Boekbespreking: Hoe wordt u gelukkig van geld?

Boekbespreking: Hoe wordt u gelukkig van geld?
Boeken over geld zijn er in twee categorieën: technische boeken en mentale boeken. De eerste categorie richt zich op het financiële IQ en gaan bijvoorbeeld over hoe u moet beleggen. De tweede categorie focust op het financiële EQ en gaan over emoties bij geld.

Happy Money van Ken Honda behoort tot de mentale boeken over geld. Het onderzoekt hoe u denkt over het geld dat u verdient, uitgeeft en spaart en de emotionele relatie die u met geld heeft. En hoe u anders over geld kunt leren denken als u angst, twijfel of onzekerheid bij geld ervaart.

Honda komt uit Japan en is zakenman, spreker, financieel coach en schrijver van boeken over hoe u negatieve emoties rond geld kunt omzetten in een positieve beleving. Schrik bij lezen van dit boek niet terug voor concepten als gelukkig en ongelukkig geld, geld is liefde of angst, geld is energie, langzaam en snel geld en in de geldflow raken. Happy Money is geen zweverig boek, het gaat erom dat u zen kunt zijn met geld.

Onze relatie met geld is sterk geconditioneerd

Honda betoogt dat we wat betreft geld sterk zijn beïnvloed, of sterker nog zijn geconditioneerd, door onze (voor)ouders. We leren van jongs af aan om spaarzaam te zijn en verstandig met geld om te gaan en misschien horen we vaak dat geld niet gelukkig maakt.

Als onze ouders een gezonde relatie met geld hadden, dan is ons financiële leven waarschijnlijk behoorlijk goed. Maar emoties als angst en twijfel met betrekking tot geld horen erbij, aldus Honda. Zij bepalen onze financiële beslissingen.

Coach Honda daagt u uit tot introspectie en na te gaan welke emotie en eventuele trauma’s u met geld heeft. Dit is een noodzakelijke stap op om tot een andere relatie met geld te komen.

Balans: Maakt veel geld gelukkig?

In zijn praktijk als financieel hulpverlener viel het Honda op dat mensen met veel geld niet per se gelukkig zijn. Het gelukkigst zijn mensen met niet te veel en ook niet te weinig geld. En het is de kunst om die balans te vinden. Bijvoorbeeld door uw ideale financiële situatie over vijf jaar voor te stellen. Maar ook door een flow van gelukkig geld te creëren.

Tips om gelukkiger te worden van geld

Aan de hand van geld werkt Honda toe naar een levensles. Leven in het hier en nu, dankbaar zijn voor wat u heeft en vrijgevigheid zijn de voorwaarden voor gelukkig geld. En u heeft het zelf in de hand. Vergelijk uzelf niet met anderen, maar met uzelf en kijk naar wie u vandaag bent en wie u gisteren was. Honda spoort u aan om u niet te laten weerhouden door angst. En de belangrijkste les uit Happy Money: laat geld uw leven niet beheersen.

Happy Money is een vlot geschreven boek. Het biedt inzicht in de rol van geld in onze maatschappij en in ons leven, wat uw (emotionele) relatie met geld bepaalt en hoe u die relatie kunt herzien. Het is verfrissend om dat eens niet vanuit een technisch, economisch perspectief te lezen, maar vanuit een mentale invalshoek.

Happy Money. De Japanse kunst om je te verzoenen met je geld – Ken Honda, 253 pagina’s, Xander Uitgevers, ISBN 978 94 0160 994 4, 2019.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64