Eerste loonstrook van 2020: een positieve verrassing

Eerste loonstrook van 2020

Grote kans dat je eerste loon van dit jaar iets hoger uitvalt. Je houdt in 2020 meer over van je brutosalaris dan vorig jaar. Dit is het gevolg van een aantal veranderingen in de belastingheffing. Evi legt uit hoe dat zit. En laat zien hoe je deze tips extra slim inzet voor de groei van je vermogen.

Lagere belastingtarieven

De overheid wil de financiële positie van werkenden dit jaar versterken. Dat zie je terug in je nettosalaris, dat is zo’n €50 tot €80 hoger per maand. Dit komt door veranderingen in de inkomstenbelasting. In plaats van drie verschillende belastingschijven, telt box 1 dit jaar twee belastingschijven. In deze box betaal je belasting over je inkomen uit arbeid. En het beste nieuws: elk van de twee schijven heeft een lager belastingtarief. Dat scheelt flink:

Tariefschijf 1 
In deze schijf betaal je belasting over je inkomen tot €68.507. Het belastingtarief is 37,35%. 0,75 procentpunt lager dan vergelijkbaar tarief in 2019 van 38,10%.

Tariefschijf 2
In deze schrijf betaal je belasting over je inkomen boven de €68.507. Het is belastingtarief is 49,50%. Dat is 2,25 procentpunt lager het hoogste tarief in 2019 van 51,75%.

Welk tarief betaal je?

Hoeveel hoger je nettosalaris is, hangt af van de hoogte van je inkomen. Werkenden met een inkomen tot €20.000 betalen dit jaar iets meer. Zij konden tot nu toe profiteren van het lage tarief van 36,65%. Ze worden hiervoor gecompenseerd via de hogere heffingskortingen.

Reken het uit
Wil je je nettoloon van deze maand nog eens narekenen? Of wil je weten hoeveel nettosalaris je volgende maand van je brutosalaris overhoudt? Bereken je voordeel op Loonwijzer of op de website van Berekenhet.

Meer overhouden door heffingskortingen

Er is meer goed nieuws, ook de heffingskortingen nemen voor bijna iedereen toe. De arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan dit jaar omhoog. Hierdoor betaal je minder belasting en premies.

Meer arbeidskorting
De arbeidskorting wordt berekend over je inkomen uit arbeid. Dit jaar stijgt de maximale korting van €3.399 naar €3.819. Ook stijgt het maximale inkomen waarover de belastingdienst je korting berekent. Tot een inkomen van €98.500 heb je nu recht op arbeidskorting. Dat was €90.710. Je krijgt de korting als zelfstandige en als je in loondienst werkt. Je werkgever houdt bij de berekening van de loonheffing al rekening met de arbeidskorting. Voor zelfstandigen wordt de korting jaarlijks bij de aangifte verrekend.

Meer algemene heffingskorting
De algemene heffingskorting is dit jaar €234 hoger. Ook deze heffingskorting is afhankelijk van je inkomen. Je krijgt minder algemene heffingskorting als je inkomen stijgt.

Wat doe je met de extra's

Je hebt meer inkomen te besteden. Je kunt het uitgeven, maar je kunt er ook meer van proberen te maken. Door sparen of beleggen. Die €50 extra biedt een mooie mogelijkheid om (meer) vermogen op te bouwen. Sparen is daarbij door de lage spaarrente meestal minder aantrekkelijk dan beleggen.

Slim maandelijks beleggen

Beleggen vergroot je kans op een hoger rendement. Je hebt er bovendien minder omkijken naar als je maandelijks gaat beleggen. Je kunt van het extra salaris maandelijkse een vast bedrag overboeken naar je beleggingsrekening, het bedrag wordt direct belegd. Je spreid zo het risico doordat je niet in één keer instapt met je hele vermogen, maar dit over een langere periode stukje bij beetje inlegt.

Met een klein bedrag kun je zo toch een groter vermogen opbouwen door het rendement-op-rendement effect. Je behaalt niet alleen rendement over je inleg, maar ook over je eerder behaalde rendement. Na verloop van tijd kan het rendement steeds groter worden. Slim, want zo maak je direct gebruik de mogelijkheid om je geld te laten groeien. Maandelijks beleggen regel je gemakkelijk online met Evi Go. Zo ben je weer een stapje dichter bij het behalen van je financiële doelen. Let wel, aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden.

 

100.28.132.102