Belastingteruggave over 2020 aan het werk zetten

Belastingteruggave aan het werk zetten

In deze periode ontvangen veel Nederlanders van de Belastingdienst de teveel betaalde belasting over 2020 terug. Vaak een mooi bedrag. Heeft u het bericht over de belastingteruggave al binnen? Bedenk nu vast hoe u het geld slim kunt besteden. Evi geeft tips.

Wie zijn belastingaangifte over 2020 op tijd indiende bij de belastingdienst krijgt voor 1 juli bericht over een eventuele teruggave. Het geld wordt daarna snel – binnen tien dagen - op uw rekening gestort, zo belooft de Belastingdienst.

De teruggave voelt misschien als een cadeau van de belastingdienst, maar is dat natuurlijk niet. U krijgt terug wat u eerder te veel betaalde. Denk aan belasting die uw werkgever al heeft ingehouden. Of eerder opgelegde voorlopige aanslagen. Geen cadeau dus, maar wel een financiële meevaller. Alle reden om tijdig na te denken over een slim bestedingsdoel voor het geld.

Aanlokkelijke vakantie

Omdat u de belastingteruggave meestal in de zomerperiode ontvangt, is het verleidelijk om het geld te besteden aan een vakantie of andere zomeractiviteiten. Aanlokkelijk, maar zijn er ook grotere financiële doelen die u wilt realiseren? Zoals de aanbetaling voor een (ander) huis, een wereldreis of de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Gebruik de teruggave om uw doelen (sneller) voor elkaar te krijgen. Start met een plan, dat voorkomt dat de teruggave door uw vingers glipt.

Maak een plan

We gebruiken twee delen van het brein bij onze financiële beslissingen. Een onbewust en instinctief denkend deel van het brein en een meer ontwikkeld deel. Het eerste is gericht op de korte termijn, en is gevoelig voor impulsen van buitenaf. Het meer ontwikkelde deel van het brein, de prefrontale cortex helpt ons onder andere bij beslissingen nemen en plannen. Door al voor ontvangst van uw teruggave een plan te maken en dit na storting uit te voeren maakt u optimaal gebruik van dat deel van brein. Handig, want zo bent u uw impulsieve brein voor dat het geld graag volledig aan zomerse uitjes besteedt.

Gebruik uw belasting teruggave om uw doelen sneller te realiseren

Door de teruggave te sparen of te beleggen behaalt u uw financiële doelen sneller. Sparen is vooral aantrekkelijk voor korte termijn doelen. Voor het opbouwen van vermogen voor de lange termijn is sparen veel minder geschikt. Door de negatieve of lage spaarrente en de inflatie, wordt spaargeld steeds minder waard. Beleggen is dan een betere optie. Door beleggen vergroot u uw kans op een hoger rendement.

Zet uw geld in beweging

Door het beleggen van de teruggave zet u uw geld in beweging. Evi van Lanschot heeft een handige online tool die laat zien hoe met onder andere het geld van de teruggave vermogen kunt opbouwen voor uw doelen. Het effect van een eenmalige storting op de opbouw van vermogen op lange termijn is groot. U berekent ook eenvoudig hoe periodieke beleggingen uw doelen dichterbij brengen.

Bij periodiek beleggen belegt u elke maand een vast bedrag. U regelt dat heel eenvoudig in de Evi-app. Zo wordt er automatisch maandelijks een bedrag bijgeboekt op uw beleggingsrekening. Dat geld wordt direct goed gespreid belegd. Uw vermogen neemt daardoor op lange termijn bijna ongemerkt toe.

Laat geen geld bij de belastingdienst liggen

Krijgt u elk jaar een forse belastingteruggave? Bijvoorbeeld omdat u recht heeft op hypotheekrenteaftrek? Door dit achteraf te verrekenen betaalt u mogelijk te veel belasting omdat de belasting geen rente vergoedt over dit bedrag. Overweeg om uw voorlopige teruggave aan te passen. Want dan ontvangt u (meer) geld van de aftrekposten maandelijks in plaats van aan het eind van het jaar. Deze voorlopige teruggave kunt u gebruiken om periodiek te beleggen. Houdt er wel rekening mee dat het recht op aftrekposten door wijzigingen in uw persoonlijke situatie kan veranderen. In dat geval moet u mogelijk belasting betalen.

Door nu al na te denken over de besteding van uw teruggave zet u uw geld aan het werk. Zo benut u de financiële meevaller voor uw doelen in de toekomst. Heeft u nog vragen? De financiële coaches van Evi van Lanschot kunnen u helpen. Bijvoorbeeld door samen met u naar uw doelen en beleggingen te kijken.

3.238.121.7