Vier beleggingstips van Evi-experts om 2023 goed te beginnen

Het eerste kwartaal is een goed moment om kritisch naar het financiële huishoudboekje te kijken. Met deze vier tips van Evi-experts start u uw beleggingsjaar optimaal.

 

Luc Aben, hoofdeconoom Evi van Lanschot

Luc Aben

Onze visie op 2023: Waar liggen kansen

Hoe we naar 2023 kijken? De start kan wat onzekerheden met zich mee brengen. De beschikbaarheid en prijs van energie (gas) blijft een vraag. De oorlog in Oekraïne blijft daarin een allesbepalende factor.

Met de Europese economie die wellicht niet aan een recessie ontkomt en de Amerikaanse economie die een krimp net voor blijft (of net niet), blijft voorzichtigheid met aandelen geboden.

Met de hogere rentestand zijn staatsobligaties weer een interessante beleggingscategorie, maar dan wel kortlopende leningen. Europese bedrijfsobligaties worden weer aantrekkelijker.

Kortom, er zijn diverse uitdagingen die tijdelijk onrust kunnen veroorzaken op de financiële markten maar er liggen zeker ook kansen. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en sturen bij in ons beleggingsbeleid waar nodig.

Bekijk de hele beleggingsvisie voor 2023 hier.

 

Theo Nijssen, Directeur Beleggingsfondsen bij Kempen Capital Management

Theo Nijssen

Theo is met zijn team verantwoordelijk voor het selecteren en monitoren van alle beleggingsfondsen die Evi gebruikt in haar Evi Fondsen:

Bouw het stap voor stap op

‘Het is misschien een aantrekkelijk idee om ineens een groot bedrag over te boeken naar uw beleggingsrekening. Bijvoorbeeld als u niet in de verleiding wilt komen om er iets anders mee te doen of er gewoon liever geen omkijken meer naar heeft. Toch is bij beleggen de stapelmethode effectiever. Door bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag in te leggen worden uw beleggingen automatisch gespreid en niet allemaal op dezelfde koers ingekocht. Dat is vooral prettig als de beurzen schommelen en in korte tijd scherp dalen of stijgen. U loopt minder risico door een betere spreiding en de prijs middelt uit door de verschillende aankoopmomenten.’

Bij Evi kunt u uw inleg automatisch regelen via de Evi App of MijnEvi. Meer hierover leest u op de periodiek beleggen pagina.’

 

Bart Moons, vermogenscoach bij Evi

Bart Moons

Maak uw toekomstige doelen concreet, dan heeft u meer kans ze te realiseren

‘Het is bewezen dat een concreet toekomstbeeld nuttig is bij het behalen van een beleggingsdoel. In de waan van de dag verliezen mensen nog wel eens hun langetermijndoel uit het oog. Dat is vaak ingegeven door emotie. In het werkveld van behavioral finance is hier onderzoek naar gedaan. De emotie zorgt ervoor dat het heden zwaarder weegt dan toekomstige gebeurtenissen of plannen. Door de toekomst concreet te maken ben je er minder vatbaar voor. Dit bespreek ik ook met mijn klanten: “Heeft u een toekomstdroom? Maak het dan concreet; wanneer wilt u die realiseren en wat is daarvoor nodig? Zo komen uw doelen eerder binnen handbereik. Wilt u straks bijvoorbeeld uw pensioen kunnen aanvullen of over tien jaar dat huisje in Spanje kopen?’ Samen maken we dan een beleggingsplan uw toekomstdoelen te kunnen realiseren

Lees meer over vermogensregie bij Evi.

 

Wim Ravestein, senior vermogenscoach bij Evi

Wim Ravestein

Weet u even niet wat te doen? Overleg met iemand!

‘Hoewel u misschien bij sommige dingen afgaat op uw onderbuikgevoel, is het bij beleggen beter om niet te handelen op basis van emotie. Soms kunnen markten onstuimig zijn. Het kan gebeuren dat u dan even niet weet wat u moet doen. Mijn advies is dan: Zoek een sparringpartner die u op het goede spoor kan zetten.

Als vermogenscoach van Evi bieden we deze service, maar ook als u niet belegt bij Evi verzorgen we graag een second opinion. Wij maken daarbij een beleggingsvoorstel op maat voor u. Deze kunt u gebruiken om uw huidige portefeuille mee te vergelijken. Het kan een prettige geruststelling zijn om te weten of u het goed geregeld heeft. En mocht de uitkomst anders zijn, dan helpen we u graag verder.’

Regel hier uw second opinion van Evi.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64