Financiële inspiratie op vakantie

Financiële inspiratie op vakantie

Vakantie is dé tijd om na te denken over je toekomstplannen. En over de financiële stappen die je kunt nemen om deze plannen te realiseren. Gelukkig zijn er veel inspirerende boeken geschreven die je hierbij kunnen helpen. Evi zet 5 interessante boeken over financiën voor je op een rij.

1. Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Denk je dat je een erfenis, succesvolle start-up of directiefunctie nodig hebt om miljonair te worden? In 'Miljonair met een gewone baan' laat Oeds-Jan Postma zien dat dat niet klopt. Oeds-Jan Postma – marketeer bij een goededoelenorganisatie - is sinds zijn 44e miljonair. Zijn strategie? Beleg iedere euro die je overhoudt van je salaris en laat geld voor je werken. Zo bouw je een vermogen op om je dromen te realiseren.

Het stappenplan van Postma helpt je om écht in actie te komen. Alles draait hierbij om hoeveel je van je inkomen opzij weet te zetten. Dit wordt ook wel de savingrate genoemd. Geen krenterige levensstijl voor Postma, maar simpelweg goed letten op wat je uitgeeft.

2. I will teach you to be rich – Ramit Sethi

Financieel expert Ramit Sethi geeft al in het voorwoord aan dat de titel van zijn boek 'I will teach you to be rich' (vrij vertaald: 'Ik leer je hoe je rijk moet worden') nogal dubieus klinkt. Toch geeft de titel precies weer wat je van dit boek kunt verwachten. Een van Sethi's adviezen is om je geldzaken te automatiseren. Hij laat zien hoe je met een simpel systeem je inkomen elke maand automatisch verdeelt over verschillende bestedingsdoelen. Hierdoor hoef je niet bij elke uitgave na te denken over je doelen en voorkom je dat er geld weglekt door impuls-uitgaven en -investeringen.

De eerste versie van deze bestseller verscheen in 2009 en is nog steeds te koop. Begin juni verscheen de ge-update versie. Hierin vind je nieuw materiaal en praktijkverhalen van inmiddels vermogende lezers die zijn adviezen hebben opgevolgd.

3. Het plakbandpensioen – Gerhard Hormann

Als het aan Gerhard Hormann ligt laten we ons niet langer afleiden door de officiële pensioenleeftijd die de werkgever of overheid bepaalt. In 'Het plakbandpensioen' lees je slimme tips en adviezen om je eigen pensioen samen te stellen. Hormann laat zien hoe je met een combinatie van spaargeld, rendement en opgebouwde pensioenaanspraken eerder of tijdelijk kunt stoppen met werken.  

Hij gaat in zijn boek in op de uiteenlopende mogelijkheden. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe hij zichzelf 5 jaar lang maandelijks € 1.000 uitkeert, als een soort basisinkomen. In combinatie met de verkoop van zijn vakantiehuis en het aflossen van zijn hypotheek kan hij op deze manier met weinig inkomen uit werk rondkomen.

4. Schaarste - Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir

Wist je dat schaarste rare dingen doet met ons brein? Een dreigend tekort in tijd, geld of voedsel verandert ons gedrag. Soms negatief, maar vaak op een positieve manier: we worden er alerter en efficiënter van. Je herkent vast dat je op een drukke dag met veel afspraken efficiënter met je tijd omgaat dan wanneer je het rustig hebt. Of dat je gerichter naar prijzen kijkt als je (tijdelijk) minder te besteden hebt. Maar schaarste maakt ons ook impulsiever en egocentrischer. Wie wordt er immers niet geprikkeld door de schijn van schaarste van op=op aanbiedingen? Of online reisaanbiedingen met knipperende waarschuwingen 'nog maar 3 kamers beschikbaar'?

In het boek 'Schaarste' zetten econoom Sendhil Mullainathan van Harvard University en psycholoog Eldar Shafir van Princeton University ons gedrag in perspectief. Dit doen ze aan de hand van voorbeelden en eigen onderzoek. Dit levert voor jou als lezer confronterende inzichten op.

5. Weg ermee – Dennis Storm

Op vakantie besef je vaak dat je eigenlijk weinig meer nodig hebt dan dat er in een koffer past. Dat gevoel inspireerde voormalig presentator Dennis Storm om zijn leven radicaal om te gooien. Storm reisde jarenlang - voor onder andere het tv-programma Drie op reis - de wereld rond naar de mooiste plekken. Toch was hij niet tevreden.

Voor hem was dat reden om kritisch naar verschillende onderdelen in zijn leven te kijken en afscheid te nemen van wat hem niet meer beviel. En dat deed hij. In zowel zijn carrière, financiën, woning en sociale leven. Hij verliet de televisiewereld en is nu meubelmaker, deed overbodige spullen uit zijn huis weg en beëindigde vriendschappen die hem alleen maar energie kostte. Met 'Weg ermee' schreef hij een inspirerend boek met veel humor dat helpt om je vakantiegevoel ook thuis vast te houden.

Ook Petra (51) raakte geïnspireerd door het lezen van een boek. Zij las 'Bereik Uw Eerste Miljoen', geschreven door Bodo Schäfer. Uiteindelijk is zij daardoor op het punt gekomen dat zij jaren eerder heeft kunnen stoppen met werken.

Raak je niet uitgelezen? Bekijk dan ook Evi's leestips van vorig jaar!

100.28.132.102