Luc Aben overziet gevolgen coronavirus voor economie

Luc Aben: geringe kans op blijvende economische gevolgen coronavirus

Als de SARS-uitbraak in 2003 een leidraad kan zijn voor de mogelijke economische impact van het coronavirus, dan is die impact er vooral in China en Hongkong. Door SARS verminderde de economische groei van deze twee regio’s toen respectievelijk met ongeveer één en 2,5 procentpunt. Op het niveau van de ontwikkelde economieën (OESO) was het effect toch veel kleiner: een magere vijf basispunten (0,05%).

Chinese economie wel belangrijker dan in 2003

Het is voorlopig afwachten hoe breed het coronavirus zich verspreidt en hoe drastisch de tegenmaatregelen moeten zijn. China is sinds 2003 wel veel belangrijker voor de wereldeconomie geworden met zijn grote consumptie van producten en grondstoffen. Een vertraging van de Chinese economie zal zich nu veel sterker laten voelen voor de wereldeconomie. En dat geldt ook voor de financiële markten.

Kleine kans op structurele economische schade

De kans lijkt klein dat het coronavirus blijvende structurele schade toebrengt aan de economie. Vaak wordt na verloop van tijd het verloren terrein weer teruggewonnen. Het is goed om dit gegeven in het achterhoofd te houden als de koerstabellen op beurzen rood kleuren vanwege van het coronavirus.

3.238.121.7