Duurzaam beleggen is ook: op tijd voorsorteren

Duurzaam beleggen bij Evi

In de serie 'Evi's route naar de toekomst' nemen we je mee en vertellen we iedere maand hoe onze beleggingsexperts continu verder bouwen aan de verduurzaming van de Evi-portefeuilles. Met Remment-Jan Bakker, portfoliomanager bij Evi Van Lanschot, praten we over de timing bij beleggen en waarom het verduurzamen van de Evi-portefeuilles een eigen tempo heeft.

‘De afgelopen jaren doen duurzame beleggingen het relatief goed, zeker in deze tijden van coronacrisis. Dat maakt het eenvoudiger voor ons om meer die kant op te bewegen. Het verduurzamen van de Evi-portefeuilles blijft een reis waarbij je eigenlijk nooit aankomt op de bestemming. We zijn ons erg bewust dat de lat steeds hoger komt te liggen. Wat vandaag goed voldoet aan alle vereisten, is over een half jaar misschien achterhaald. De aandacht en regelgeving vanuit EU en toezichthouders maakt dat de voorwaarden steeds beter zijn omschreven ook voor de financiële sector.

Gezamenlijk woordenboek

In de beleggingswereld was vijf jaar geleden nog nauwelijks overeenstemming over wat ‘goed’ of ‘groen’ was en wat ‘slecht’. Niet alleen bij banken, maar ook bij de overheid en de toezichthouders. Dat is snel aan het veranderen, maar er is grote behoefte aan een taxonomie, ofwel een gezamenlijk woordenboek waarin staat omschreven wat duurzaam beleggen precies inhoudt. Ondertussen zal het onze taak blijven om uit te leggen wat we in de praktijk doen, hoe we dat doen en waarom.’

Langzaam maar zeker

Waar Remment-Jan zich ook mee bezighoudt is timing. Want minstens zo belangrijk als het selecteren van de beste fondsen op basis van onder andere duurzaamheid en rendement, is het bepalen van het aankoopmoment.

‘Transacties gaan gepaard met kosten. We willen niet dat de verduurzaming ten koste gaat van het rendement van de klant. Daarom proberen we wijzigingen in de Evi fondsen altijd zo efficiënt mogelijk te laten doen. De kosten lopen heel erg op als je vaak transacties doet. Daarom is de beheerder daar zorgvuldig en voorzichtig mee. Bij veel onzekerheid in de markt zijn de transactiekosten hoger dan in rustige periodes.’

ESG-meetlat

‘De beheerder kijkt goed naar de timing zodat we onze portefeuille op een efficiënte manier verder verduurzamen. Behalve duurzaam is het ook belangrijk om beleggen betaalbaar te houden. Iedere keer als een transactie in de Evi Fondsen plaatsvindt, wordt deze langs de ESG-meetlat gelegd. Zo wordt het aandeel duurzame beleggingen in onze portefeuille steeds groter en slaat de balans uiteindelijk vanzelf door naar een zo duurzaam mogelijke portefeuille. Dat is waar we heen willen.’

Maar één smaak: duurzaam

We vragen waarom Evi en moederbedrijf Van Lanschot ervoor kiezen om op termijn alle beleggingen duurzaam te willen en niet bijvoorbeeld een apart duurzaam product.

‘We willen alle beleggingen duurzaam maken. Het is een bedrijfsbreed principe waar we binnen de hele Van Lanschot Kempen groep heel bewust voor kiezen. Kijk, je kunt wachten tot Europa of de toezichthouder een bepaalde route voor je kiest. Maar dat willen we niet. We hebben een duidelijke ambitie en selecteren fondsen die bijdragen aan het realiseren van die ambitie. Hierbij geloven we ook dat dit goed is voor het rendement en hiermee voor onze klanten.

Voorsorteren op 'duurzaamheidsmeter'

Tegelijk is het ook een kwestie van gezond verstand om alvast voor te sorteren. Er komt wetgeving aan op het gebied van duurzaamheid waar banken en vermogensbeheerders zich aan moeten gaan houden. Het is mogelijk dat er iets als een risicometer komt, zoals je die nu bij beleggingsfondsen ziet (die geeft aan hoeveel risico je loopt bij een bepaald product, red.).

Dat soort waarschuwingen kan erg goed werken, denk aan de energielabels voor huishoudelijke apparaten. Die kregen eerst een A, B, C of D label. Dat heeft erin geresulteerd dat je nu bijna alleen nog maar koelkasten en wasmachines kunt kopen met een A+ of A+++ label. Dat bewuster kiezen voor duurzaamheid zie ik niet alleen thuis maar ook steeds meer om me heen. Ik denk dat zo’n keurmerk voor beleggingen op termijn hetzelfde effect gaat hebben.’

Consumenten geven een duwtje

Remment-Jan geeft aan dat het aanbod in duurzame fondsen gelukkig flink is toegenomen: ‘Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld vijf jaar geleden zie ik een groot verschil. Toen was er gewoon veel minder keuze, ook in best in class bijvoorbeeld.

Consumenten spelen daar een grote rol in, zij creëren ook de vraag naar deze producten. En dat helpt, want de fondsbeheerders bieden natuurlijk graag producten aan waar de markt om vraagt. De trend is in de hele maatschappij duidelijk zichtbaar, in hoe we afval scheiden, in wat we eten, er is meer aandacht voor de impact op het milieu en de houdbaarheid van productiemethodes en businessmodellen op de lange termijn.

Een struikelblok is altijd in hoeverre we bereid zijn om daar ook meer voor te betalen. Tech-ontwikkelingen zorgen ook voor dalende kosten. Gelukkig maar. Duurzame toekomstgerichtheid past bij Evi en helpt ons om onze ambitieuze doelstellingen te realiseren.

Evi's route naar de toekomst

Eigenlijk gaat duurzaam beleggen over hoe we denken dat de toekomst eruit gaat zien. Waar is op termijn het beste rendement te behalen? En wat is het beste rendement? Het hoogste, het meest duurzame of een combinatie van beide? In deze serie verkennen we Evi’s route naar de toekomst. Vermogensbeheer bij Evi van Lanschot.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Haalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.239.152.207