Belastingteruggave over 2020 aan het werk zetten

Belastingteruggave aan het werk zetten

In deze periode ontvangen veel Nederlanders van de Belastingdienst de teveel betaalde belasting over 2020 terug. Vaak een mooi bedrag. Heeft u het bericht over de belastingteruggave al binnen? Bedenk nu vast hoe u het geld slim kunt besteden. Evi geeft tips.

Wie zijn belastingaangifte over 2020 op tijd indiende bij de belastingdienst krijgt voor 1 juli bericht over een eventuele teruggave. Het geld wordt daarna snel – binnen tien dagen - op uw rekening gestort, zo belooft de Belastingdienst.

De teruggave voelt misschien als een cadeau van de belastingdienst, maar is dat natuurlijk niet. U krijgt terug wat u eerder te veel betaalde. Denk aan belasting die uw werkgever al heeft ingehouden. Of eerder opgelegde voorlopige aanslagen. Geen cadeau dus, maar wel een financiële meevaller. Alle reden om tijdig na te denken over een slim bestedingsdoel voor het geld.

Aanlokkelijke vakantie

Omdat u de belastingteruggave meestal in de zomerperiode ontvangt, is het verleidelijk om het geld te besteden aan een vakantie of andere zomeractiviteiten. Aanlokkelijk, maar zijn er ook grotere financiële doelen die u wilt realiseren? Zoals de aanbetaling voor een (ander) huis, een wereldreis of de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Gebruik de teruggave om uw doelen (sneller) voor elkaar te krijgen. Start met een plan, dat voorkomt dat de teruggave door uw vingers glipt.

Maak een plan

We gebruiken twee delen van het brein bij onze financiële beslissingen. Een onbewust en instinctief denkend deel van het brein en een meer ontwikkeld deel. Het eerste is gericht op de korte termijn, en is gevoelig voor impulsen van buitenaf. Het meer ontwikkelde deel van het brein, de prefrontale cortex helpt ons onder andere bij beslissingen nemen en plannen. Door al voor ontvangst van uw teruggave een plan te maken en dit na storting uit te voeren maakt u optimaal gebruik van dat deel van brein. Handig, want zo bent u uw impulsieve brein voor dat het geld graag volledig aan zomerse uitjes besteedt.

Gebruik uw belasting teruggave om uw doelen sneller te realiseren

Door de teruggave te sparen of te beleggen behaalt u uw financiële doelen sneller. Sparen is vooral aantrekkelijk voor korte termijn doelen. Voor het opbouwen van vermogen voor de lange termijn is sparen veel minder geschikt. Door de negatieve of lage spaarrente en de inflatie, wordt spaargeld steeds minder waard. Beleggen is dan een betere optie. Door beleggen vergroot u uw kans op een hoger rendement.

Zet uw geld in beweging

Door het beleggen van de teruggave zet u uw geld in beweging. Evi van Lanschot heeft een handige online tool die laat zien hoe met onder andere het geld van de teruggave vermogen kunt opbouwen voor uw doelen. Het effect van een eenmalige storting op de opbouw van vermogen op lange termijn is groot. U berekent ook eenvoudig hoe periodieke beleggingen uw doelen dichterbij brengen.

Bij periodiek beleggen belegt u elke maand een vast bedrag. U regelt dat heel eenvoudig in de Evi-app. Zo wordt er automatisch maandelijks een bedrag bijgeboekt op uw beleggingsrekening. Dat geld wordt direct goed gespreid belegd. Uw vermogen neemt daardoor op lange termijn bijna ongemerkt toe.

Laat geen geld bij de belastingdienst liggen

Krijgt u elk jaar een forse belastingteruggave? Bijvoorbeeld omdat u recht heeft op hypotheekrenteaftrek? Door dit achteraf te verrekenen betaalt u mogelijk te veel belasting omdat de belasting geen rente vergoedt over dit bedrag. Overweeg om uw voorlopige teruggave aan te passen. Want dan ontvangt u (meer) geld van de aftrekposten maandelijks in plaats van aan het eind van het jaar. Deze voorlopige teruggave kunt u gebruiken om periodiek te beleggen. Houdt er wel rekening mee dat het recht op aftrekposten door wijzigingen in uw persoonlijke situatie kan veranderen. In dat geval moet u mogelijk belasting betalen.

Door nu al na te denken over de besteding van uw teruggave zet u uw geld aan het werk. Zo benut u de financiële meevaller voor uw doelen in de toekomst. Heeft u nog vragen? De financiële coaches van Evi van Lanschot kunnen u helpen. Bijvoorbeeld door samen met u naar uw doelen en beleggingen te kijken.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64