Evi’s visie op 2020 – de tweede helft

Evi visie kwartaal vier van 2020

Wat staat beleggers te wachten in het vierde kwartaal van 2020? Wat is het meest waarschijnlijke economische scenario? De gevolgen van het coronavirus zijn voorlopig nog onvoorspelbaar. En er zijn meer zaken die van invloed zijn op de economie.

In de podcast praat Evi’s Remment-Jan Bakker met Luc Aben, hoofdeconoom bij Van Lanschot, over:

 • Het coronavirus
 • De Amerikaanse verkiezingen
 • Brexit

Het virus en de economie

Na de lockdowns zijn economieën opnieuw opengegaan en de tweede golf lijkt in Europa (gelukkig) een golfje te blijven. Maar het is onzekerheid troef voor veel sectoren. De motor achter economisch herstel is de consument, en het is maar de vraag of die weer geld uit gaat geven. Dat hangt ook af van wat er gaat gebeuren met de arbeidsmarkt: hoeveel mensen verliezen hun baan? Zijn de steunpakketten van de overheid nog vol te houden?

Het kabinet verlengt vanaf 1 oktober 2020 diverse maatregelen, dit keer meer gericht op de langere termijn. Bedrijven worden aangemoedigd om te investeren in economische groei en er komen extra middelen om via scholing en begeleiding nieuw werk te vinden voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Dat is nodig, omdat niet iedere sector en niet iedere baan gered kan worden. Vooral zogenoemde ‘zombiebedrijven’, bedrijven die er ook voor de corona crisis niet goed voorstonden, moeten niet onbedoeld profiteren van de coronacrisis. De overheid stimuleert liever creativiteit en innovatie en wil gerichter steun verlenen.

De hoop op een snel, V-vormig economisch herstel is vervlogen, maar een U-vorm lijkt waarschijnlijk. De economie krabbelt langzaam op. Daarbij is belangrijk dat de monetaire verruiming van de centrale banken doorgaat. Hierdoor kunnen banken makkelijker geld uitlenen en blijft het financiële systeem stabiel. Die steun moet dus voorlopig worden volgehouden en dat lijkt te gebeuren.

Amerikaanse verkiezingen

Sinds 2016 (toen Hillary Clinton verslagen werd door Donald Trump ) weten we dat voorspellingen niet alles zeggen. Voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn verschillende scenario’s mogelijk:

 • Donald Trump wordt president en het Huis van Afgevaardigden blijft, net als nu, in handen van de Democraten
 • Joe Biden wordt de nieuwe president en de Senaat blijft in handen van de Republikeinen
 • Joe Biden wordt president en de Senaat en het Huis van Afgevaardigden komen in handen van de Democraten: een Democratic Sweep

Welk scenario is het beste voor beleggers? Beide presidentskandidaten willen de enorme werkloosheid terugdringen. Verder weten we weinig van Trumps plannen voor de economie, Biden is concreter. Hij wil belastingen verhogen, wat beleggers op korte termijn nerveus maakt. Maar zijn wens om te investeren in infrastructuur en gezondheidszorg biedt kansen.

Op de langere termijn kan Biden zorgen voor meer rust en betrouwbaarheid, wat een economische opleving als gevolg kan hebben. In de relatie met China is de verwachting dat Biden het diplomatieker aanpakt en niet, zoals Trump, zal aansturen op een nieuwe escalatie.

Mochten de Democraten een grote overwinning (sweep) boeken, en zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat veroveren, dan kan dat op korte termijn een ongunstig effect op de aandelenkoersen hebben: Meer regelgeving, meer belastingen voor burgers en bedrijven en misschien zelfs vermogensbelasting. De agenda van Biden is een stuk ‘groener’ en zijn plannen voor de energiemarkt en de financiële sector lijken op die van Europa. Sectoren die waarschijnlijk profiteren als hij wint zijn*:

 • Technologie
 • Duurzame consumptiegoederen (auto’s, etc.)
 • Communicatie
 • Gezondheidszorg

Als Joe Biden president van Amerika wordt, maar het Huis en de Senaat worden overwegend Republikeins, dan worden veel van zijn plannen in de Senaat afgezwakt of afgeschoten.

