Hoe haal ik zoveel mogelijk uit mijn belastingaangifte?

belastingaangifte-aftrekposten

Voor iedereen is de belastingaangifte anders, maar één ding willen we vrijwel allemaal: zo min mogelijk belasting betalen. Grote kans dat je gebruik kunt maken van een aantal aftrekposten of handigheidjes om dat te doen. Evi zet de belangrijkste mogelijkheden op een rij.

Schuif met je partner

Waren jij en je partner in 2019 fiscaal partner? Dan levert het afstemmen van jullie aangiften mogelijk voordeel op. Partners mogen inkomsten, vermogen en aftrekposten binnen de aangifte namelijk onderling verdelen. Zo kunnen jullie optimaal gebruik te maken van bijvoorbeeld vrijstellingen en heffingskortingen. Dat kan je zomaar honderden euro’s schelen.

Een voorbeeld van de Belastingdienst laat zien hoe dat bijvoorbeeld uitwerkt bij de belastingheffing over je vermogen. Spreid je een gezamenlijk vermogen van € 260.720 over jullie aangiften, dan betalen jij en je partner ieder € 794 aan vermogensrendementsheffing. Zou een van jullie dit vermogen alleen in de eigen aangifte opnemen, dan betaal je € 2.129. Een voordeel van € 541. Mooi meegenomen.

Welke verdeling het meest voordelig is, hangt af van jullie situatie. De belastingdienst helpt een handje met een Rekenhulp 'Verdelen' in de online aangifte. Die rekenhulp verschijnt wanneer je in het online aangifteprogramma aanvinkt samen met je partner aangifte te willen doen.

Maak gebruik van de aftrekposten

Studiekosten
Een groot deel van je gegevens is in de aangifte al voor ingevuld, maar dat geldt niet voor de aftrekposten. Controleer dus zelf of je daar recht op hebt. Soms mag je zonder dat je het misschien weet veel kosten aftrekken.

Volgde je vorig jaar een studie of opleiding? Dan zijn deze kosten misschien deels of volledig aftrekbaar. Het moet dan gaan om een studie die je zelf betaalde (en dus niet je werkgever), bij een officiële erkende opleiding. De opleiding moet gericht zijn op je beroep of een beroep dat je in de toekomst wilt gaan uitoefenen. Onder andere cursusgeld, examengeld en geld voor boeken en software komen voor aftrek in aanmerking. Reis- en verblijfkosten kun je niet aftrekken. De eerste € 250 is ook niet aftrekbaar.

Kosten woon-werkverkeer 
Vergeet ook eventuele vervoerskosten niet die je in 2019 maakte om naar werk te komen. Deze kosten mag je opvoeren als aftrekpost als je met het openbaar vervoer naar je werk reist. Behalve het deel dat je werkgever voor je betaalt. Je moet wel over een ov-verklaring (van de vervoerder) of een reisverklaring (van je werkgever) beschikken.

Zorgkosten
Had je in 2019 hoge zorgkosten, die de zorgverzekering niet dekt? Neem deze op als aftrekpost in je aangifte. Denk aan de kosten voor een complexe tandartsbehandeling, vervoer van en naar het ziekenhuis of fysiotherapiebehandelingen die buiten de dekking van je zorgverzekering vallen. Ook kun je ziektekosten van je (fiscale) partner en kinderen jonger dan 27 jaar in de aangifte opnemen.

Niet alle kosten zijn aftrekbaar. Je mag alleen het deel van de kosten aftrekken dat uitkomt boven het drempelbedrag. Dat drempelbedrag is gebaseerd op jouw inkomen en dat van je eventuele partner. Voor een inkomen van meer dan € 41.107 geldt bijvoorbeeld een aftrekdrempel € 678, plus 5,75% van het bedrag boven het drempelinkomen (€ 41.107). Handig, in de digitale aangifte wordt de drempel automatisch verrekend.

Giften aan goede doelen
Geven aan goede doelen wordt door de overheid gestimuleerd door middel van diverse aftrekposten. Je gift moet dan wel voldoen aan diverse voorwaarden. Deze moet bovendien ten goede zijn gekomen aan een door de belastingdienst erkend goed doel; een ANBI (algemeen nut beogende instelling) of een vereniging. Giften zijn alleen aftrekbaar boven een bepaalde drempel. Dat is anders voor periodieke giften die voor meerdere jaren zijn vastgelegd. Deze laatste zijn volledig aftrekbaar.

Premies om een pensioentekort aan te vullen
De overheid biedt verschillende mogelijkheden om een pensioentekort fiscaal aantrekkelijk aan te vullen. Bijvoorbeeld door geld te storten op een beleggingsrekening, bedoeld voor aanvulling op je pensioen. Heb je in 2019 geld opzij gezet voor je pensioen, vergeet dan niet deze premies in je aangifte op te nemen. Houd daarbij wel rekening met de grenzen aan de aftrek, die worden bepaald door de zogeheten jaarruimte, het deel van de je inkomen waarover je fiscaal vriendelijk pensioen mag opbouwen.

Maak gebruik van premie-aftrek
Je aangifte is een mooi moment om in te schatten of je ook in 2020 fiscaal aantrekkelijk je pensioen kunt aanvullen. Dat is mogelijk als er sprake is van een pensioentekort. Handige rekentools maken dat snel inzichtelijk. Mogelijk kun je zelfs een pensioentekort in eerdere jaren benutten

Waar liggen de kansen in 2020?

Het overzicht van alle aftrekposten kun je ook gebruiken om eens naar het huidige belastingjaar te kijken. Je ziet immers welke kansen je in 2019 hebt gemist. Bijvoorbeeld de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen. Of de kansen om je giften vast te leggen. Zo maak je optimaal gebruik van de aftrekpost en steun je een goed doel.

Kijk ook eens kritisch naar de vermogensrendementsheffing in je aangifte. Misschien betaal je belasting over rendement dat je niet hebt behaald. Bij de huidige lage spaarrente betaal je al gauw meer belasting dan je aan rendement verdient. Het kan dan ook aantrekkelijk zijn om met het spaargeld dat je kunt missen te gaan beleggen. De financiële coach van Evi kijkt graag met je mee.

3.238.121.7