Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Schenken door te beleggen: voordeliger voor je kind

Wist je dat je ook kunt schenken door te beleggen?

Schenken aan uw kind is voordeliger met de warme hand dan na overlijden. Veel ouders schenken door te storten op een spaarrekening, maar wist u dat u ook kunt schenken door te beleggen? Dat is voor de ontvanger vaak nog voordeliger zijn ook. Evi legt het uit.

Het is voor veel mensen een doorn in het oog. Als je na overlijden geld wilt nalaten aan je kinderen, dan moeten zij daar flink erfbelasting over betalen. Tot wel 36%. Zonde om zoveel van uw vermogen naar de Belastingdienst te laten gaan. U heeft er tenslotte hard voor gewerkt en er bovendien al een keer belasting over betaald. Dit kunt u voorkomen door gebruik te maken van een vrijstelling. Hiermee kunt u beetje bij beetje, belastingvrij, een flink bedrag overdragen aan uw kind. Als ouder mag je jaarlijks €5.515 (2020) belastingvrij schenken aan uw kind.

Eenmalig belastingvrij schenken

Naast de jaarlijkse vrijstelling is er ook de mogelijkheid om eenmalig belastingvrij te schenken. Ouders mogen één keer in hun leven een grotere schenking doen, zonder dat het kind hier belasting over hoeft te betalen. De voorwaarde is wel dat het kind tussen de 18 en 40 jaar is. In 2020 kun je tot €26.457 aan je meerderjarige kind schenken. Er zijn ook andere manieren om belastingvrij geld over te maken naar een kind. Gebruikt hij of zij de schenking voor de aankoop of verbouwing van een koophuis? Dan betaalt het kind over een bedrag tot €103.643 (2020) geen schenkbelasting. Ook bij een dure studie mag u eenmalig belastingvrij een grote schenking doen. Natuurlijk zijn hier voorwaarden aan verbonden, die kunt u nalezen op de website van de Belastingdienst.

Sparen versus beleggen

De meest gebruikte manier om te schenken is door simpelweg geld over te maken naar de spaarrekening van het kind. Maar de spaarrente staat nu historisch laag, zelfs lager dan de inflatie. Hierdoor wordt de schenking op een spaarrekening vanzelf minder waard. Overweeg daarom ook de mogelijkheid om te schenken op een beleggingsrekening. Aan beleggen zijn risico’s verbonden, u kunt een deel van uw inleg verliezen. Daar staat tegenover dat bij beleggingen de kans groot is dat het rendement op lange termijn hoger uitvalt dan de spaarrente. Zo kan schenken door te beleggen voordeliger uitvallen voor uw kind.

Beleggen voor uw minderjarig kind

Wilt u een schenking doen aan een minderjarig kind? Dan kan dit door te schenken aan uw kind met Evi4Kids, een beleggingsdienstverlening voor ouders die willen schenken aan een minderjarig kind door te beleggen. De rekening komt bij het afsluiten direct op naam van het kind te staan. Vanaf 18 jaar heeft het kind zelf de beschikking over de rekening en het vermogen dat erop staat. Het is dan aan hem of haar wat er met het vermogen gebeurt: verder beleggen of het juist opnemen.

Beleggen voor uw kleinkind

Wilt u als opa of oma beleggen voor een minderjarig kleinkind op een rekening op zijn of haar naam? Dan is er toestemming nodig van de ouder of wettelijk vertegenwoordiger. Geld inleggen op de Evi4Kids beleggingsrekening kan alleen via de ouder of via een rekening van uw kleinkind zelf.

Wilt u als grootouder geld opzijzetten op een rekening op uw eigen naam? Dan kunt u dit doen via vermogensbeheer met Evi Beheer. Wij beheren dan uw belegd vermogen. U bepaalt dan zelf wanneer u het opgebouwd vermogen schenkt. Als grootouders mag u samen €2.173 per jaar belastingvrij aan uw kleinkind schenken.

Heeft u vragen over onze beleggingsdiensten of over het schenken aan uw (klein)kind? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Leestips van Evi