tool bereken je wat dit voor jouw vermogen betekent.

Hypotheekrenteaftrek 2020

Het belastingvoordeel voor de hypotheekrenteaftrek in 2020 en andere aftrekposten die te maken hebben met je huis, daalt. De hypotheekrente is dit jaar aftrekbaar tegen maximaal 46% in plaats van 49% (2019). Wel is er goed nieuws als je van plan bent dit jaar een huis te kopen. Het maximale leenbedrag gaat namelijk iets omhoog en bij tweeverdieners telt het tweede inkomen voor 80% mee.

Pensioenakkoord 2019

Op 9 juli 2019 is er een nieuw pensioenakkoord gesloten. Daarmee stijgt de AOW-leeftijd het komende jaar minder snel. Ga je later dan 2025 met pensioen? Dan is het nog niet zeker wanneer je een AOW-uitkering krijgt. Daarnaast zijn veel pensioenregelingen via werkgevers versoberd, of zelfs verlaagd. Weet jij hoeveel pensioen je straks krijgt? Misschien wordt het wel tijd voor een eigen potje.

2. Van voornemens naar financiële doelen

Het geld dat je, eventueel dankzij deze maatregelen, overhoudt kun je mooi inzetten voor je financiële voornemens. Misschien wil je dit jaar wel beginnen met het opzijzetten van geld voor het kopen van een huis, als aanvulling op je pensioen of om jaar eerder te stoppen met werken. Maar je aan je voornemens houden is vaker makkelijker gezegd dan gedaan.

Zet deze voornemens daarom om in concrete financiële doelen. Zo is de kans ook groter dat je aan deze voornemens gaat werken en ze behaalt. Maar hoe doe je dat? Bepaal per doel het volgende:

  • Reken eerst uit hoeveel je nodig hebt om een doel te behalen. Dat bedrag is je doelvermogen.
  • Bedenk dan wanneer je dit doel bereikt wil hebben en deel ze op in korte- en langetermijndoelen. Misschien start je dit jaar met een doel, maar heb je het pas over een aantal jaar bereikt. Geen probleem natuurlijk, maar stel jezelf wel een duidelijke deadline en verschuif deze gaandeweg zo min mogelijk.
  • Bekijk daarna hoeveel je per maand kunt missen voor je doel, dit bedrag kun je dan maandelijks opzijzetten

3. Start met beleggen

Je hebt jezelf nu een concreet financieel doel gesteld, maar hoe kun je dat doel het beste bereiken? Met sparen en beleggen kun je op lange termijn vermogen opbouwen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Je profiteert dan van rente (bij sparen) of rendement (bij beleggen). Maar de rente is op dit moment erg laag, waardoor beleggen interessanter kan zijn dan sparen. Bij beleggen loop je meer risico, maar heb je wel kans op een hoger rendement op de langere termijn dan bij sparen.

Wil je vrijblijvend advies over jouw financiële voornemens? Maak dan een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

 

100.28.132.102