Wat zegt je onderbuik? En luister je ook?

beleggen wat zegt je gevoel

Bij beurskoersen die hard naar beneden gaan (en op sommige dagen ook weer omhoog) is het niet altijd makkelijk om kalm te blijven. Zeker als je misschien over een aantal jaar je portefeuille te gelde wilt maken voor de aankoop van een vakantiehuisje. Of als een vriend juist op jouw aanraden is ingestapt en nu een daling van ruim 25% moet verwerken. Op die momenten heb je behoefte aan persoonlijk contact met je vermogensbeheerder.

‘Onhebbelijk geprogrammeerd’

“Had ik maar niet dagelijks naar mijn beleggingen gekeken”, “Waarom heb ik me zo laten meeslepen in m’n angst alles kwijt te raken?” Evi-coaches horen het regelmatig. Zodra emoties de overhand krijgen, en angst in het bijzonder, zijn we als mensen geprogrammeerd om actie te ondernemen. Dat is een volledig automatische reactie die daardoor ook moeilijk te onderdrukken is. En ook al weet je dat jouw beleggingen gemonitord worden, vertrouw je het toch niet. Of handel je anders dan je van tevoren met jezelf had afgesproken. Dat zien we vaker; klaarblijkelijk is het moeilijker om je aan je voornemen te houden als je de waarde van je portefeuille flink naar beneden ziet gaan.

Paniek-index: je bent niet alleen

Er is een index die meet hoe onrustig beleggers zich voelen: de Investopedia Anxiety Index. Hier wordt op basis van het beleggingsgedrag van miljoenen lezers van de Investopedia-site het beleggingssentiment vastgesteld. 100 is neutraal, op het moment van schrijven bevindt de index zich boven de 127. Waar dit cijfer de laatste jaren schommelde tussen de 95 en 110.  Ervaar je onrust, weet dan dat je niet de enige bent.

Je focussen op de koersen en om het uur checken hoe je portefeuille erbij staat helpt niet. Sterker nog: portefeuilles van particuliere beleggers die continu kijken hoe de beurs het doet, presteren aantoonbaar slechter. Het beste is dus een goed gesprek met je adviseur en verder is vooral belangrijk om een aantal dingen NIET te doen:

  1. Focus niet puur op negatief nieuws. Je wordt dan continu bevestigd in je angstgevoelens.
  2. Verbind onzekerheid niet automatisch aan een negatieve uitkomst.
  3. Raak niet gefixeerd op verlies, focus in plaats daarvan op je doel voor de lange termijn en hoe je dat nu kunt bereiken.

Praat met je coach

Zit je bij een andere bank en kreeg je wellicht alleen een geautomatiseerde mail met een standaard nieuwsbericht? Dan kunnen we ons voorstellen dat je je niet gehoord voelt. En dat is nu juist belangrijk, aangezien je onderbuik momenteel niet de beste raadgever is. Veel beleggers zijn angstig en ervaren spijtgevoelens. Die kunnen variëren van spijt dat ze zijn uitgestapt tot spijt dat ze niet zijn ingestapt toen de beurs zo laag stond.

Het is prettig om samen met een beleggingscoach te bespreken wat ook alweer jouw beleggingsdoel is en hoeveel tijd je jezelf hebt gegund om dit doel te bereiken. Als je dat helder hebt, lukt het wellicht beter om te kijken naar de lange termijn en de huidige onrust om je heen op een zijspoor te zetten. Zo kun je bouwen aan een solide beleggingsplan, ook in onzekere tijden als deze.

Evi is online én persoonlijk

Gelukkig krijgen we ook deze reacties: “Wat fijn om te horen dat jullie aanpassingen in mijn portefeuille doen tijdens deze crisis”, “Ik hou m’n oog op de lange termijn en laat me niet afleiden. Al is dat soms wel moeilijk.”

Evi luistert, laat van zich horen en denkt mee over hoe je je beleggingsplan moet inrichten. Ook in tijden van crisis. Proactief en gericht op jouw toekomst. Beleg je nog niet bij Evi? We denken graag met je mee. Vraag een second opinion aan. Geschikt vanaf € 50.000,-.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

3.238.118.80