Evi's maandupdate januari 2021

Een turbulent laatste kwartaal van 2020: Amerikaanse presidentsverkiezingen, het oplaaien van het aantal besmettingen, effectieve vaccins en een handelsakkoord tussen het VK en de EU. Aandelenkoersen stegen fors in het 4e kwartaal. In deze maandupdate: Hoe 2020 een positief beursjaar werd, en we kijken vooruit in 2021.

Terug- en vooruitblik

Groei 2021 geschat op +4,0%, vooral tweede helft 2021. Biden wil meer stimulering voor economie. Fed gaat door met extreem ruim monetair beleid. Coronabesmettingen hoog maar blijven voldoende onder controle.

Lockdowns duwen groei Q1 mogelijk onder de -3%, krachtig herstel tweede kwartaal ingecalculeerd. Groei 2021 onverminderd hoog op +4,7%. Voortgaande stimulering in 2021 door overheden en centrale banken is geborgd.

Breder economisch herstel China, toenemende consumptiegroei. Groei kredietverlening en investeringen. Herstel economie voor 2021 (+8,0 %). Exportherstel stuwt Japanse economie.

Azië meer momentum door aantrekken economie China. Grondstofexporteurs profiteren meer van hogere prijzen. Amerikaanse politiek met minder handelsspanning en lagere dollar is positief. Economische groeiverwachtingen voor  in 2021 en 2022 iets boven de 5%.

Aandelen

  • December was een goede maand voor aandelen. En daarmee ook een uitstekend 4e kwartaal.
  • Alle regio’s eindigden de laatste maand van het jaar in de plus. Opkomende landen met +5%. Noord-Amerika (+1,8%) bleef hierbij wat achter als gevolg van een dalende dollar (-2,4%).
  • Smallcapaandelen zetten het herstel flink door in december, met een plus van 5%.

Obligaties

  • Risicovolle obligaties stegen het meest in december. De zoektocht naar extra rendement in de lage rente-omgeving houdt dus aan.
  • High yield bedrijfsobligaties (+2,4%) en staatsobligaties van opkomende landen (+1.7%) hadden veel profijt en presteerden in 2020 prima.
  • De laagrentende EMU staatsobligaties veranderden vrijwel niet in december. Wereldwijde investment grade bedrijfsobligaties (+0,4%) plusten licht.

Overig

  • De goudprijs steeg verder, met 4,2%. Beleggers zien het als een veilige haven tegen de monetaire verruiming door centrale banken.
  • Wereldwijd onroerend goed steeg in lijn met de aandelenbeurzen, maar per saldo resteert voor 2020 een min van bijna 17%.
  • Grondstoffen stegen 2,6% in december. Maar voor heel 2020 staat nog een min van 11% genoteerd.

Duurzaam beleggen: alle seinen op groen

In Evi’s route naar de toekomst delen we dit keer de visie van drie deskundigen. ‘Vanuit ‘Europa’ komt binnenkort een flink pakket nieuwe regels. Deze zullen de nu nog wat vage term ‘duurzaamheid’ duidelijker gaan definiëren. Duurzaamheid komt in de fase van volwassenheid’, aldus Sander Boleij, duurzaamheidsmanager bij Van Lanschot Kempen.

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 31 december 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoe frictie u kan helpen bij vermogensopbouw

Onze hersenen beslissen met twee systemen. Een automatisch en intuïtief deel van het brein en een meer ontwikkeld, denkend deel. Als een handeling minder frictie veroorzaakt, en daarmee minder moeite kost, hoe eerder mensen geneigd zijn actie te ondernemen. Die inzichten kunt u ook slim gebruiken bij het opbouwen van vermogen. Evi legt uit hoe.

Luc Aben: Amerikaanse en Europese economie houden zich goed

Onze hoofdeconoom deelt zijn visie. Economische cijfers vallen mee, maar er komen nog moeilijke maanden aan. Tot het moment dat de coronavaccins voor een kantelpunt in de groepsimmuniteit zorgen, moet de economie blijven (over)leven met beperkingen. Het geldinfuus van overheden en centrale banken geeft de gewenste steun en houdt het moraal onder burgers en bedrijven voldoende hoog.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.