Decarboniseren in een veranderende wereld
De geopolitieke veranderingen, zoals de focus op heffingen en energiezekerheid, beïnvloeden de kosten en investeringen in de energietransitie. Wij zien onderstaande ontwikkelingen.
(i) Twee snelheden in technologieën: Er is een verschil in de ontwikkeling van 'low-carbon' technologieën en die voor moeilijk te verduurzamen sectoren. Innovaties maken 'low-carbon' technologieën, zoals elektrische voertuigen en zonne-energie, goedkoper en schaalbaarder. De kosten dalen gemiddeld met 7% per jaar. Daarentegen worden technologieën zoals groene waterstof in de industrie duurder, met een stijging van 5% per jaar, door onzekerheden in vraag en regelgeving.
(ii) Kosten en productielocatie: De productiekosten bepalen of technologieën lokaal of in het buitenland worden gemaakt. Veel batterijen en zonnepanelen komen uit China, wat de kosten laag houdt. Echter, door geopolitieke spanningen is er een roep om meer lokale productie. Dit kan de kosten van verduurzaming met 30% verhogen, omdat de EU en VS dan zelf moeten produceren, wat duurder is.
(iii) Groene investeringen: Ondanks vertragingen, blijven groene investeringen doorgaan. Door onzekerheid en focus op rendement, wordt verwacht dat de jaarlijkse investeringen in publieke bedrijven tussen 2025-2031 gemiddeld USD 80 miljard zullen bedragen. Dit is lager dan de USD 170 miljard tussen 2021-2024. De focus ligt op betaalbare en betrouwbare technologieën zoals zonne-energie en batterij-opslag.