Stel beleggen niet langer uit

Waarom je beleggen uitstelt en hoe het wel lukt om vermogen op te bouwen

Steeds meer Nederlanders beginnen met beleggen. Toch zijn er veel mensen die niet weten hoe ze moeten beginnen en daarmee hun beslissing om te starten met beleggen uitstellen. Stelt u het beginnen met beleggen telkens uit? Met deze tips zet u de eerste stap om een aantrekkelijk vermogen op te bouwen.

Stop met uitstellen, zo lukt het wel vermogen op te bouwen

Steeds meer Nederlanders beginnen met beleggen om vermogen op te bouwen. Stelt u starten met beleggen nog uit? Zonde, want juist tijd is een succesfactor bij beleggen. Evi van Lanschot weet waarom u uitstelt en hoe u er wel in slaagt vermogen op te bouwen.

Het aantal beleggers in Nederland stijgt nog elk jaar. In 2020 startten 160.000 mensen met beleggen, blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Inmiddels belegt een op de vijf huishoudens. De belangrijkste motivatie van deze beleggers: meer rendement op hun geld behalen. Kijkt u terug in de geschiedenis dan ziet u dat beleggen op lange termijn meestal een verstandige manier is om vermogen op te bouwen. Zeker in vergelijking met sparen. Er zitten risico’s aan beleggen, uw inleg kan minder waard worden maar op de lange termijn kan beleggen een mooi rendement opleveren

Waarom beleggen veel Nederlanders (nog) niet? Uit eerdere peilingen van de AFM blijkt dat mensen wel willen beleggen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Maar geven de ondervraagde Nederlanders wel de werkelijke reden? Een beleggingsrekening opent u binnen een paar dagen. Is de rekening eenmaal geopend dan kunt u op simpele wijze een goed gespreide beleggingsportefeuille kiezen. U kunt het beleggen uitbesteden aan vermogensbeheerder zodat u zelf niet aan de knoppen hoeft te zitten.

Uitstellen door ons brein

Een meer waarschijnlijke reden voor uitstel: de werking van ons brein. Ons menselijk brein houdt niet van taken die we niet eerder hebben gedaan. Zeker niet als die taken ook nog eens complex lijken. Dat zorgt er voor dat we acties voor ons uitschuiven. Zeker als het resultaat er van pas op termijn zichtbaar is. Zonde, want juist tijd werkt bij beleggen in uw voordeel.

Profiteer van rendement op rendement

Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe meer tijd om tussentijdse negatieve koersuitslagen op te vangen. Op lange termijn laten bijvoorbeeld aandelenbeurzen een stijgende lijn zien. Ook bij het rendement-op-rendement-effect werkt de tijd in uw voordeel. Door het uitgekeerde dividend opnieuw te beleggen maakt u over dit gestegen vermogen ook weer rendement. Hoe eerder u start met beleggen, hoe meer u profiteert van dit effect. Uw geld heeft immers meer tijd om te groeien.

Ken je brein

Kennis van uw brein helpt u om in actie te komen. Wist u bijvoorbeeld dat we twee delen van ons brein gebruiken bij het nemen van beslissingen? Een onbewust en instinctief denkend deel van het brein en een meer ontwikkeld deel. Het eerste helpt om te overleven in lastige tijden; het is gericht op de korte termijn en zorgt er bijvoorbeeld voor dat we onzekerheid als onprettig ervaren.

Het meer ontwikkelde deel van het brein, de prefrontale cortex, helpt ons bij beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en het beheersen van impulsief gedrag. Om weloverwogen financiële beslissingen te nemen heeft u dus dat deel van uw brein nodig. Ons onbewuste brein neemt het in de praktijk nog wel eens over. Vooral als we moe zijn. Gelukkig weten wetenschappers steeds meer over de manieren om ons brein betere beslissingen te laten nemen. Bijvoorbeeld door niet langer te wachten met het beginnen met beleggen. We zetten er drie op een rij.

  1. Creëer een stok achter de deur
    Stelt u het openen van een beleggingsrekening uit? Een stok achter de deur helpt, zo weet Joel Anderson, hoofddocent moraalpsychologie en sociale theorie aan de Universiteit Utrecht. Anderson noemt in zijn onderzoek een voorbeeld van een persoon die een doktersbezoek telkens uitstelt. Als stok achter de deur geeft hij een vriend een paar honderd euro in een envelop. Met de opdracht: maak dit bedrag over naar een politieke partij waar ik een hekel aan heb als ik binnen een week niet bij de dokter ben geweest. Dergelijke concrete druk om het juiste gedrag te vertonen werkt op korte termijn opvallend goed. Gebruik de ‘stok achter de deur’ van Anderson voor uzelf om te komen tot slimme financiële acties.
  2. Maak het concreet en klein
    De Amerikaanse gedragswetenschapper BJ Fogg van Stanford University ontdekte dat door doelen klein te maken de kans sterk toeneemt dat we ze ook daadwerkelijk behalen. Ons brein is bij ingewikkelde taken namelijk geneigd naar afleiding te zoeken. Het kan niet goed omgaan met vage en omvangrijke doelen. Een plan om “eerder te stoppen met werken” is dan ook gedoemd te mislukken.
    Maandelijks €250 automatisch naar een beleggingsrekening overmaken direct na ontvangst van uw salaris is een handeling die veel minder wilskracht vergt. Vaak werkt het nog beter om klein te beginnen en het bedrag elke keer wat te laten stijgen. Evi biedt deze mogelijkheid met periodiek beleggen.
  3. Vier je successen
    Door het juiste gedrag te koppelen aan een prettige emotie maakt u dit nog aantrekkelijker voor het brein. Vier daarom uw successen, hoe klein ook. Het hoeft niet uitbundig en kan zonder publiek, zo weet gedragswetenschapper Fogg. Geld overgemaakt naar uw beleggingsrekening? Schouderklop en bekijk in de app het gestorte bedrag op uw beleggingsrekening. Het geeft direct een fijn gevoel om te zien dat het geld op uw rekening staat. Het korte euforische gevoel dat dit oplevert is voor ons brein prettig. En het verlaagt de drempel om ook in de toekomst de juiste acties te nemen om vermogen op te bouwen.

Evi coacht je

Ziet u aanleiding om in actie te komen en te starten met (meer) beleggen? De specialisten van Evi helpen u graag. Met onze ondersteuning bepaalt u snel welke beleggingsvorm bij u en uw doelen past. Een handige stok achter de deur om te starten met het opbouwen van meer vermogen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Introductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraag



Haalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149