Scheiden, vermogen helpt in een lastige tijd
De veranderingen rond corona kunnen een relatie onder druk zetten. Uit elkaar gaan is ingrijpend: ook financieel. Evi zet de mogelijke gevolgen voor je op een rij. Onze coaches weten wat je kan doen om goed voorbereid te zijn op moeilijke tijden zoals een scheiding. Belangrijke informatie, ook als jij en je partner het juist heel leuk hebben samen.
Straks meer scheidingen
Zorgde het verplichte thuiswerken in de afgelopen maanden soms voor spanning in je relatie? Je bent niet de enige. Veel mensen moesten even wennen aan de nieuwe situatie. Dat lukte niet bij iedereen. Echtscheidingsadvocaten verwachten dat het aantal scheidingen op termijn zal stijgen. Door de financiële onzekerheid van de huidige economische crisis stellen veel mensen hun scheiding nu nog even uit. Niet vreemd; uit elkaar gaan is ingrijpend; ook financieel. Goed dus om daar eens over na te denken en jullie afspraken over de gezamenlijke financiën goed te regelen voor het te laat is.
Welke financiële afspraken hebben jullie gemaakt?
Weet jij welk effect een scheiding heeft op je financiën? Ga je uit elkaar dan worden jullie bezittingen en vermogen afhankelijk van je samenlevingsvorm verdeeld volgens de wettelijke regels en eventuele afspraken die jullie hebben vastgelegd. Afspraken die vaak jaren geleden zijn gemaakt. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is in principe de helft van alle bezittingen en het opgebouwde vermogen van jou. Dat geldt ook de schulden en het pensioen dat je tijdens je huwelijk hebt opgebouwd. Mogelijk heb je aanvullende afspraken gemaakt in huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld over de verdeling van het vermogen dat je al had voor het huwelijk. En over ontvangen erfenissen en schenkingen.
Nog steeds blij met jullie afspraken?
Lees de afspraken die je rond je relatie hebt laten vastleggen eens door. Sluiten die nog steeds aan bij jullie wensen? Onze financiële coaches kunnen jullie vragen daarbij beantwoorden. Je kunt de afspraken altijd laten aanpassen als jullie het daar samen over eens zijn.
Verschillende regels
Voor huwelijken die na 2018 zijn gesloten en voor samenwoners (met en zonder samenlevingscontract) gelden weer andere regels. Sinds 2018 is het huwelijksvermogensrecht veranderd; het komt er op neer dat je je bezittingen niet meer vanzelf gezamenlijk bezit worden bij een huwelijk. Erfenissen en schenkingen blijven bijvoorbeeld privé. Bij samenwonen blijft elke partner eigenaar van zijn eigen bezittingen en van de helft van de gezamenlijke aankopen. In een samenlevingscontract of in het koopcontract hebben jullie misschien wel afspraken gemaakt over de verdeling van het vermogen en schulden. Kijk ook naar de gemaakte afspraken over partneralimentatie en verdeling van pensioen.
Hoe de verdeling uitpakt
Hoe de verdeling bij een scheiding uitpakt heeft effect op je inkomsten en vermogen, het huis waarin je woont en je pensioen later. Verdien je veel meer dan je partner dan moet je mogelijk partneralimentatie betalen. De duur van partneralimentatie hangt af van het jaar waarin de alimentatie is afgesproken en de duur van het huwelijk. Sinds 1 januari 2020 gelden nieuwe regels voor partneralimentatie.
Scheiden en een koophuis
Hebben jullie samen een eigen woning dan kun je afspreken dat de ene partner de ander uitkoopt. Mits daar de financiële middelen voor zijn natuurlijk. Vaak wordt de woning verkocht en delen partners de restschuld of de overwaarde.
Pensioen na scheiding
Uit elkaar gaan kan ook een groot effect hebben op je pensioen straks. Ook de waarde van het opgebouwde pensioen bij je werkgever en eventuele lijfrenten moeten namelijk worden verdeeld. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen heeft iedere partner recht op de helft van het pensioen van de ander dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Je pensioen kan daardoor opeens veel lager zijn dan gedacht. In het echtscheidingsconvenant kun je hier andere afspraken over maken.
Vermogen geeft je meer keuzemogelijkheden
Uit elkaar gaan is altijd ingrijpend, ook financieel. Vermogen kan de periode rond een relatiebreuk dragelijker maken. Dat vergroot immers je keuzemogelijkheden. Denk aan een buffer om de kosten van de scheiding van te betalen, en de verhuiskosten. Het is nog belangrijker dat er voldoende vermogen is om bijvoorbeeld de woning over te nemen van je partner. Of voor een comfortabel pensioen. Goed om daar eens over na te denken, ook als jij en je partner het nog wel leuk samen hebben.
Samen of alleen vermogen opbouwen
Begin vandaag nog met het opbouwen van (meer) vermogen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Samen – zodat jullie beiden een goede vermogenspositie hebben als de relatie onverhoopt stukloopt - of alleen. Houd ook hierbij rekening met eerder gemaakte afspraken. Dan weet je hoe het vermogen wordt verdeeld op je beleggingsrekening als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt rond je huwelijk is het slim om een gezamenlijke rekening te openen of juist te kiezen voor een rekening op je eigen naam. Dat laatste kan er dan voor zorgen dat je je opgebouwde vermogen bij een scheiding niet hoeft te delen.