Evi's eindejaartips 2016

Sinterklaas is alweer in het land en het einde van het jaar komt met rasse schreden dichterbij. Hoewel je vast druk bent met andere zaken is het misschien goed om toch ook nog even naar je financiën te kijken voor het einde van het jaar.

Ik zet drie aandachtspunten voor je op een rij.

1. Rente betalen bij schenking onder schuldigerkenning

Heb je in het verleden bij de notaris een schenking onder schuldigerkenning gedaan aan je kinderen? Dan moet je ook elk jaar de overeengekomen rente aan de kinderen betalen. Over het algemeen is dit een percentage van 6%. Als de rente niet wordt betaald dan ontstaat er bij je overlijden een probleem. De schenking wordt dan als het ware teruggedraaid en wordt gezien als erfrechtelijke verkrijging. Hierdoor moeten de kinderen dan meer erfbelasting betalen.

2. Schenkingen doen

Elk jaar is het mogelijk om belastingvrij te schenken. Dit jaar mag je aan je kind belastingvrij een bedrag van € 5.304 schenken. Eenmalig mag er aan kinderen tussen de 18 jaar en 40 jaar een hoger bedrag worden geschonken. Aan je kleinkind mag je belastingvrij een bedrag schenken van € 2.112. Is je kind getrouwd? Denk dan aan het eventueel opnemen van een zogenaamde uitsluitingsclausule. Hierdoor bereik je dat als je kind gaat scheiden jouw schenking tot het privévermogen van hem of haar blijft behoren. Maar ook het opnemen van een bewind kan een optie zijn. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je (klein)kind pas op een latere leeftijd de zeggenschap over het geschonken geld krijgt.

3. Box 3-heffing

Per januari 2017 gaat de box 3-heffing veranderen. Voor kleine spaarders wordt de heffing verlaagd, maar als het vermogen in box 3 hoger is dan € 100.000 (voor fiscale partners € 200.000) gaat de heffing omhoog. Je verlaagt je box 3-vermogen door bijvoorbeeld dit jaar nog een aflossing op je hypothecaire lening te doen. Het kan ook een overweging zijn om je box 3-vermogen te verlagen door vermogen over te brengen naar box 2. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een agiostorting in je eigen BV.

Wil je weten of deze tips voor jou interessant zijn? Bespreek je persoonlijke financiële situatie met je adviseur of fiscalist.

Ik wens je alvast fijne feestdagen en een goede jaarwisseling.

Groet,

Evi

100.28.132.102