Levensstijlinflatie bedreigt je doelen

Is het je opgevallen dat zodra je meer gaat verdienen, je ongemerkt ook meer uitgeeft? Levensstijlinflatie wordt dat genoemd. Als je doorhebt hoe het werkt, haal je je financiële doelen veel eerder. Evi geeft tips.

1. Herken de inflatie van je levensstijl

Bij de meeste mensen stijgt het inkomen naar mate ze langer werken. Dan ligt levensstijlinflatie (inflatie van je levensstijl) op de loer. Ongemerkt pas je namelijk je levensstijl steeds aan het nieuwe inkomen aan. Je geeft meer geld uit, simpelweg omdat de mogelijkheid er is. Geen probleem, maar al die onbewuste uitgaven kunnen ervoor zorgen dat je je grote financiële doelen niet bereikt. Je inkomen is immers je belangrijkste instrument om vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld voor een eigen woning, of om eerder te kunnen stoppen met werken. Stel, je geeft je salarisverhoging van € 250 per maand niet helemaal uit, maar zet € 150 ervan op een beleggingsrekening. Na 10 jaar en een gemiddeld rendement van 5% kan je dan ongemerkt € 23.249 opbouwen voor je financiële doelen. Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

2. Denk terug aan vroeger

Denk eens aan periode waarin je voor het eerst op jezelf woonde. Aan het inkomen dat je toen verdiende, en de vaste lasten. Vast een groot verschil met de situatie nu. Toen je studeerde of net was gestart met werken kon je makkelijk van een klein inkomen rondkomen. Nu geef je waarschijnlijk veel meer uit dan in die periode. Je uitgavenpatroon heeft zich aangepast aan je financiële mogelijkheden. Maar waarom eigenlijk? Stel jezelf de vraag of je nu gelukkiger bent door al deze extra’s. Of kun je ook makkelijk zonder een aantal van deze extra uitgaven?

3. Zie hoe de ene uitgave de andere uitlokt

Levensstijlinflatie wordt versterkt door het feit dat de ene uitgave de andere uitlokt. Iedereen weet dat als je veel (online) winkels bezoekt, je geneigd bent meer te kopen. Bescherm jezelf daarnaast tegen het zogeheten Diderot-effect. De in de achttiende eeuw levende Franse filosoof en schrijver Denis Diderot kreeg van een vriend een prachtige paarse mantel cadeau. Reden om zijn oude mantel direct weg te gooien. Deze had hij altijd gebruikt om zijn stoffige boeken mee af te vegen, maar dat kon hij natuurlijk niet doen met zijn prachtige nieuwe mantel. Diderot merkte dat de rest van zijn studeerkamer wat vaal afstak bij de prachtige mantel. Tijd voor nieuwe gordijnen, evenals een nieuwe stoel. Al die nieuwe spullen lieten zien hoe oud zijn bureau was. Tijd voor een nieuw bureau en wat mooie kunst aan de muur. Diderot had zich intussen in de schulden moeten steken voor al zijn aankopen. Hij verzuchte: ‘Ik was de eigenaar van mijn oude mantel, maar ben een slaaf geworden van de nieuwe.’

4. Maak vooraf een plan

Vermijd levensstijlinflatie door vooraf te bepalen hoe je financiële extra’s in de toekomst benut. Zet bijvoorbeeld standaard de helft van elke bonus, salarisverhogingen of een goed betaalde extra klus opzij. Hoe minder je daarover na hoeft te denken, hoe beter. Stel een automatisch overschrijving in naar je spaar- of beleggingsrekening. Zo kan je ongemerkt je vermogen opbouwen. 

5. Blijf jezelf belonen

De neiging om onze levensstijl aan ons inkomen aan te passen heeft veel te maken met de werking van ons brein. Dat ziet inspanningen graag beloond. Als je hard werkt, is het leuk om het resultaat te zien. In de vorm van een nieuwe tas of een etentje buiten de deur. Daar is niets mis mee, het helpt om vol te houden. Beloon jezelf daarnaast ook door inzichtelijk te maken hoe ver je al bent op weg naar je financiële doel op de lange termijn.

Groet, Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64