Evi's maandupdate juli 2020

Optimisme overheerst op de financiële markten en het herstel zette in juni door. We geloven nog steeds dat het ‘U-scenario’ het meest waarschijnlijk is. In deze maandupdate gaan we in op de belangrijkste veranderingen van het nieuwe pensioenakkoord. We geven een update over de uitgestelde veranderingen in box 3. En u leest over financiële consequenties van scheiden, ook als u en uw partner het heel leuk hebben samen. Verder een interview met onze portfoliemanager over duurzame ambitie en timing van beleggen.

Evi's maandupdate
juli 2020

Optimisme overheerst op de financiële markten en het herstel zette in juni door. We geloven nog steeds dat het ‘U-scenario’ het meest waarschijnlijk is. In deze maandupdate gaan we in op de belangrijkste veranderingen van het nieuwe pensioenakkoord. We geven een update over de uitgestelde veranderingen in box 3. En u leest over financiële consequenties van scheiden, ook als u en uw partner het heel leuk hebben samen. Verder een interview met onze portfoliemanager over onze duurzame ambitie en timing van beleggen.

Terug- en vooruitblik

Overheid en Fed willen economie redden, koste wat kost. Terugval economie met 8% in 2020 (IMF). Verkiezingsstrijd in VS. Coronavirus blijft onder controle, is verwachting.

Versoepling lockdowns  zorgt voor geleidelijk herstel economie. Consument en dienstensector lopen achteraan bij de opleving. Fiscale stimulering en sociaal vangnet steunen consumptie voldoende.

In China is economisch dieptepunt gepasseerd; meer stimulering door overheid en centrale bank indien gewenst. Groei Japan glijdt verder af, consumptie blijft zwak. Situatie Hongkong is potentieel kruitvat. 

Coronavirus houdt steviger huis. Groei Latijns-Amerika zwakt sterk af, -9,4% in 2020. Groei opkomend Azië verlaagd van 0% naar -1,5% (IMF). Voor 2021 wordt een sterk herstel verwacht, van 6% groei voor de gehele regio.

Aandelen

  • In juni stegen wereldwijd de aandelen met 2,2%.
  • Chinese aandelen waren koploper en stegen 7,6%. Enige uitzondering in Azië was Japan, dat 1,1% daalde.
  • Noord-Amerikaanse aandelen liggen op jaarbasis ver voor op Europese aandelen, maar in juni bleef het rendement steken op 1%. Europa dit keer een plus van 3,1%.

Obligaties

  • De risicovollere obligaties stegen het meest in koers.
  • Europese bedrijfsobligaties 1,3%, highyieldbedrijfsobligaties wereldwijd +1,9% en staatsobligaties van opkomende landen in dollars +2,8%.
  • Het geeft de zoektocht naar rendement aan. Beleggers zijn nog steeds optimistisch gestemd. AAA staatsobligaties waren daarom minder gevraagd en stegen ‘slechts’ 0,3%.

Overig

  • Na de forse daling in maart/april steeg de olieprijs opnieuw; Brent olie met 16,5% in juni. Dit jaar resteert nog steeds een verlies van bijna 38%.
  • De goudprijs steeg in juni verder met 1%. Dit jaar is het rendement (in euro’s) +16,4%
  • Wereldwijd vastgoed blijft het nog steeds lastig hebben. Het steeg wel in juni, maar het herstel gaat minder hard dan overige sectoren, +1,6%. Dit jaar staat er nog steeds een min, van 21,4%.

Pensioenakkoord, betere aansluiting wensen

Na bijna 10 jaar ligt er een pensioenakkoord. Bonden, werkgevers en de overheid zijn het eens over een pensioenstelsel dat beter aansluit bij de huidige wensen. Een akkoord met groot effect op het inkomen later. Wat zijn de belangrijkste veranderingen? En hoe bereid je je daar op voor? Lees de heldere uitleg.

Financiële gevolgen van scheiden

Veel mensen moesten wennen aan de nieuwe situatie zoals thuiswerken rond de coronapandemie. Dat lukte niet bij iedereen. Veranderingen kunnen een relatie onder druk zetten. Uit elkaar gaan is ingrijpend: ook financieel. Evi zet de mogelijke gevolgen op een rij. ​Belangrijke informatie, ook als u en uw partner het nu heel leuk hebben samen.

Lees verder

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 30 juni 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Wat betekent de uitgestelde verandering van vermogensbelasting?

Eerder dit jaar kondigde Evi de wijzigingen in box 3 aan. De geplande verandering van de manier waarop het vermogen wordt belast is uitgesteld. Nu geldt nog één belastingtarief voor spaargeld en beleggingen. Dat wordt straks anders. Op welke manier? Dat wordt nu bekeken. Evi legt uit wat er nu al bekend is. En welk effect dit heeft op uw vermogensopbouw?

Lees verder

Duurzaam beleggen is ook: op tijd voorsorteren

Met Remment-Jan Bakker, portfoliomanager bij Evi Van Lanschot, praten we over de timing bij beleggen en waarom het verduurzamen van de Evi-portefeuilles een eigen tempo heeft. ‘We willen alle beleggingen duurzaam maken. We hebben een duidelijke ambitie en selecteren fondsen die bijdragen aan het realiseren van die ambitie. Hierbij geloven we ook dat dit goed is voor het rendement en hiermee voor onze klanten.’

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.