Regeerakkoord 2017: Wat verandert er?

Regeerakkoord 2017

De kabinetsformatie is afgerond en op dinsdag 10 oktober 2017 werd het regeerakkoord gepresenteerd, met de titel ‘Vertrouwen in de toekomst’. In dit regeerakkoord van Rutte III zijn de kabinetsplannen op hoofdlijnen bekend gemaakt. Als deze plannen worden omgezet in wetten die door het parlement worden goedgekeurd, dan veranderen er voor jou een aantal zaken.

Ik zet drie belangrijke wijzigingen voor je op een rij.

Belastingen rondom een eigen woning

Als je in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting zit, dan zal de hypotheekrenteaftrek van je eigen woning de komende jaren versneld dalen. Vanaf 2020 daalt het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is met 3% per jaar. In de tabel zie je tegen welk percentage je de rente de komende jaren kunt aftrekken.

Jaar

Tarief maximale
hypotheekrenteaftrek

2018 49,5%
2019 49%
2020 46%
2021 43%
2022 40%
Vanaf 2023 37%


Tegenover deze verlaging van de hypotheekrenteaftrek staat dat de bijtelling van het eigenwoningforfait in 2020 wordt verlaagd naar 0,70%, in 2021 naar 0,65% en in 2022 naar 0,60%. Het eigenwoningforfait is een bijtelling op het inkomen als je een koopwoning bezit. Hierdoor betaal je dus extra inkomstenbelasting.

Helaas minder goed nieuws als je een eigen woning hebt zónder hypotheekschuld. Op dit moment heb je dan dankzij de zogenaamde Wet Hillen helemaal geen bijtelling van het eigenwoningforfait. In het regeerakkoord 2017 staat nu dat deze Wet Hillen in stappen wordt afgeschaft. De aftrekpost bij geen of een kleine eigenwoningschuld wordt in een periode van 30 jaar met gelijke stappen afgeschaft.

Box 3: sparen en beleggen

Heb je vermogen in box 3, zoals spaargeld of aandelen? Dan gaat de vrijstelling per 1 januari 2018 omhoog van € 25.000 naar € 30.000 per persoon. Het tarief in box 3 blijft 30%, zoals al eerder bekend was gemaakt.

In box 3 wordt per schijf gerekend met een fictief rendement op spaargeld en een rendement op beleggingen. Het rendement op beleggingen wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde beleggingsrendementen van de afgelopen 15 jaar. Het percentage voor spaargelden is op dit moment berekend door het gemiddelde te nemen van het landelijke rendement op spaargeld over vijf jaar. In het regeerakkoord wordt voorgesteld deze periode terug te brengen naar één jaar. Hierdoor wordt sneller aangesloten bij het werkelijke rendement.

Dividendbelasting

De dividendbelasting zal per 1 januari 2019 of 2020 worden afgeschaft. Als je als inwoner van Nederland aandelen in box 3 hebt, bijvoorbeeld bij Evi, en je ontvangt hierop dividend, dan wordt daarop vanaf dan geen dividendbelasting meer ingehouden. Maar je gaat er helaas niet op vooruit: dividendbelasting was alleen een voorheffing van de inkomstenbelasting die je moet betalen. Je gaat dat deel nu alleen pas later betalen.

Volgens het regeerakkoord gaat iedereen erop vooruit, dus dat is goed nieuws!

Groet,
Evi

Geschreven naar de stand van 10 oktober 2017

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64