Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Schenken door te beleggen: voordeliger voor je kind

Wist je dat je ook kunt schenken door te beleggen?

Schenken aan je kind is voordeliger om met de warme hand te doen dan na overlijden. Veel ouders schenken door te storten op een spaarrekening, maar wist je dat je ook kunt schenken door te beleggen? Dat kan voor de ontvanger nog voordeliger zijn ook. Evi legt het uit.

Het is voor veel mensen een doorn in het oog. Als je na overlijden geld wilt nalaten aan je kinderen, dan moeten zij daar flink erfbelasting over betalen. Tot wel 36%. Zonde om zoveel van je vermogen naar de Belastingdienst te laten gaan. Je hebt er tenslotte hard voor gewerkt en er bovendien al een keer belasting over betaald. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van een vrijstelling. Hiermee kun je beetje bij beetje, belastingvrij, een flink bedrag overdragen aan je kind. Als ouder mag je jaarlijks €5.428 belastingvrij schenken aan je kind.

Eenmalig belastingvrij schenken

Naast de jaarlijkse vrijstelling is er ook de mogelijkheid om eenmalig belastingvrij te schenken. Ouders mogen één keer in hun leven een grotere schenking doen, zonder dat het kind hier belasting over hoeft te betalen. De voorwaarde is wel dat het kind tussen de 18 en 40 jaar is. In 2019 kun je tot €26.040 aan je meerderjarige kind schenken. Er zijn ook andere manieren om belastingvrij geld over te maken naar je kind. Gebruikt hij of zij de schenking voor de aankoop of verbouwing van een koophuis? Dan hoeft er over een bedrag tot €102.010 geen schenkbelasting worden betaald. Ook bij een dure studie mag je eenmalig belastingvrij een grote schenking doen. Natuurlijk zijn hier voorwaarden aan verbonden, die kun je nalezen op de website van de Belastingdienst.

Sparen versus beleggen

De meest gebruikte manier om te schenken is door simpelweg geld over te maken naar de spaarrekening van het kind. Maar de spaarrente staat nu historisch laag, zelfs lager dan de inflatie. Hierdoor wordt de schenking op een spaarrekening vanzelf minder waard. Overweeg daarom ook de mogelijkheid om te schenken op een beleggingsrekening. Aan beleggen zijn risico’s verbonden, je kunt een deel van je inleg verliezen. Daar staat tegenover dat bij beleggingen de kans groot is dat het rendement op lange termijn hoger uitvalt dan de spaarrente. Zo kan schenken door te beleggen voordeliger uitvallen voor je kind.

Beleggen voor je minderjarig kind

Wil je een schenking doen aan een minderjarig kind? Dan kan dit door te schenken aan je kind met Evi4Kids, een beleggingsdienstverlening voor ouders die willen schenken aan een minderjarig kind door te beleggen. De rekening komt bij het afsluiten direct op naam van het kind te staan. Vanaf 18 jaar heeft het kind zelf de beschikking over de rekening en het vermogen dat erop staat. Het is dan aan hem of haar wat er met het vermogen gebeurt: verder beleggen of het juist opnemen.

Beleggen voor je kleinkind

Wil je als opa of oma beleggen voor een minderjarig kleinkind op een rekening op zijn of haar naam? Dan is er toestemming nodig van de ouder of wettelijk vertegenwoordiger. Geld inleggen op de Evi4Kids beleggingsrekening kan alleen via de ouder of via een rekening van uw kleinkind zelf.

Wil je als grootouder geld opzijzetten op een rekening op je eigen naam? Dan kun je dit doen via vermogensbeheer met Evi Beheer. Wij beheren dan je belegd vermogen. Je bepaalt dan zelf wanneer je het opgebouwd vermogen schenkt. Als grootouders mag je samen €2.173 per jaar belastingvrij aan je kleinkind schenken.

Heb je vragen over onze beleggingsdiensten of over het schenken aan je kind? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. 

Leestips van Evi