Het coronavirus, moet je als belegger in beweging komen?

Het coronavirus, moet je als belegger in beweging komen? Evi legt uit.

Het coronavirus houdt de gemoederen bezig. Op de financiële markten zorgt het voor koersbeweging, maar wat is de impact op de lange termijn? Vooralsnog zien we geen reden tot zorg.

Reactie Chinese beurs

De Chinese beurs ging maandagochtend 3 februari onderuit, maar dat was grotendeels een ‘inhaalbeweging’ omdat de Chinese aandelenmarkt sinds 23 januari niet meer open was geweest vanwege het Chinese nieuwjaar. Het spreekt voor zich dat de Chinese economie schade oploopt.

Net als ten tijde van SARS in 2003. In het tweede kwartaal van dat jaar kreeg de Chinese economische groei een klap van ongeveer drie procentpunt. Maar dat was een tijdelijk effect met weinig of geen structurele gevolgen. De kwartalen daarna kwam de inhaalbeweging. Wij verwachten dit keer eenzelfde patroon.

Chinese economie normaliseert in tweede kwartaal

De uiteindelijke impact van het coronavirus op de Chinese economie hangt in belangrijke mate af van wanneer de epidemie haar top bereikt. Dat zou volgens het huidige patroon ergens eind februari of begin maart kunnen zijn. Als dit inderdaad het geval is, valt de economische schade mee. De Chinese economie vangt de grootste klap in het eerste kwartaal op.

Historisch gezien weegt het eerste kwartaal het minst zwaar in de jaarcijfers van de Chinese economie. Zo is er de vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar en de bouwsector staat op een lager pitje tijdens de winterperiode. Dat maakt het eerste kwartaal economisch minder belangrijk.

Bijstorten, uitstappen of juist instappen?

De spaarrente is nihil of zelfs 0%. Beleggen lijkt de enige optie om geld in beweging te brengen. Tegelijkertijd zijn de wereldwijde beurzen beweeglijk door onder andere het coronavirus. Is nu instappen dan een goed moment? Wees gerust, de historische data laat zien dat het 'ideale instapmoment bij beleggen' niet bestaat. Het timen van de markt lukt ook beleggingsprofessionals niet. 

Daarnaast is beleggen voor de lange termijn. In feite heb je daarmee genoeg tijd om eventuele tussentijdse dalingen op te vangen. Voelt het niet prettig om meteen all-in te gaan? Gespreid instappen is ook een optie.

Bestaande belegger

Hetzelfde geldt voor bestaande beleggers. Houd het lange termijn doel in de gaten en focus niet op korte termijn ontwikkelingen op de beurs. Hoofdeconoom Luc Aben geeft aan: ‘Onze houding als belegger blijft momenteel onveranderd, wij kijken door de eventuele tussentijdse turbulentie heen.’

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.239.152.207