Evi's maandupdate november 2020

Evi kijkt terug en blikt vooruit. Hoe reageerden de financiële markten op de overwinning van Biden? De aandelenbeurzen schoten omhoog en dat lag niet alleen aan de Amerikaanse verkiezingsuitslag. U leest hierover meer in deze maandupdate: Een hoger pensioen door zelfkennis? En 6 verstandige aandachtspunten voor het schenken aan kleinkinderen.

Evi's maandupdate
november 2020

Evi kijkt terug en blikt vooruit. Hoe reageerden de financiële markten op de overwinning van Biden? De aandelenbeurzen schoten omhoog en dat lag niet alleen aan de Amerikaanse verkiezingsuitslag. U leest hierover meer in deze maandupdate: Een hoger pensioen door zelfkennis? En 6 verstandige aandachtspunten voor het schenken aan kleinkinderen.

Terug- en vooruitblik

Zeer sterk economisch herstel in derde kwartaal. Groei economie in 2021 verhoogd tot +3,9%.    
Fed hamert op steunpakket voor burgers. Herstel arbeidsmarkt zwakt af. Corona laait op, blijft naar verwachting onder controle.
Herstel komt meer tot stilstand, vooral dienstensector heeft last van lockdowns.Economische krimp van -7,8% in 2020.  Groei in 2021 verlaagd naar +5,4%. Werkloosheid neemt toe, fiscale en monetaire stimulering economie vereist en in aantocht.  
Breder economisch herstel, hogere consumptiegroei China.​ Verwacht herstel 2021 (+8,0%). Japan zakt verder weg. Australië stimuleert economie. 
Azië krijgt meer momentum door China. Economie plust rond +1% in 2020. Amerikaanse politiek met minder handelsspanning en lagere dollar kan positief uitpakken. Groeimomentum economie voor 2021 wint aan kracht, +5% verwacht.

Aandelen

  • Europese aandelen hadden last van de coronapandemie (-5%). Besmettingen namen toe, maatregelen werden aangescherpt.
  • Schade in VS viel mee (-2%).
  • Coronabesmettingen in Azië veel meer onder controle. China +6%, aandelen opkomende markten +3%

Obligaties

  • De rente daalde met zo’n 0,10% naar –0.63% voor de 10-jaars rente.
  • Bedrijfsobligaties profiteerden mee. In Europa +0,8%. In de VS daalden Amerikaanse bedrijfsobligaties licht.
  • Highyieldobligaties kwamen niet van hun plaats (bedrijven wereldwijd en staatsobligaties van opkomende landen) .

Overig

  • Wereldwijd vastgoed (-2,7%) had te lijden onder de aanhoudende besmettingscijfers. Ook hier bleek Europees vastgoed het meest vatbaar (-4,2%).
  • De Brent olieprijs daalde met 8,5% in oktober. De goudprijs steeg licht.

Een hoger pensioen door een beetje zelfkennis?

Het opbouwen van een aantrekkelijk pensioen vraagt om een lange termijn strategie. Maar wist u dat wij mensen een stuk impulsiever en minder rationeel reageren dan we doorgaans denken? Als u zich daar bewust van bent, kunt u er slim op inspelen. Gelukkig beschrijven gedragswetenschappers veel van deze patronen. Herkent u ze bij uzelf?  

Verstandig schenken aan kleinkinderen: 6 aandachtspunten

November is de maand van het schenken. We merken dat veel grootouders het leuk vinden om een deel van hun vermogen rechtstreeks over te dragen aan de kleinkinderen. Dit kan een incidentele schenking zijn, maar veel grootouders schenken elk jaar aan hun kleinkinderen. Waar moet u rekening mee houden als u aan uw kleinkinderen schenkt? We zetten 6 belangrijke (fiscale) zaken voor u op een rij.

Rendement in 2020

De grafiek toont de waardeontwikkeling van de 5 beleggingsprofielen die Evi hanteert. U ziet hoe een inleg van € 100 zich van 1 januari 2020 t/m 31 oktover 2020 – na aftrek van kosten – ontwikkeld heeft. Uw eigen waardeontwikkeling ziet u uiteraard terug in de Evi App of online rekeningomgeving.

Zeer Defensief

Minste risico

Defensief

Minder risico

Neutraal

Gemiddeld risico

Offensief

Meer risico

Zeer Offensief

Meeste risico

Rendement

Na aftrek directe kosten

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Winst Biden positief opgepakt door beleggers

Toen duidelijk werd dat Biden de verkiezingsuitslag zou winnen, gingen de aandelenkoersen omhoog. In Europa en opkomende landen overheerste opluchting over een aanstaande meer gematigde Amerikaanse handelspolitiek. Maar niet alleen de politiek bepaalt het verloop van de aandelenkoersen. Ook het beleid van de Federal Reserve speelt een grote rol. Onze hoofdeconoom deelt zijn visie over de laatste ontwikkelingen op de financiële markten.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.