3 redenen om in actie te komen voor je pensioen

3 redenen om in actie te komen voor je pensioen

Pensioen klinkt voor velen van ons als iets voor later. Maar ‘later’ is dichterbij dan je denkt. Door nu in actie te komen, regel je simpel een comfortabel pensioen voor straks. Bovendien bepaal jij zo precies hoe dat pensioen er straks uitziet. Evi legt uit hoe je dat aanpakt.

Niet uitstellen

Misschien heb je ze voorbij zien komen, onderzoeken waaruit blijkt dat veel Nederlanders liever afwassen of hun belastingaangifte regelen dan nadenken over hun pensioen. Pensioen lijkt voor veel mensen ingewikkeld en ver weg. Stel jij ook het regelen van een goed pensioen uit? Niet doen. Van uitstel komt namelijk afstel, zo laat recent Nibud onderzoek zien. Pas rond 55 jaar denken de meeste Nederlanders pas serieus na over hun pensioen. Dan is het vaak te laat. Het opbouwen van voldoende pensioen is dan onmogelijk, of heel kostbaar. Daarom is het belangrijk om nu in actie te komen voor je pensioen.

1. Pensioen van je werkgever is onzeker

Misschien denk je dat je inkomen voor later goed is geregeld. Je krijgt immers AOW en bouwt pensioen op bij je werkgever. Heb jij wel eens bekeken hoeveel pensioen je straks ontvangt? Dat kan tegenvallen. Veel pensioenregelingen zijn in de afgelopen jaren versoberd. Ook zijn sommige pensioenfondsen gedwongen de pensioenuitkeringen te verlagen.

Ook als je vaak van baan bent gewisseld kan je verwachtte pensioen tegenvallen. Je bouwt vaak niet bij elke werkgever evenveel pensioen op. Hierdoor verkijk je je al snel op het pensioen dat je later krijgt en is je inkomen straks niet voldoende om je huidige levensstijl te behouden. Door zelf aanvullend vermogen voor je pensioen op te bouwen is de kans kleiner dat je voor verrassingen komt te staan.

2. Tijd werkt in je voordeel

Bij het opbouwen van vermogen als aanvulling op je pensioen werkt tijd in je voordeel. Hoe eerder je start, hoe meer tijd je hebt om je geld te laten renderen. Daardoor hoef je per maand veel minder opzij te leggen.

Elke euro die je inlegt krijgt de tijd om te groeien. Onderstaand rekenvoorbeeld laat het effect zien. Stel je wilt een vermogen van € 100.000 opbouwen als aanvulling op je pensioen.

  • Begin je 30 jaar voor je pensioendatum? Dan is een maandelijkse storting van ongeveer € 120 voldoende, gebaseerd op een gemiddeld rendement van 5%.
  • Start je 20 jaar voor je pensioen? Dan moet je maandelijks ongeveer € 240 inleggen.
  • Heb je nog 10 jaar voor je pensioen? Dan moet je maandelijks circa € 635 opzijzetten.

Hoe eerder je dus begint met het opbouwen van vermogen voor je pensioen, hoe meer dat doorgaans oplevert. Alle reden dus om nog deze maand te starten

3. Je houdt zelf de regie

Zelf aanvullend pensioen opbouwen geeft je veel flexibiliteit. Jij bepaalt hoeveel pensioeninkomen je straks per maand nodig hebt. En wanneer je je pensioen opneemt. Bijvoorbeeld om eerder stoppen met (fulltime) werken. Maak je gebruik van de fiscale voordelen bij de opbouw van je pensioen? Dan moet je je wel aan de wettelijke regels houden.

Met één actie regel je je pensioen

Alle reden dus om je nu al te verdiepen in je pensioen. Verzeker jezelf van een goed pensioen door nu actie te ondernemen. Je regelt je inkomen voor later heel simpel. Open een beleggingsrekening voor je pensioen via Evi Pensioenbeleggen die aansluit bij je wensen. Stort hier via een automatische overboeking maandelijks geld op. Bijsturen kan onderweg altijd. Bijvoorbeeld als je meer of minder inkomen voor later wilt opbouwen. Zo bouw je nu al aanvullend pensioen op voor later.

Leestips van Evi