Wat zegt je onderbuik? En luister je ook?

beleggen wat zegt je gevoel

Bij beurskoersen die hard naar beneden gaan (en op sommige dagen ook weer omhoog) is het niet altijd makkelijk om kalm te blijven. Zeker als je misschien over een aantal jaar je portefeuille te gelde wilt maken voor de aankoop van een vakantiehuisje. Of als een vriend juist op jouw aanraden is ingestapt en nu een daling van ruim 25% moet verwerken. Op die momenten heb je behoefte aan persoonlijk contact met je vermogensbeheerder.

‘Onhebbelijk geprogrammeerd’

“Had ik maar niet dagelijks naar mijn beleggingen gekeken”, “Waarom heb ik me zo laten meeslepen in m’n angst alles kwijt te raken?” Evi-coaches horen het regelmatig. Zodra emoties de overhand krijgen, en angst in het bijzonder, zijn we als mensen geprogrammeerd om actie te ondernemen. Dat is een volledig automatische reactie die daardoor ook moeilijk te onderdrukken is. En ook al weet je dat jouw beleggingen gemonitord worden, vertrouw je het toch niet. Of handel je anders dan je van tevoren met jezelf had afgesproken. Dat zien we vaker; klaarblijkelijk is het moeilijker om je aan je voornemen te houden als je de waarde van je portefeuille flink naar beneden ziet gaan.

Paniek-index: je bent niet alleen

Er is een index die meet hoe onrustig beleggers zich voelen: de Investopedia Anxiety Index. Hier wordt op basis van het beleggingsgedrag van miljoenen lezers van de Investopedia-site het beleggingssentiment vastgesteld. 100 is neutraal, op het moment van schrijven bevindt de index zich boven de 127. Waar dit cijfer de laatste jaren schommelde tussen de 95 en 110.  Ervaar je onrust, weet dan dat je niet de enige bent.

Je focussen op de koersen en om het uur checken hoe je portefeuille erbij staat helpt niet. Sterker nog: portefeuilles van particuliere beleggers die continu kijken hoe de beurs het doet, presteren aantoonbaar slechter. Het beste is dus een goed gesprek met je adviseur en verder is vooral belangrijk om een aantal dingen NIET te doen:

  1. Focus niet puur op negatief nieuws. Je wordt dan continu bevestigd in je angstgevoelens.
  2. Verbind onzekerheid niet automatisch aan een negatieve uitkomst.
  3. Raak niet gefixeerd op verlies, focus in plaats daarvan op je doel voor de lange termijn en hoe je dat nu kunt bereiken.

Praat met je coach

Zit je bij een andere bank en kreeg je wellicht alleen een geautomatiseerde mail met een standaard nieuwsbericht? Dan kunnen we ons voorstellen dat je je niet gehoord voelt. En dat is nu juist belangrijk, aangezien je onderbuik momenteel niet de beste raadgever is. Veel beleggers zijn angstig en ervaren spijtgevoelens. Die kunnen variëren van spijt dat ze zijn uitgestapt tot spijt dat ze niet zijn ingestapt toen de beurs zo laag stond.

Het is prettig om samen met een beleggingscoach te bespreken wat ook alweer jouw beleggingsdoel is en hoeveel tijd je jezelf hebt gegund om dit doel te bereiken. Als je dat helder hebt, lukt het wellicht beter om te kijken naar de lange termijn en de huidige onrust om je heen op een zijspoor te zetten. Zo kun je bouwen aan een solide beleggingsplan, ook in onzekere tijden als deze.

Evi is online én persoonlijk

Gelukkig krijgen we ook deze reacties: “Wat fijn om te horen dat jullie aanpassingen in mijn portefeuille doen tijdens deze crisis”, “Ik hou m’n oog op de lange termijn en laat me niet afleiden. Al is dat soms wel moeilijk.”

Evi luistert, laat van zich horen en denkt mee over hoe je je beleggingsplan moet inrichten. Ook in tijden van crisis. Proactief en gericht op jouw toekomst. Beleg je nog niet bij Evi? We denken graag met je mee. Vraag een second opinion aan. Geschikt vanaf € 50.000,-.

18.116.63.236