Leer de kenner kennen: Sian Houwaart

In de serie ‘Leer de kenner kennen’ spreken we deze maand met Sian Houwaart, bijna 31 jaar en Vermogenscoach bij Evi van Lanschot. Hij neemt veel ervaring mee uit de verzekeringssector. Zijn hart ligt echter bij beleggen. Sian is getrouwd en heeft een zoontje van 1 jaar. Hij is voetbalfan, spreekt een beetje Chinees, woont dicht bij het strand in Voorburg en vindt het leuk om te padellen. 

Wanneer ben je begonnen bij Evi en wat deed je hiervoor? 

Ik werk sinds 1 mei 2023 bij Evi en het bevalt me tot nu toe uitstekend. Hiervoor heb ik bijna 5 jaar gewerkt voor kredietverzekeraar Atradius en ruim een jaar bij verzekeringsmakelaar Aon. 

Je zou kunnen zeggen dat ik de kredietverzekeringssector ben ingerold tijdens mijn studie International Business aan de Tio Business School. Tijdens mijn studie heb ik een jaar in Taiwan gewoond, waar ik een paar vakken heb gevolgd. In de praktijk kwam het vooral neer op het leren van Chinees (Mandarijn) en leren over de cultuur. 

Het beviel me uitstekend, maar op aandringen van het thuisfront ben ik naar huis gekomen om het laatste deel van mijn studie af te ronden. Vrij kort daarna was ik voor mijn eindscriptie bij Atradius en kreeg tegen het einde van deze periode een baan aangeboden als accountmanager. Vervolgens ben ik als accountmanager doorgegroeid naar de Global afdeling van Atradius waar ik samen met een team de multinationals bediende.

Maar ja, toen kwam corona. Die periode zette me aan het denken over wat voor werk ik nou echt leuk zou vinden om te doen. Toen besloot ik dat het tijd was geworden om verder te kijken. 

Tijdens mijn werk bij Atradius moest ik veel schakelen met intermediairs. Bij 80 tot 85% van de klanten verliep het contact via intermediairs. Het leek mij interessant om ook ervaring op te doen aan de andere kant van de tafel. Zo kwam ik bij Aon terecht, een heel mooi bedrijf, maar het was toch nog niet helemaal wat ik zocht. Met name het teamgevoel ontbrak mij hier door de omvang van het bedrijf. 

Tijdens mijn studie had ik al veel interesse in beleggen. Dat vond ik echt gaaf. Ik heb ook een keer een beleggingswedstrijd gewonnen. Toen dat kwartje eenmaal was gevallen, kwam ik snel in contact met Evi. Ondanks dat ik pas sinds mei bij Evi werk, voel ik me al helemaal onderdeel van het team. 

Heb je als Vermogenscoach veel baat bij die eerdere werkervaring? 

Absoluut. In de eerste maanden dat ik bij Evi werk heb ik direct gemerkt dat er veel overeenkomsten zijn tussen de rol van een Accountmanager en een Vermogenscoach. Het zijn de persoonlijke contacten, het relatiebeheer en het ontwikkelen van een neus om de wensen van de klant goed te inventariseren. 

Bij Evi ben ik mij verder aan het verdiepen op het beleggingsgebied. Ik kan nog veel leren, maar door het werken in dit fantastische Evi team kan ik altijd om raad vragen en voelt het als één grote familie.  

Door Evi maak ik ook kennis met pensioenen. De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is sinds 1 juli 2023 van kracht en heeft grote gevolgen voor werkend Nederland. Veel werkenden hebben, zonder dat ze het weten, een pensioentekort. Ook als men er wel van op de hoogte is, is het niet altijd even eenvoudig om te bepalen hoe dat moet worden opgelost. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee voor onze klanten zelf, maar ook voor ons als Vermogenscoach.  

Als gevolg van de nieuwe Pensioenwet verwachten we bij Evi dat we in de toekomst vaker zullen samenwerken met intermediairs. Ik denk dat de intermediairs, door hun expertise op het gebied van pensioen, een positieve bijdrage kunnen leveren. In de toekomst zullen zij een onmisbare schakel zijn tussen ons als Vermogenscoaches en de klanten. Mijn achtergrond komt dan goed van pas. 

En hoe staat het met je Chinees? 

Ha, ha. Dat is helaas een beetje roestig geworden. Misschien moet ik dat nog eens ophalen. 

3.215.186.30