Wereldmilieudag: Maak ook het verschil

Vandaag, 5 juni, is het Wereldmilieudag. Een dag die jaarlijks door de Verenigde Naties (VN) wordt georganiseerd. Bedoeld om je even stil te laten staan bij het milieu. Belangrijk, want door je aankopen, in de supermarkt én in je beleggingsportefeuille kun jij het verschil maken. Evi laat zien hoe.
De Verenigde Naties organiseren sinds 1974 elk jaar de Wereldmilieudag om het belang van het milieu te benadrukken. Ditmaal richt deze dag zich op het vele plastic dat wereldwijd in het milieu terechtkomt en daarmee een bedreiging vormt voor de leefbaarheid. Denk aan drinkrietjes, waterflesjes en draagtassen. De VN benadrukt dat er wereldwijd veel plastic op te ruimen is. Maar nog belangrijker: dat we zouden moeten streven naar het gebruik van minder plastic. Plastic dat niet wordt gebruikt kan immers niet in het milieu terechtkomen. De boodschap: door je gedrag kun je het verschil maken.
Maak het verschil
Hoewel de uitdagingen groot zijn, kan iedereen bijdragen aan een beter milieu. Bijvoorbeeld door zijn koopgedrag aan te passen. Natuurlijk stimuleert de overheid, maar uiteindelijk beslis je zelf. Gelukkig denken veel Nederlanders veel vaker aan het milieu dan één dag per jaar. Er zijn diverse voorbeelden van hoe een kleine verandering het verschil kan maken. Bijvoorbeeld het verbod op gratis plastic tasjes in winkels in 2016. Veel meer mensen dan verwacht nemen nu een eigen tas mee. Jaarlijks worden daardoor 71 procent minder plastic tasje uitgegeven. Dat zorgt ook voor een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water.
Effect van de beleggingsportefeuille
Wat geldt voor je koopgedrag in de supermarkt, geldt ook binnen je beleggingsportefeuille. Bij Evi merken we dat steeds meer mensen milieuoverwegingen willen laten meewegen in hun beleggingskeuzes. Goed om te weten dat Evi dat al doet. Op basis van onder andere de VN-normen (Global Compact) beoordelen we de bedrijven en fondsen waarin we beleggen op duurzaamheid. En dat gaat verder dan alleen ‘milieu’. We beoordelen beleggingen ook op mensenrechten, arbeidsomstandigheden, corruptie en wapens. Bedrijven en fondsen die op deze thema’s achterblijven spreken we aan. Laten ze daarna geen verbeteringen zien dan sluiten we ze uit. Beoordelen, aanspreken, en eventueel uitsluiten: dat is wat wij verantwoord beleggen noemen. Het is een belangrijk deel van onze beleggingsfilosofie. Samen met beleggers proberen we zo het verschil te maken.