Hier krijg je nieuwe duurzame energie van

Duurzaam beleggen bij Evi

Goed nieuws: wereldwijd ontstaan er innovatieve projecten om verdere opwarming van de aarde en verlies van biodiversiteit te stoppen. Met de Dag van de Duurzaamheid net achter ons en Wereldvoedseldag in het verschiet, gaan we in ‘Evi’s route naar de toekomst’ dit keer in op het belang van biodiversiteit. En je ontdekt meteen wat je op heel kleine schaal zelf kunt doen.

Biodiversiteit = noodzaak

Wat is biodiversiteit? Het is een parapluterm voor de verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen die we op aarde hebben en ook de variatie aan ecosystemen waarvan ze deel uitmaken. Biodiversiteit zorgt voor ons voedsel, bouwmateriaal, brandstof (hout) en grondstoffen voor kleding (zoals katoen) en medicijnen. Dit heet alles bij elkaar ecosysteemdiensten.

Verlies is kostbaar

We weten dat onze economie duurzamer moet worden. De Nederlandse Bank heeft onlangs de uitkomsten van een studie gedeeld waarin aangetoond wordt dat er risico’s zijn voor het financiële systeem als we biodiversiteit verliezen. Neem dierlijke bestuiving, ofwel de bijen. Dat is een ecosysteemdienst waar veel bedrijven van afhankelijk zijn voor hun productie. DNB heeft berekend dat het in de financiële sector wereldwijd zelfs gaat om een bedrag van 28 miljard euro.

Maar er zijn steeds minder wilde bijen. Dit komt ondermeer door het gebruik van pesticiden en steeds meer tegeltuinen en strak gemaaide bermen, zonder bloemen. Van de 8,7 miljoen soorten insekten worden er 1 miljoen met uitsterven bedreigd. Verlies aan biodiversiteit is definitief. Is een soort eenmaal uitgestorven dan komt die niet meer terug.

Verminderde biodiversiteit zorgt er voor dat ecosystemen instabiel worden en veel minder goed bestendig zijn tegen schokken. Dit zorgt er weer voor dat de ecosysteemdiensten waar wij als mens van afhankelijk zijn in gevaar komen.

Wat bij kan dragen en waar DNB op aandringt, is dat alle bedrijven hetzelfde gaan rapporteren over duurzaamheid. Dan zijn resultaten van ondernemingen onderling te vergelijken en kunnen beleggers makkelijker een duurzame keuze maken. Meer over dit onderzoek en gevolgen voor de financiële sector vind je hier.

Wat kun je zelf doen? Begin in je tuin of op je balkon

Je kunt om te beginnen zelf aan de slag met het creëren van meer biodiversiteit. Bijvoorbeeld in je eigen tuin of op het balkon. De stichting Natuurmonumenten is gestart met een gratis actiekrant, voorzien van tuintips en verhalen over de natuur in Nederland. Fijn voor de planten en de dieren. Je kunt het downloaden via de Ga voor Groei pagina van Natuurmonumenten.

Even wegdromen

Gewoon even wegdromen is het ongebruikelijke advies van Rob Hopkins, de auteur van het boek From what is to what if. Hij vindt dat we onze fantasie moeten gebruiken om de toekomst te creëren die we eigenlijk willen.

Hopkins geeft veel voorbeelden van hoe je met creativiteit en samenwerking oplossingen kunt bedenken die ook nog eens lokale gemeenschappen versterken. Er zitten ook Nederlandse bij, zoals het Aardehuis Olst, waar 23 families zelf ecovriendelijke huizen bouwden van gerecyclede materialen. Het boek van Hopkins is verder uitgebreid met een website en een podcast. Dichtbij huis is aflevering 7, over donut-economieën in steden. Hierin wordt een vergezicht geschetst van een nieuw, groen Amsterdam.

Oude problemen, nieuwe oplossingen

Zelfs een beetje lui Netflixen kan een bron van inspiratie zijn. Met deze documentaire kijken ook tieners graag mee. In Down to Earth with Zac Efron gaat de acteur (bekend van films als High School Musical en The Greatest Showman) op zoek naar inspirerende manieren van duurzaam investeren. Hij komt met innovatieve oplossingen voor oude problemen op het gebied van voedsel, energie en water. Zac trekt een imkerpak aan en leert bijvoorbeeld waarom de honing van stadsbijen in New York minder pesticiden bevat dan die van korven op het platteland.

Luisteren naar wereldburgers

The Sustainable Jungle Podcast is bedacht door het Zuid-Afrikaanse echtpaar Lyall en Joy. Hun missie: positieve verhalen delen over mensen die oplossingen zoeken voor duurzaamheidsvraagstukken. Hun enthousiasme is aanstekelijk en de verhalen die ze vinden zijn bijzonder en divers. Bijvoorbeeld aflevering #44 over Future Super, een Australisch duurzaam investeringsfonds (een soort pensioenfonds) dat zich richt op de transitie naar hernieuwbare energie in Australië.

Luisteren naar Marnix

Marnix Kluiters werkt bij Van Lanschot Kempen op de afdeling Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarnaast hij initiatiefnemer en producent van Project Ecosofie waarin hij interviews houdt met mensen uit het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap en van ngo’s. Hij vraagt hen naar hun visie op verduurzamen van de samenleving en welke tips ze hebben voor millennials bij de start van hun carrière. Inmiddels is de serie genomineerd voor de Dutch Podcast Awards van BNR.

Meer over duurzaamheid met Evi's route naar de toekomst

De Evi Fondsen zijn opgebouwd uit meerdere zorgvuldig geselecteerde beleggingsfondsen. Bij elke transactie kijkt de fondsbeheerder of deze transactie bijdraagt aan verduurzaming van de Evi Fondsen. Bij de meeste transacties is dit het geval, waardoor de Evi Fondsen steeds duurzamer worden.

In Evi’s route naar de toekomst nemen we je mee in onze reis naar duurzame Evi fondsen. We belichten daarom iedere maand een ander onderdeel van duurzaam beleggen. Eerdere afleveringen kan je hier teruglezen:

Duurzamer en schokbestendiger na de coronacrisis?
Het verschil tussen duurzaam en verantwoord beleggen
Wat betekent waardecreatie?
Wat is best-in-class?
Engagement: betrokken zijn als aandeelhouder
Duurzaam beleggen en timing
Waarom duurzaam beleggen het nieuwe normaal is

Jouw mening telt, dus laat het ons weten als er zaken zijn waar je graag meer over wilt weten.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Haalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64