Luc Aben: Het Brexit-circus draaide gewoon door

Londen big ben en bridge

“Na de stemmingen in het parlement afgelopen dinsdag, is de situatie rondom de Brexit als volgt samen te vatten: het parlement wil wél over de vertrekdeal van Boris Johnson en de EU debatteren. Echter willen ze hiervoor wel meer tijd aanvragen dan de drie dagen die Johnson heeft voorgesteld. Als reactie hierop legde Johnson het parlementaire proces stil”, aldus Aben.

Wel of geen verkiezingen?

Het is de eerste keer dat het Britse parlement een Brexit-voorstel niet onmiddellijk afwees. De parlementariërs willen over de deal van Johnson praten, maar dat riskeert wel een reeks wijzigingen en amendementen. Bijvoorbeeld om de uitkomst voor te leggen aan de bevolking via een nieuw referendum. Iets wat de Britse regering niet ziet zitten.

“Het is (wederom) onduidelijk hoe het nu verder moet met de Brexit”, stelt Aben. “Uitstel van de Brexit tot na 31 oktober is nu wel héél waarschijnlijk. Om hoeveel uitstel het gaat en of er eerst verkiezingen komen is nog niet bekend. Johnson heeft hiermee gedreigd, maar dit nog niet waargemaakt. Als er verkiezingen komen, wijzen de peilingen erop dat de Conservatieven een meerderheid zullen halen. Hiermee wordt de goedkeuring van de deal tussen het VK en de EU makkelijker. Het risico is echter dat peilingen niet altijd een garantie voor de toekomst zijn gebleken”.

De EU beslist

“De bal ligt nu bij de EU. Zij kunnen kiezen voor uitstel tot februari 2020, maar mogelijk krijgt Johnson korter de tijd om de Brexit rond te krijgen. Het Europees Parlement kan het uitstel ook weigeren met een harde Brexit tot gevolg. Dat laatste scenario is zeer onwaarschijnlijk.”

Financiële markten willen duidelijkheid

Hoe sneller er meer duidelijkheid komt over de Brexit, hoe beter voor de financiële markten, vindt Aben. Evi ziet dat de Britse pond meestal het heftigst reageert op de Brexit-perikelen. Het nieuws dat het Britse parlement wél over de deal wil debatteren, zorgde voor een duurdere Britse munt tegenover de euro. Toen duidelijk werd dat er opnieuw uitstel aangevraagd moest worden, kelderde de koers van de pond weer”.

Koersen reageren negatief

Ook de aandelenkoersen reageren woensdagochtend negatief. De Britse economie, en die in de eurozone, zouden best wat minder Brexit-onzekerheid kunnen gebruiken volgens Aben. “Britse ondernemers aarzelen om te investeren met het oog op de toekomst. Dit kan tot verdere negatieve groeiverwachtingen leiden voor het VK en de eurozone”.

Beleggingsstrategie blijft ongewijzigd

Evi is vanwege de politieke onzekerheid rondom de Brexit de afgelopen maanden wat voorzichtiger geworden. Zo hebben we enige winst genomen op onze aandelenposities. De huidige stand van zaken rondom de Brexit is voor Evi op dit moment geen reden om die strategie nu aan te passen. Meet weten over beheerd beleggen bij Evi? Neem contact op met onze vermogenscoaches. 

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64