Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Slim schenken met belastingvoordeel

Morgen is het Koningsdag en is Koning Willem-Alexander weer jarig. Vorig jaar kreeg hij nog een mooi cadeau van zijn moeder. Want in november schonk prinses Beatrix hem Landgoed De Horsten, zo ontdekte de NOS in het Kadaster. De koning hoeft geen belasting te betalen over deze gift. Hij is net als zijn moeder vrijgesteld van het betalen van erf- en schenkbelasting door de grondwet. Maar ook als je niet tot de koninklijke familie behoort kun je slim schenken en gebruik maken van belastingvoordeel. Zo help je je kinderen, mét belastingvoordeel.

Benut het belastingvoordeel

Door vrijstellingen te gebruiken, betaalt je kind geen of minder belasting over de ontvangen gift. Voor kinderen gelden de hoogste vrijstellingen. Je mag hen als ouder jaarlijks €5.428 (cijfer 2019) belastingvrije schenking geven. Als je begint als je kind nog klein is, bouw je door de vrijstelling een aantrekkelijk vermogen voor je kind op. Zeker als je de schenkingen voor je kind belegt.

Steuntje in de rug

Wil je je volwassen kinderen een financieel steuntje in de rug geven? Er zijn diverse mogelijkheden om daarbij gebruik te maken van vrijstellingen. Je kind betaalt dan geen schenkbelasting over de gift. Je kunt je (volwassen) kind eenmalig €26.040 (cijfer 2019) schenken. Hij of zij moet dan tussen de 18 en 40 jaar oud zijn op het moment van de schenking. (Als hun partner jonger dan 40 jaar is, geldt de vrijstelling ook.)

Gift voor huis of studie

Koopt je volwassen kind een huis, overweegt hij of zij een fikse verbouwing? Dan mag je voor dit doel €102.010 (cijfer 2019) belastingvrij geven, als je kind tussen de 18 en 40 jaar is. De schenking hoeft niet in één keer overgemaakt te worden. Je mag deze spreiden over twee of drie jaar. Ook is er een vrijstelling voor een dure studie. Als ouder mag je je kind hiervoor eenmalig €54.246 (cijfer 2019) schenken. Op de site van de Belastingdienst staan de precieze voorwaarden waar deze schenkingen aan moeten voldoen. Ook vind je hier hoe de ontvanger aangifte schenkbelasting doet.

Schenken met de warme hand

Wie gebruik maakt van de aantrekkelijke vrijstellingen, schenkt net als prinses Beatrix bij leven. Dit wordt ook wel met de warme hand genoemd. Beatrix zelf erfde het landgoed van haar moeder na haar overlijden. Vererving wordt ook wel geven met de koude hand genoemd. Schenken met de warme hand heeft diverse voordelen. Je benut het belastingvoordeel optimaal, door over een lange periode te schenken en van de vrijstellingen gebruik te maken. Maar deze manier van schenken is vooral leuk, omdat je zo zelf ziet welk verschil je gift maakt. Bijvoorbeeld als je de spaar- of beleggingsrekening van je kind ziet groeien. Of als hij of zij door de gift in staat is een eigen woning te kopen.

Start met schenken

Starten met schenken aan je kind is heel simpel. Open gemakkelijk een spaar- of beleggingsrekening voor je kind, waarop je maandelijks automatisch geld laat overschrijven. Is het kind volwassen, dan kun je het geld op zijn rekening overmaken, met de vermelding dat het om een schenking gaat. Soms is een verklaring van een notaris nodig. 

Groet,
Evi

Leestips van Evi