Wat zijn de economische gevolgen van de omikron-variant?

economische gevolgen van de omikron-variant

Omikron, de nieuwe variant van het coronavirus, schrok eind november de financiële markten op. Europese en Amerikaanse aandelen daalden meerdere procenten omdat beleggers de veilige schuilplaats van staatsleningen opzochten.

Maandag 29 november keerde de rust enigszins terug met groene cijfers op de koersborden van aandelenmarkten. Evi van Lanschot ziet vooralsnog geen aanleiding haar beleggingsbeleid te wijzigen.

Wat weten we over omikron?

Het eerlijke antwoord is: zeer weinig. De nieuwe virusvariant heeft veel mutaties in vergelijking met eerdere varianten. Maar het is nog onduidelijk wat daarvan de gevolgen zijn voor besmettelijkheid, het ziekteverloop en de bescherming door huidige vaccins.

Vaccinmaker Pfizer/BioNtech gaf aan binnen twee weken met antwoorden te komen op de vraag in welke mate hun vaccin beschermt tegen de omikron-variant. Zonodig kan het huidige vaccin binnen zes weken worden aangepast en is het binnen honderd dagen leverbaar. Moderna kwam met een zelfde boodschap.

Wat doen we met het beleggingsbeleid?

Evi van Lanschot heeft in 2021 in haar beleggingsbeleid het accent op aandelen gelegd. Dat heeft geleid tot hoge rendementscijfers. We houden deze strategie op dit moment aan, om de volgende redenen:

  • Het ene na het andere land neemt maatregelen om de verspreiding van de omikron-variant in te dammen. Dat heeft economische impact, neem de gedeeltelijke lockdowns en reisbeperkingen die horeca, winkels en de toerismesector raken. Hoe groot die impact is, hangt af van de uiteindelijke ernst van de nieuwe variant. Er zijn de afgelopen maanden meerdere virusvarianten opgedoken, die ook allemaal een Griekse letter als naam kregen, maar uiteindelijk geen bijkomende problemen hebben veroorzaakt.
  • Stel dat omikron (met de nadruk op stél) de huidige vaccins grotendeels omzeilt, dan nog verschilt de situatie fundamenteel met die van van maart 2020. Toen hadden we geen idee óf en wannéér er vaccins zouden komen. Nu is er wél onmiddellijk perspectief: indien nodig zijn aangepaste (booster)vaccins begin 2022 beschikbaar. De ervaring leert dat financiële markten zich optrekken aan een zo’n hoopvol perspectief, ook als de economie het moeilijk heeft.
  • Overheden en centrale banken komen met steun als omikron grote negatieve economische impact heeft. Centrale banken zullen hun plannen voor het terugschroeven van het huidige ruime geldbeleid dan naar verwachting uitstellen. Ook hier leert de ervaring dat beleggers hieruit moed putten

Vanzelfsprekend moeten we de omikron-virusvariant en eventuele consequenties nauwlettend volgen. Het is alleen nog te vroeg om nu al medische en economische conclusies te trekken.

Dat geldt ook voor ons beleggingsbeleid. Als we door de beleggersbril kijken, is de mate van beschikbaarheid van aangepaste vaccins een cruciaal element. Evi van Lanschot ziet daarom vooralsnog geen aanleiding om haar beleggingsbeleid te wijzigen.

Beleggen Aanbod

Leestips van Evi

3.215.186.30