Luc Aben: Het Brexit-circus draaide gewoon door

Londen big ben en bridge

“Na de stemmingen in het parlement afgelopen dinsdag, is de situatie rondom de Brexit als volgt samen te vatten: het parlement wil wél over de vertrekdeal van Boris Johnson en de EU debatteren. Echter willen ze hiervoor wel meer tijd aanvragen dan de drie dagen die Johnson heeft voorgesteld. Als reactie hierop legde Johnson het parlementaire proces stil”, aldus Aben.

Wel of geen verkiezingen?

Het is de eerste keer dat het Britse parlement een Brexit-voorstel niet onmiddellijk afwees. De parlementariërs willen over de deal van Johnson praten, maar dat riskeert wel een reeks wijzigingen en amendementen. Bijvoorbeeld om de uitkomst voor te leggen aan de bevolking via een nieuw referendum. Iets wat de Britse regering niet ziet zitten.

“Het is (wederom) onduidelijk hoe het nu verder moet met de Brexit”, stelt Aben. “Uitstel van de Brexit tot na 31 oktober is nu wel héél waarschijnlijk. Om hoeveel uitstel het gaat en of er eerst verkiezingen komen is nog niet bekend. Johnson heeft hiermee gedreigd, maar dit nog niet waargemaakt. Als er verkiezingen komen, wijzen de peilingen erop dat de Conservatieven een meerderheid zullen halen. Hiermee wordt de goedkeuring van de deal tussen het VK en de EU makkelijker. Het risico is echter dat peilingen niet altijd een garantie voor de toekomst zijn gebleken”.

De EU beslist

“De bal ligt nu bij de EU. Zij kunnen kiezen voor uitstel tot februari 2020, maar mogelijk krijgt Johnson korter de tijd om de Brexit rond te krijgen. Het Europees Parlement kan het uitstel ook weigeren met een harde Brexit tot gevolg. Dat laatste scenario is zeer onwaarschijnlijk.”

Financiële markten willen duidelijkheid

Hoe sneller er meer duidelijkheid komt over de Brexit, hoe beter voor de financiële markten, vindt Aben. Evi ziet dat de Britse pond meestal het heftigst reageert op de Brexit-perikelen. Het nieuws dat het Britse parlement wél over de deal wil debatteren, zorgde voor een duurdere Britse munt tegenover de euro. Toen duidelijk werd dat er opnieuw uitstel aangevraagd moest worden, kelderde de koers van de pond weer”.

Koersen reageren negatief

Ook de aandelenkoersen reageren woensdagochtend negatief. De Britse economie, en die in de eurozone, zouden best wat minder Brexit-onzekerheid kunnen gebruiken volgens Aben. “Britse ondernemers aarzelen om te investeren met het oog op de toekomst. Dit kan tot verdere negatieve groeiverwachtingen leiden voor het VK en de eurozone”.

Beleggingsstrategie blijft ongewijzigd

Evi is vanwege de politieke onzekerheid rondom de Brexit de afgelopen maanden wat voorzichtiger geworden. Zo hebben we enige winst genomen op onze aandelenposities. De huidige stand van zaken rondom de Brexit is voor Evi op dit moment geen reden om die strategie nu aan te passen. Meet weten over beheerd beleggen bij Evi? Neem contact op met onze vermogenscoaches. 

3.230.143.213