Kan ik altijd bij mijn belegde geld?

Kun je bij je belegde geld?

Beleggen is een mooie manier om op termijn vermogen op te bouwen. Toch kan het gebeuren dat je je geld tussentijds voor een ander doel wil gebruiken. Kun je dan bij je beleggingen? Vaak wel! Evi legt uit.

Je toekomstplannen, en alles wat daar tussenkomt. Een Britse muzikant, John Lennon, maakte er ooit een mooi liedje over. Iedereen weet dat mooie plannen voor de toekomst onderweg nog wel eens veranderen. Bijvoorbeeld als je je droomhuis tegenkomt. Of als je een nieuwe auto moet kopen, omdat je tweede kind een tweeling blijkt. Of omdat je je baan verliest. Dan is het fijn om te weten dat je bij Evi altijd toegang hebt tot je belegde geld. Bij de meeste Evi-rekeningen kun je dus een deel of het gehele saldo opnemen. Via je beleggingsrekening geef je dan een verkoopopdracht op. Wij verkopen het deel van je portefeuille en schrijven het geld over naar je Evi spaarrekening of naar je eigen tegenrekening. Binnen enkele dagen staat het geld dan op je rekening.

Strikte regels voor pensioen

Je hebt dus altijd toegang tot je geld. Een uitzondering is Evi Pensioen. Op deze rekening bouw je pensioen op met belastingvoordeel. De wet stelt daarbij strikte regels. Om voor het belastingvoordeel in aanmerking te komen moet je inleg onder andere tot aan je pensioen op de geblokkeerde rekening blijven staan. Alleen onder speciale voorwaarden is opname toegestaan. Bovendien moet je dan alsnog belasting afdragen en krijg je een boete van de Belastingdienst. Dit kan samen oplopen tot wel 72% van je tegoed. Iets om rekening mee te houden.

Achtste wereldwonder

Voor alle andere rekeningen ben je dus zelf baas over je opgebouwde vermogen. Voor de momenten dat je plannen wijzigen. Een fijne gedachte. Houd er wel rekening mee dat je door opnames de opbouw van vermogen onderbreekt. Beleggen doe je voor de lange termijn. Juist door die lange horizon krijgt je vermogen alle kans om te groeien. Bovendien profiteer je zo van het rente-op rente-effect, ook wel samengestelde interest genoemd. Wetenschapper Albert Einstein noemde dit jaren geleden al het achtste wereldwonder. Omdat je over ontvangen rente of dividend óók weer rente ontvangt, groeit het vermogen niet lineair maar exponentieel.

Buffer helpt

Om de opbouw van je vermogen niet te verstoren is het dus handig om naast je beleggingsrekening een flinke buffer aan te houden. Dan hoef je je vermogen niet – of alleen voor grote uitgaven - aan te spreken.

Groet, Evi

 

100.28.132.102