Donald Trump zal in een tweede termijn zijn beleid van lage belastingen voortzetten. Dit beleid is gunstig voor grote ondernemingen en rijke individuen. Het zijn deze sectoren die vooral profiteren:

 • Financiële sector
 • Olie en gas
 • Industrie

Veel beleggers zijn het erover eens dat de huidige peilingen niet per se een goede indicatie zijn van de uitslag en dus zullen velen wachten op de definitieve uitslag met het aanpassen van hun portefeuilles. Een uitslag die waarschijnlijk pas enige tijd na 4 november bekend zal zijn, vanwege de (omstreden) stemmen per post.

Brexit

Het is al een tijdje oorverdovend stil rond brexit. Premier Johnson heeft zich ingegraven en er wordt onderhandeld achter gesloten deuren. Het Verenigd Koninkrijk en Brussel onderhandelen nog altijd over zaken als de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de regels voor visserij. De kansen op een no deal-scenario nemen toe.

Bij beleggers speelt het onderwerp niet echt, maar dat kan snel veranderen zodra er nieuws is. Nu de overgangsfase niet is verlengd, komt er waarschijnlijk geen volledig akkoord, maar een aantal deelakkoorden. In Londen vragen beleggers zich af of 1 januari 2021 een ‘blip’ of een ‘bang’ gaat veroorzaken op de beurzen. Banken en bouwbedrijven worden genoemd als de sectoren die als eersten getroffen worden, mochten de koersen onderuit gaan.

Aandelenkoersen in de laatste maanden van 2020

Beleggers zijn vooruitgelopen op het herstel van de economie. Met tot gevolg vlotte koersstijgingen en hoge waarderingen van vooral de techsector. Maar is dit optimisme houdbaar voor de rest van 2020? Vooral de koersen van techbedrijven als Apple, Amazon en Netflix staan hoog. Door hun goede resultaten staan verschillende indexen boven hun niveau van begin dit jaar. Maar ondertussen zit zestig procent van de Amerikaanse aandelen nog onder het niveau van februari 2020. Er moet dus nog wat herstel plaatsvinden.

Centrale banken blijven de economie ondersteunen en zo blijft de rente laag. Daardoor blijven beleggers zoeken naar alternatieven met een hoger rendement; obligaties, alternatives, etc. Goud wordt van oudsher vaak gekocht als bescherming. Sommige mensen hebben een angst voor hyperinflatie, omdat de schulden nu wereldwijd snel oplopen. Maar de consensus is dat het herstel nog een lange weg te gaan heeft, voor we dat inflatiespook zien opdoemen.

Monitor je beleggingsdoel

Deze vooruitblik valt of staat met de ontwikkelingen van het coronavirus. Het economisch herstel is fragiel en kan door een tegenslag weer teniet worden gedaan, Een effectief vaccin zou de markten positief beïnvloeden. Bij Evi zorgen we daarom voor een wereldwijd gespreide portefeuille om het risico te beperken.

Ons beleggingsbeleid is ongewijzigd: Vanwege de onzekerheden in de markt kiezen we voor een voorzichtige positionering qua aandelen en zijn we onderwogen. Qua obligaties zien we de rente voorlopig laag blijven en daarom hebben we onze positie in staatsobligaties ook onderwogen, zijn we neutraal op bedrijfsobligaties en hebben we juist wat meer hoogrentende Europese bedrijfsobligaties in portefeuille.

Voor de Evi-beleggers blijft het belangrijk om je niet te laten leiden door de waan van de dag, maar te focussen op de lange termijn en je beleggingsdoel goed in de gaten te houden. Wil je hier hulp bij, dan staan onze beleggingscoaches natuurlijk klaar. 

*Bron

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
 • Totale inleg
 • Doelbedrag
 • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.239.152.207