Evi's maandupdate juli 2021

Met de vakantie in het vooruitzicht neemt Evi een duik in de laatste economische ontwikkelingen. In Evi's Visie nemen we u mee in de keuzes die we voor de portefeuilles maken. En onze hoofdeconoom deelt zijn verhaal over het herstel van de economie na corona. U leest het hier.

Terug en vooruitblik

Verwachte groei voor VS verhoogd naar 6,6%. Piekgroei in 2e kwartaal sterker. Groei 2022 geschat op 4,0%, door uitdoven van stimuleringen.
Fed houdt ruim beleid, omslag nadert misschien met tapering.
Fed ‘verrast’ door hoogte inflatie, slechts tijdelijk hoger van aard.

Tweede kwartaalgroei sterk, 14,2% (j-o-j). Heropening economie op koers, gunstiger voor diensten. COVID-19 blijft een risico.
Groeiramingen 2021 en 2022 licht hoger bijgesteld tot rond 4,5%. Inflatie blijvend onder controle met resp. 1,9% en 1,6%.

Chinese Economie geremd tot 8%-8,5% groei op jaarbasis.
Groeifocus op binnenlandse economie (meer consumptie en minder exportgericht).Beheersing inflatie door vraag naar en prijzen van grondstoffen te drukken Japan voelt chiptekorten bij (auto)productie, groeitaxatie verlaagd naar 2,5%

Groei economie in 2021 en 2022 stabiel op 5,3%. COVID-19-crisis houdt langer aan in Azië en Latijns-Amerika.
Rentestijging in VS remt groei, is gevaarlijk voor zwakkere valuta’s en leidt tot hogere rentestanden en kapitaaluitstroom.
Inflatie in Latijns-America loopt scherp op.

Aandelen

  • Aandelen stegen opnieuw, gemiddeld met 4,5%. Amerikaanse aandelen waren koploper als gevolg van de opleving van de IT-sector (+10% in juni).
  • De opleving van IT-aandelen was vooral het gevolg van wegebbende inflatieangst en lagere rentes. Groeiaandelen, zoals die in de IT, zijn daar gevoelig voor. Een lagere rente is positief.
  • Europese aandelen bleven in juni flink achter, deze regio heeft minder blootstelling aan groeiaandelen.

Obligaties

  • Alle obligatiecategorieën plusten in juni waardoor een deel van het 2021 verlies werd goedgemaakt.
  • Inflatie is nog steeds een belangrijk thema, maar obligatiebeleggers kijken al over de huidige, hogere inflatiecijfers heen.
  • Vooral wereldwijde highyieldbedrijfsobligaties waren in juni trek (+3,4%).
  • EMU-staatsobligaties staan, ondanks de plus in juni, nog op een halfjaarverlies van -3%. Europese bedrijfsobligaties beperken het verlies dit jaar, met een min van 0,5%.

Overig

  • De goudprijs had het zwaar in juni. In euro’s gemeten (de US dollar steeg 3,1%) daalde goud met 4%.
  • Een mandje grondstoffen steeg met 4,9%, vooral als gevolg van de zwaar in het mandje wegende olieprijzen.
  • Wereldwijd vastgoed steeg, in lijn met aandelen, bijna 4%. Europees vastgoed steken op een plus van 0,5%.

Hoe hoofdeconoom Luc Aben en de economie ervoor staan

 
Luc Aben geeft jaarlijks zo’n 60 live presentaties. Dat heeft hij enorm gemist tijdens COVID-19. Het beleggingsverhaal op een logische en begrijpelijke manier vertellen vindt hij niet alleen leuk, maar ook nodig. En een helder verhaal vertellen kan hij als geen ander.
Lees hier zijn verhaal over herstel van de economie

Rendement in 2021

Bij Evi wordt u vermogen belegd volgens een van de 5 beleggingsprofielen. Deze variëren qua risico en rendementspotentieel. In onderstaande tool kun u de verschillende profielen selecteren en ook diverse rendementsperiodes bekijken. Deze lopen vanaf start tot en met de laatste dag van de vorige maand.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Hierboven laten wij u de netto rendementen zien van Evi Beheer, na aftrek van directe kosten. De indirecte kosten zijn verwerkt in de koers van de fondsen. Omdat Evi sinds 2018 belegt via profielfondsen, wordt in de grafiek gebruik gemaakt van gesimuleerde rendementen van voor die tijd. Deze rendementen zijn wel gebaseerd op daadwerkelijk behaalde historische rendementen van het Evi Beheer product. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Pensioen, het nieuwe vrijheidsgevoel?

 
De coronacrisis gaf jongeren een extra duwtje in de rug om te gaan beleggen voor hun pensioen. Want met het nieuwe pensioenstelsel komt niet alleen meer keuze, het zorgt ook voor meer onzekerheid. Benieuwd waarom jongeren pensioensparen ontdekken?

Vraag aan Evi: Hoe voorkom ik negatieve rente over mijn spaargeld?

Staat er een flink bedrag op uw spaarrekening? Bij de meeste banken krijgt u op het moment geen rente. In plaats daarvan rekenen veel banken maandelijks rente over uw spaartegoed boven de € 100.000. Ongemerkt betaalt u zo per jaar al snel een paar honderd euro om te sparen. Maar dat niet alleen. Ook andere factoren spelen mee. Evi legt uit.

Lees verder

Hoe u uw belastingteruggave slim aan het werk zet

Evi maakt helder duidelijk waarom het maken van een plan bijdraagt aan de financiële doelen die u heeft gesteld. Ook als u geld terugkrijgt van de Belastingdienst.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.