Scheiden, vermogen helpt in een lastige tijd

kosten scheiden

De veranderingen rond corona kunnen een relatie onder druk zetten. Uit elkaar gaan is ingrijpend: ook financieel. Evi zet de mogelijke gevolgen voor je op een rij. Onze coaches weten wat je kan doen om goed voorbereid te zijn op moeilijke tijden zoals een scheiding. Belangrijke informatie, ook als jij en je partner het juist heel leuk hebben samen.

Straks meer scheidingen

Zorgde het verplichte thuiswerken in de afgelopen maanden soms voor spanning in je relatie? Je bent niet de enige. Veel mensen moesten even wennen aan de nieuwe situatie. Dat lukte niet bij iedereen. Echtscheidingsadvocaten verwachten dat het aantal scheidingen op termijn zal stijgen. Door de financiële onzekerheid van de huidige economische crisis stellen veel mensen hun scheiding nu nog even uit. Niet vreemd; uit elkaar gaan is ingrijpend; ook financieel. Goed dus om daar eens over na te denken en jullie afspraken over de gezamenlijke financiën goed te regelen voor het te laat is.

Welke financiële afspraken hebben jullie gemaakt?

Weet jij welk effect een scheiding heeft op je financiën? Ga je uit elkaar dan worden jullie bezittingen en vermogen afhankelijk van je samenlevingsvorm verdeeld volgens de wettelijke regels en eventuele afspraken die jullie hebben vastgelegd. Afspraken die vaak jaren geleden zijn gemaakt. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is in principe de helft van alle bezittingen en het opgebouwde vermogen van jou. Dat geldt ook de schulden en het pensioen dat je tijdens je huwelijk hebt opgebouwd. Mogelijk heb je aanvullende afspraken gemaakt in huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld over de verdeling van het vermogen dat je al had voor het huwelijk. En over ontvangen erfenissen en schenkingen.

Nog steeds blij met jullie afspraken?

Lees de afspraken die je rond je relatie hebt laten vastleggen eens door. Sluiten die nog steeds aan bij jullie wensen? Onze financiële coaches kunnen jullie vragen daarbij beantwoorden. Je kunt de afspraken altijd laten aanpassen als jullie het daar samen over eens zijn.

Verschillende regels

Voor huwelijken die na 2018 zijn gesloten en voor samenwoners (met en zonder samenlevingscontract) gelden weer andere regels. Sinds 2018 is het huwelijksvermogensrecht veranderd; het komt er op neer dat je je bezittingen niet meer vanzelf gezamenlijk bezit worden bij een huwelijk. Erfenissen en schenkingen blijven bijvoorbeeld privé. Bij samenwonen blijft elke partner eigenaar van zijn eigen bezittingen en van de helft van de gezamenlijke aankopen. In een samenlevingscontract of in het koopcontract hebben jullie misschien wel afspraken gemaakt over de verdeling van het vermogen en schulden. Kijk ook naar de gemaakte afspraken over partneralimentatie en verdeling van pensioen.

Hoe de verdeling uitpakt

Hoe de verdeling bij een scheiding uitpakt heeft effect op je inkomsten en vermogen, het huis waarin je woont en je pensioen later. Verdien je veel meer dan je partner dan moet je mogelijk partneralimentatie betalen. De duur van partneralimentatie hangt af van het jaar waarin de alimentatie is afgesproken en de duur van het huwelijk. Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor partneralimentatie.

Scheiden en een koophuis

Hebben jullie samen een eigen woning dan kun je afspreken dat de ene partner de ander uitkoopt. Mits daar de financiële middelen voor zijn natuurlijk. Vaak wordt de woning verkocht en delen partners de restschuld of de overwaarde.

Pensioen na scheiding

Uit elkaar gaan kan ook een groot effect hebben op je pensioen straks. Ook de waarde van het opgebouwde pensioen bij je werkgever en eventuele lijfrenten moeten namelijk worden verdeeld. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen heeft iedere partner recht op de helft van het pensioen van de ander dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Je pensioen kan daardoor opeens veel lager zijn dan gedacht. In het echtscheidingsconvenant kun je hier andere afspraken over maken.

Vermogen geeft je meer keuzemogelijkheden

Uit elkaar gaan is altijd ingrijpend, ook financieel. Vermogen kan de periode rond een relatiebreuk dragelijker maken. Dat vergroot immers je keuzemogelijkheden. Denk aan een buffer om de kosten van de scheiding van te betalen, en de verhuiskosten. Het is nog belangrijker dat er voldoende vermogen is om bijvoorbeeld de woning over te nemen van je partner. Of voor een comfortabel pensioen. Goed om daar eens over na te denken, ook als jij en je partner het nog wel leuk samen hebben.

Samen of alleen vermogen opbouwen

Begin vandaag nog met het opbouwen van (meer) vermogen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Samen – zodat jullie beiden een goede vermogenspositie hebben als de relatie onverhoopt stukloopt - of alleen. Houd ook hierbij rekening met eerder gemaakte afspraken. Dan weet je hoe het vermogen wordt verdeeld op je beleggingsrekening als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt rond je huwelijk is het slim om een gezamenlijke rekening te openen of juist te kiezen voor een rekening op je eigen naam. Dat laatste kan er dan voor zorgen dat je je opgebouwde vermogen bij een scheiding niet hoeft te delen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64