De leukste bestemming voor uw vakantiegeld

Wat gaat u dit jaar doen met uw vakantiegeld? Gelukkig zijn steeds meer vakantiebestemmingen weer bereikbaar. Toch is het slim om eens naar een andere bestemming voor uw vakantiegeld te kijken; investeer het in uw toekomst. Evi van Lanschot legt uit hoe u dat aanpakt.

Veel Nederlanders ontvangen het vakantiegeld bij hun salaris in mei. Gemiddeld 8 procent van uw jaarloon en daarmee bijna een maandsalaris. Veel mensen zetten net als vorig jaar het vakantiegeld voorlopig op een betaal- of spaarrekening in de periode dat ze nadenken over een bestedingsdoel. Dat komt bij het bedrag dat al extra gespaard was tijdens coronatijd. Nederlandse huishoudens hadden voor het eerst meer dan € 400 miljard op spaarrekeningen staan, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Vakantiegeld wordt bonus

Door corona worden Nederlanders uitgedaagd om over alternatieve bestedingsdoelen na te denken. Twee van de vijf Nederlanders (39%) beschouwen het vakantiegeld inmiddels als een bonus in plaats van vakantiebudget, zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener VismaRaet onder werknemers.

Vorig jaar staken veel Nederlanders (een deel van) die bonus onder andere in de verbetering van de eigen woning en de tuin, zo blijkt uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer. Het vakantiegeld werd vooral in verbouwingen en de plaatsing van zonnepanelen gestopt.

Beleggen met uw vakantiegeld?

Naast investeren in uw huis, kunt u ook investeren in uzelf. Door te beleggen zet u uw geld aan het werk. Een goed gespreide portefeuille kan op termijn namelijk aangroeien tot een aantrekkelijk vermogen. Daarmee komen grote doelen binnen handbereik. Zoals eerder stoppen met werken of – als het weer kan - een lange verre droomreis. Gebruik de slimme rekentool van Evi van Lanschot om eenvoudig te berekenen wat uw vakantiegeld u in de toekomst kan opleveren.

Zet uw vakantiegeld gespreid in

Beleggen van uw vakantiegeld is ook een aantrekkelijke optie als u het vakantiegeld niet per jaar maar bijvoorbeeld per maand ontvangt. Steeds meer bedrijven stappen over op een individueel keuzebudget. Daarbij wordt het vakantiegeld niet meer jaarlijks uitgekeerd, maar stelt de werkgever elke maand een evenredig deel van het vakantiegeld beschikbaar. Dat kan naar wens worden opgenomen, of gespaard. Vaak valt ook een eindejaarsuitkering in dit budget.

Handig, als u uw vakantiegeld en ander extra geld van de werkgever wilt gebruiken om (meer) vermogen op te bouwen. U legt dan niet een keer per jaar in, maar elke maand. Bij Evi van Lanschot kunt u dit doen met behulp van periodiek beleggen. Met uw inleg koopt u automatisch meer als een belegging goedkoop is, en minder als een belegging een relatief hoge koers heeft. Hierdoor spreidt u het risico van koersschommelingen in de tijd en kan uw vermogen waarschijnlijk ongemerkt groeien.

3.238.121.7