Boekbespreking: Hoe wordt u gelukkig van geld?

Boekbespreking: Hoe wordt u gelukkig van geld?
Boeken over geld zijn er in twee categorieën: technische boeken en mentale boeken. De eerste categorie richt zich op het financiële IQ en gaan bijvoorbeeld over hoe u moet beleggen. De tweede categorie focust op het financiële EQ en gaan over emoties bij geld.

Happy Money van Ken Honda behoort tot de mentale boeken over geld. Het onderzoekt hoe u denkt over het geld dat u verdient, uitgeeft en spaart en de emotionele relatie die u met geld heeft. En hoe u anders over geld kunt leren denken als u angst, twijfel of onzekerheid bij geld ervaart.

Honda komt uit Japan en is zakenman, spreker, financieel coach en schrijver van boeken over hoe u negatieve emoties rond geld kunt omzetten in een positieve beleving. Schrik bij lezen van dit boek niet terug voor concepten als gelukkig en ongelukkig geld, geld is liefde of angst, geld is energie, langzaam en snel geld en in de geldflow raken. Happy Money is geen zweverig boek, het gaat erom dat u zen kunt zijn met geld.

Onze relatie met geld is sterk geconditioneerd

Honda betoogt dat we wat betreft geld sterk zijn beïnvloed, of sterker nog zijn geconditioneerd, door onze (voor)ouders. We leren van jongs af aan om spaarzaam te zijn en verstandig met geld om te gaan en misschien horen we vaak dat geld niet gelukkig maakt.

Als onze ouders een gezonde relatie met geld hadden, dan is ons financiële leven waarschijnlijk behoorlijk goed. Maar emoties als angst en twijfel met betrekking tot geld horen erbij, aldus Honda. Zij bepalen onze financiële beslissingen.

Coach Honda daagt u uit tot introspectie en na te gaan welke emotie en eventuele trauma’s u met geld heeft. Dit is een noodzakelijke stap op om tot een andere relatie met geld te komen.

Balans: Maakt veel geld gelukkig?

In zijn praktijk als financieel hulpverlener viel het Honda op dat mensen met veel geld niet per se gelukkig zijn. Het gelukkigst zijn mensen met niet te veel en ook niet te weinig geld. En het is de kunst om die balans te vinden. Bijvoorbeeld door uw ideale financiële situatie over vijf jaar voor te stellen. Maar ook door een flow van gelukkig geld te creëren.

Tips om gelukkiger te worden van geld

Aan de hand van geld werkt Honda toe naar een levensles. Leven in het hier en nu, dankbaar zijn voor wat u heeft en vrijgevigheid zijn de voorwaarden voor gelukkig geld. En u heeft het zelf in de hand. Vergelijk uzelf niet met anderen, maar met uzelf en kijk naar wie u vandaag bent en wie u gisteren was. Honda spoort u aan om u niet te laten weerhouden door angst. En de belangrijkste les uit Happy Money: laat geld uw leven niet beheersen.

Happy Money is een vlot geschreven boek. Het biedt inzicht in de rol van geld in onze maatschappij en in ons leven, wat uw (emotionele) relatie met geld bepaalt en hoe u die relatie kunt herzien. Het is verfrissend om dat eens niet vanuit een technisch, economisch perspectief te lezen, maar vanuit een mentale invalshoek.

Happy Money. De Japanse kunst om je te verzoenen met je geld – Ken Honda, 253 pagina’s, Xander Uitgevers, ISBN 978 94 0160 994 4, 2019.
3.230.143.213