Evi's maandupdate juni 2020

We zien de wereldeconomie voorzichtig opkrabbelen van de gevolgen van de Covid-19 pandemie. De grenzen gaan geleidelijk weer open, zomer 2020 staat voor de deur. Toch zal de vakantie er voor veel mensen anders uitzien. We bekijken een aantal bestedingsdoelen voor vakantiegeld. Op beleggingsgebied delen we inzichten vanuit de gedragspsychologie. En een interview met onze beleggingscoach over afwegingen om wel of niet in actie te komen.

Evi's maandupdate
juni 2020

We zien de wereldeconomie voorzichtig opkrabbelen van de gevolgen van de Covid-19 pandemie. De grenzen gaan geleidelijk weer open, zomer 2020 staat voor de deur. Toch zal de vakantie er voor veel mensen anders uitzien. We bekijken een aantal bestedingsdoelen voor vakantiegeld. Op beleggingsgebied delen we inzichten vanuit de gedragspsychologie. En een interview met onze beleggingscoach over afwegingen om wel of niet in actie te komen.

Terug- en vooruitblik

Overheid en Fed zetten alles op alles om de economie te redden. Werkloosheid piekt mogelijk rond 20%, daarna blijvend hoger niveau van 7%-8%. Amerikaanse economie belandt in een korte, hevige recessie.

Verdere afbouw lockdowns  is het keerpunt voor herstel economie. Economie bereikt in tweede kwartaal waarschijnlijk het dieptepunt. Fiscale stimulering en sociaal vangnet steunt de consumptie voldoende.

Economie is voorbij dieptepunt, herstel broos. China streeft niet langer ‘groeidoel’ na, meer focus op werkgelegenheid. Nog meer stimulering van  economie door overheid en de centrale bank. Groei Japan fors onderuit met -5,4% in 2020.

Coronavirus houdt stevig huis. Groei Latijns-Amerika zwakt flink af -4,5% in 2020, Azië presteert beter, met groei rond nulpunt. Voor 2021 voorzien we een sterk herstel van 6% groei voor hele regio.

Aandelen

  • In mei stegen de aandelenkoersen gemiddeld 2,7%. Hiermee werd het sterke herstel doorgezet.
  • Qua regio’s bleven de aandelen van opkomende landen achter (-0,7%)
  • Aandelen uit Noord-Amerika waren koploper in mei (+ 3,5%), gevolgd door Europese aandelen (+3%).
  • Small cap aandelen herstelden 5,5%.

Obligaties

  • De veiligste staatsobligaties (-1,2%) waren niet in trek: Italiaanse en Spaanse staatsobligaties presteerden ruim beter en herstelden daarmee van de opgelopen schade eerder dit jaar.
  • Europese (+0,2%) en wereldwijde (+1,1%) investment grade bedrijfsobligaties, maar vooral staatsobligaties van opkomende landen (+5,6%), lieten een duidelijke plus zien in mei.

Overig

  • Een breed gespreid grondstoffenmandje steeg met 2,8%, ook dankzij een verder herstel van de olieprijs.
  • Wereldwijd beursgenoteerd vastgoed blijft het moeilijk hebben (-1.3%). Dit jaar nog steeds -22% als gevolg van de lockdown, die leidt tot uitstel en afstel van huurbetalingen.

'Soms krijgen emoties de overhand’

Welke afwegingen maken mensen om hun beleggingsportefeuille te gaan veranderen? Een interview met Wim Ravestein, beleggingscoach bij Evi. Hij spreekt dagelijks mensen en deelt zijn ervaringen van de afgelopen maanden. “Mensen bellen omdat ze even ruggespraak willen houden. Ik probeer eerst te achterhalen waar de zorgen vandaan komen.”

Frisse blik op je vakantie en je vakantiegeld

Zomervakantie 2020 gaat u misschien anders invullen dan ‘normaal’. Wat zijn uw plannen? We bekijken een onderzoek onder Nederlanders over bestedingsdoelen van vakantiegeld. Dit jaar valt het netto vakantiegeld hoger uit in vergelijking met vorig jaar. We zetten een aantal mogelijkheden op een rij. Of u nu wel of niet op vakantie gaat, er zit vast een handige tip voor u bij.

Lees verder

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 31 mei 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vraag aan Evi: Als de beurskoersen dalen kom ik het liefst gelijk in actie. Is dat wel zo verstandig?

 “Had ik maar niet dagelijks naar mijn beleggingen gekeken”, “Waarom heb ik me zo laten meeslepen in m’n angst alles kwijt te raken?” Evi-coaches horen het regelmatig. Zodra emoties de overhand krijgen, en angst in het bijzonder, zijn we als mensen geprogrammeerd om actie te ondernemen. Dat is een volledig automatische reactie die daardoor ook moeilijk te onderdrukken is. Of toch wel?

Lees verder

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.