Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Erfenis aanvaarden? Wat zijn de mogelijkheden?

Erfenis aanvaarden

Overlijdt er een naaste, dan heb je mogelijk recht op de nalatenschap (de erfenis). Of een deel daarvan. Maar welke mogelijkheden heb je eigenlijk bij een erfenis aanvaarden? Evi zet ze voor je op een rij.

Want uit cijfers van het CBS blijkt dat de hoeveelheid nagelaten vermogen gestaag stijgt. Van € 4,0 miljard in 2007 naar € 5,3 in 2015. We laten met zijn allen dus meer geld na aan onze erfgenamen. Maar ook andere zaken, zoals een woning, effecten, overige bezittingen, schulden en/of een onderneming.

Wanneer ontvang je een erfenis?

Je bent officieel erfgenaam wanneer degene die komt te overlijden jou in zijn of haar testament heeft genoemd. Is er geen testament? Dan bepaalt de wet wie de erfgenamen van de overledene zijn en welk deel van de erfenis ze krijgen. In de meeste gevallen wordt de nalatenschap verdeeld tussen de overgebleven partner en de kinderen van de overledene. Ieder voor een gelijk deel.

Erfenis beneficiair aanvaarden, zuiver aanvaarden of verwerpen

Er zijn als erfgenaam 3 manieren om met een erfenis om te gaan: je kunt hem zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Hieronder lichten we deze mogelijkheden toe.

1. Beneficiair aanvaarden erfenis

Bij beneficiair aanvaarden voer je samen met een advocaat of notaris een vereffeningsprocedure uit. Hierbij worden de schulden en bezittingen in kaart gebracht en verrekend. Je krijgt alleen een deel van de erfenis als er na afbetaling van de schulden geld overblijft. Je bent niet verantwoordelijk voor de schulden in de erfenis.

Beneficiair aanvaarden lijkt altijd verstandig, maar hou er rekening mee dat de afwikkeling van de erfenis hierdoor veel langer kan duren. Bovendien moet je vaak een advocaat of notaris inschakelen en dat brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

2. Erfenis zuiver aanvaarden

Bij het zuiver aanvaarden van een erfenis erf je zowel de bezittingen als de schulden van de overledene. Of – als er meer erfgenamen zijn – een deel daarvan. Je ontvangt dan de bezittingen maar bent ook verantwoordelijk voor het betalen van de schulden. Dit kan bijvoorbeeld een hypotheek zijn op de woning die je erft of de kosten van de uitvaart.

Het erven van zowel de bezittingen als de schulden hoeft natuurlijk geen probleem te zijn zo lang de waarde van de bezittingen hoger is dan de waarde van de schulden. Is dat niet het geval? Overweeg dan de erfenis beneficiair te ontvangen of te verwerpen.

3. Erfenis verwerpen

Besluit je de erfenis te verwerpen? Dan heb je geen recht meer op de nalatenschap. Verwerpen doe je door een verklaring bij de rechtbank in te dienen. Maar een erfenis verwerpen betekent ook dat je geen recht meer hebt op de persoonlijke spullen van de overledene.

Welke manier je ook kiest: het is als erfgenaam belangrijk om goed na te denken over wat je met de erfenis wil doen. Een keuze is namelijk definitief: je kan later niet besluiten de erfenis alsnog te verwerpen of zuiver te aanvaarden.

Wil je meer weten over erfenissen, de manieren van het aanvaarden van een erfenis, het betalen van erfbelasting en de mogelijkheden die je vervolgens hebt om het geërfde vermogen te gebruiken? Met Evi's Erfeniswijzer ben je goed voorbereid om de juiste financiële keuzes te maken wanneer je een erfenis ontvangt.

Vraag Evi's Erfeniswijzer aan

Evi helpt u bij verschillende vragen die u hebt over een erfenis. U leest het in Evi's Erfeniswijzer.

Leestips van Evi