Het coronavirus, moet je als belegger in beweging komen?

Het coronavirus, moet je als belegger in beweging komen? Evi legt uit.

Het coronavirus houdt de gemoederen bezig. Op de financiële markten zorgt het voor koersbeweging, maar wat is de impact op de lange termijn? Vooralsnog zien we geen reden tot zorg.

Reactie Chinese beurs

De Chinese beurs ging maandagochtend 3 februari onderuit, maar dat was grotendeels een ‘inhaalbeweging’ omdat de Chinese aandelenmarkt sinds 23 januari niet meer open was geweest vanwege het Chinese nieuwjaar. Het spreekt voor zich dat de Chinese economie schade oploopt.

Net als ten tijde van SARS in 2003. In het tweede kwartaal van dat jaar kreeg de Chinese economische groei een klap van ongeveer drie procentpunt. Maar dat was een tijdelijk effect met weinig of geen structurele gevolgen. De kwartalen daarna kwam de inhaalbeweging. Wij verwachten dit keer eenzelfde patroon.

Chinese economie normaliseert in tweede kwartaal

De uiteindelijke impact van het coronavirus op de Chinese economie hangt in belangrijke mate af van wanneer de epidemie haar top bereikt. Dat zou volgens het huidige patroon ergens eind februari of begin maart kunnen zijn. Als dit inderdaad het geval is, valt de economische schade mee. De Chinese economie vangt de grootste klap in het eerste kwartaal op.

Historisch gezien weegt het eerste kwartaal het minst zwaar in de jaarcijfers van de Chinese economie. Zo is er de vakantieperiode rond Chinees Nieuwjaar en de bouwsector staat op een lager pitje tijdens de winterperiode. Dat maakt het eerste kwartaal economisch minder belangrijk.

Bijstorten, uitstappen of juist instappen?

De spaarrente is nihil of zelfs 0%. Beleggen lijkt de enige optie om geld in beweging te brengen. Tegelijkertijd zijn de wereldwijde beurzen beweeglijk door onder andere het coronavirus. Is nu instappen dan een goed moment? Wees gerust, de historische data laat zien dat het 'ideale instapmoment bij beleggen' niet bestaat. Het timen van de markt lukt ook beleggingsprofessionals niet. 

Daarnaast is beleggen voor de lange termijn. In feite heb je daarmee genoeg tijd om eventuele tussentijdse dalingen op te vangen. Voelt het niet prettig om meteen all-in te gaan? Gespreid instappen is ook een optie.

Bestaande belegger

Hetzelfde geldt voor bestaande beleggers. Houd het lange termijn doel in de gaten en focus niet op korte termijn ontwikkelingen op de beurs. Hoofdeconoom Luc Aben geeft aan: ‘Onze houding als belegger blijft momenteel onveranderd, wij kijken door de eventuele tussentijdse turbulentie heen.’
3.135.246.193